Читај ми!

Još jedna greška NATO-a, 15 mrtvih

Najmanje 15 civila poginulo, dok je više od 20 ranjeno u najnovijem vazdušnom udaru koalicionih aviona u Bregi. Ciljevi u Bregi legitimni, saopštio kanadski general Šarl Bušard. NATO pokušava da ubije Moamera Gadafija, rekao američki kongresmen Majk Tarner. Rat se iz Libije prelio u Tunis.

16.28 - Dve nove eksplozije odjeknule u Tripoliju. Svedoci tvrde da su gađani ciljevi u istočnom predgrađu prestonice Tadžuri. 

15.30 - Ciljevi u Bregi bili su legitimni, istakao general NATO snaga Šarl Bušard, dodajući da Alijansa nema mnogo izbora pošto se trupe libijske vojske skrivaju u civilnim naseljima. 

14.11 - Još jedna kontroverzna akcija NATO avijacije. Kod Brege poginulo 15 civila, 20 ranjeno. Pogođeni pekara i restoran, javlja libijska državna televizija. NATO demantuje.

13.44 - U poslednja 24 časa NATO izveo 43 napada. Uništen tenk, dva oklopna transportera, 14 kamioneta i bombardovano sedam položaja libijske vojske. 

00.30 - Serija eksplozija u Tripoliju. 

U vazdušnom napadu NATO-a u Bregi poginulo najmanje 15 civila, dok je više od 20 ranjeno, javila je libijska državna televizija.

"Kolonijalistička i krstaška atlanska koalicija bombardovala je civilne ciljeve u Bregi, među kojima jedan restoran i pekaru, ubivši 15 mučenika", navedeno je u saopštenju na državnoj televiziji.

Iz komande NATO-a je već su demantovali tvrdnje libijske strane, a portparol Alijanse naveo je da su gađani "legitimni vojni ciljevi".

Snage libijske vojske zauzele su položaje u napuštenom delu Brege odakle pokreću napade na civile, navodi se u saopštenju NATO-a, napominjući da su ciljevi u Bregi posle dugo razmatranja odabrani kao legitimni.

"Ovo pokazuje koliko je Gadafijeva taktika postavljanja vojnih kapaciteta unutar civilnih naselja podmukla", rekao je general NATO snaga u Libiji Šarl Bušard.

Admiral Semjuel Loklir, uključen u operacije u Libiji, rekao je da NATO pokušava da ubije Moamera Gadafija, piše američki Forin polisi, pozivajući se na izjavu republikanskog kongresmena Majka Tarnera, koji je sa admiralom razgovarao pre oko mesec dana.

Komandant Združenog štaba NATO operacija u Napulju admiral Loklir je potragu za Gadafijem opisao kao "aktivnu potragu i pokušaj da se ubije Gadafi", što je u ogromnoj meri protivrečno javnim deklaracijama administracije Baraka Obame, koja tvrdi da čak ne pokušava ni da promeni režim u toj državi, jer bi se to kosilo sa rezolucijom 1973 Saveta bezbednosti UN.

"Autorizacija UN odnosi se na blokadu, zonu zabranjenih letova i zaštitu civila. Admiral Loklir je objasnio da je zadatak zaštite civila interpretiran kao dozvola za uništavanje lanca komande libijske vojske, uključujući Gadafija. Rekao je da je misija NATO sada tako definisana", rekao je Tarner.

"I pre sam mislio da gađamo Gadafija, ali je ovo bila potvrda. Verujem da je cilj NATO van okvira zaštite civila, tako da smo prekoračili autorizovanu misiju", rekao je republikanski kongresmen, koji je i član Koniteta za oružane snage Predstavničkog doma.

Loklir je na istom brifingu rekao i da će posle pada Gadafijevog režima biti neophpdno raspoređivanje mirovnih snaga u Libiji. Krajem maja u Bugarskoj, Loklir je te snage opisao kao "male", ali su prethodnih dana zapadni vojni planeri došli do zaključka da će takve operacija zahtevati ozbiljne snage.

Obračuni u Tunisu

Talas izbeglica i činjenica da je Đerba na sjajnom mestu za špijuniranje, odmor boraca i regrutovanje novih, učili su taj turistički grad popirištem obračuna Gadafijevih prostalica i protivnika, ovog puta u egzilu.

U taj grad, iz kojeg su turisti pobegli još za vreme revolucije u Tunisu, poslednjih meseci stigle su na hiljade izbeglica iz Libije, pobunjenici koji su se nadali da će odavde na miru moći da vode operacije protiv Gadafija, ali i agenti režima.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво