Читај ми!

Gadafi preti Evropi

Libijski lider zapretio da će napasti Evropu ukoliko NATO nastavi da bombraduje Libiju. Posle govora usledila serija eksplozija u Tripoliju. Osam snažnih detonacija u Misurati. Sudanske trupe upale u Libiju.

19.17 - Pobunjenici najavili da će pokrenuti ofanzivu na Tripoli u naredna dva dana.

15.26 - Pobunjenici pozdravili mirovni predlog Afričke unije, smatrajući da je njime Gadafi isključen iz upravljanja zemljom u budućnosti.

14.12 - NATO saopštio da je pojačao vazdušne napade na zapadu Libije. Cilj napada, kako se navodi, slabljenje snaga lojalnih Gadafiju koncentrisanih oko gradova i duž glavnih komunikacionih kanala.

10.51 - Afričke nacije neće ispuniti nalog za hapšenje Gadafija, saopštila Afrička unija, jer taj nalog urušava šanse za pronalaženje mirnog rešenja u Libiji. 

Libijski lider Moamer Gadafi prekinuo je višednevno ćutanje prilično hrabrom pretnjom da će, ukoliko NATO ne obustavi operaciju vazdušnih udara na Libiju, rat preneti u Evropu, pri ćemu će "kuće, kancelarije i porodice postati legitimne mete".

Tonski snimak Gadafijevog govora emitovan je pred desetinama hiljada njegovih pristalica na glavnom trgu u Tripoliju, svega nekoliko časova pošto je libijska vojska paklenom paljbom iz višecevnih bacača prekinula napredovanje ustanika na južnom frontu i nagnala ih na povlačenje.

"Ovi ljudi su spremni da, jednom dana, rat prenesu u Evropu... "Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što doživite propast", rekao je Gadafi, dok je oduševljena masa uzvikivala parole protiv Zapada,

Osim oduševljenjem mase, Gadafijev govor je bio ispraćen i serijom eksplozija u Tripoliju, dok su grad nadletali avioni NATO. Najnepopularniji strani lider u Tripoliju je, svakako, francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Sudanske trupe upale u Libiju

Sudanske trupe ušle su, bez borbe na libijsku teritoriju, i zauzele grad Kufra i obližnju vojnu bazu, ali za sada nema naznaka kakve su namere vojske predsednika Omara Bašira, pošto vojnici ne pokušavaju da iz Libije izvuku naftu.

Prve sudanske snage ušle su u Libiju još pre dve nedelje, ali se čini da za tako nešto nikoga nije bilo briga, pa Sudanci sada predstavljaju zaštitu za dva naftna polja koje drže pobunjenici, Mislah i Sarir.

Okolnosti pod kojima su Sudanci ušli u Libiju nisu poznate, ali su međunarodne organizacije zabeležile da je oko 2.000 ljudi, mahom radnika iz Čada, napustilo tu oblast.

U međuvremenu, ruski ambasador pri NATO Dmitri Rogozin rekao je da smatra da poslednji događaji u Libiji navode na zaključak da NATO, ili bar neke članice Alijanse spremaju kopnenu operaciju u Libiji.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво