Читај ми!

Pobunjenici pred stečajem

Pobunjenička kasa prazna, upozorio ministar finansija opozicionog Nacionalnog saveta Ali Tarhuni, optužujući Zapad da je zaboravio na obećanja o finansijskoj pomoći. Moamer Gadafi tvrdi da će poraziti NATO. Novi napadi na Tripoli. Dvoboj artiljerija pobunjenika i vojske.

14.36 - Najmanje osam pobunjenika je poginulo, dok je 13 povređeno prilikom sukoba sa trupama libijske vojske koje se nalaze okružene u severozapadnom gradu Nalutu, prenosi Rojters.

04.00 - Tri strahovite eksplozije potresle Tripoli. Nema podataka o metama ili eventualnim žrtvama.

Ministar finansija i nafte u pobunjeničkom Nacionalnom savetu Ali Tarhuni istakao je da su meseci borbe ispraznili kasu opoziconih vlasti u Bengaziju i novca više nema.

Tarhuni je optužio zapadne zemlje da su prekršile obećanje dato pre par meseci da će obezbediti finansijsku pomoć kako bi omogućile funkcionisanje pobunjeničke vlade u Bengaziju.

Prema njegovim rečima proizvodnja nafte je potpuno zaustavljena zbog štete koju su pretprpele rafinerije i naftovodi.

"Nemamo više novca. Ovo je totalni neuspeh. U svakom slučaju Zapad nas ili ne razume ili ih baš briga", rekao je Tarhuni, dodavši da ne očekuje da će proizvodnja nafte započeti uskoro.

Upitan kako će pobunjenička režim preživeti Tarhuni je istakao da su "ljudi ginuli i još uvek ginu za revoluciju i da opozicija nikada neće odustati".

Opozicioni ministar naveo je da Bengazi pregovara sa stranim kompanijama o budućoj saradnji, dodajući da nema nikakvih problema da sarađuje sa kompanijama koje su nekada blisko poslovale sa Gadafijem.

Tarhuni je rekao da su pregovori vođeni sa nemačkim "Vinteršalom" i francuskim "Totalom".

Kočoperni Gadafi 

Libijski lider Moamer Gadafi ostao je kočoperan pred talasima bombardovanja, kojima je svakodnevno izložen Tripoli, tvrdeći da će izvojevati pobedu u ratu protiv NATO, čak i ukoliko Zapad bude koristio nuklearno oružje.

"Ostajemo, ostajemo... Neka upotrebe i nuklearno oružje", rekao je Gadafi, stavljajući, kako se čini, tačku na seriju međunarodnih inicijativa usmerenih ka uspostavljanju bilo kakvog mira u državi koju već četiri meseca potresa građanski rat.

Gadafi je nekolicinu saradnika koji su poslednjih sedmica prebegli na stranu ustanika nazvao "izdajnicima", koji su se stavili pod "krstašku zastavu", dok je liderima NATO poručio da će se u Libiji sukobiti sa milionskom armijom.

"Čak i u Avganistanu, gde se bore samo protiv talibana, povući će se ili će biti poraženi", rekao je Gadafi.

Bitke oko Zlitana

Uprkos pomoći NATO, odnosno akcijama borbenih aviona, jurišnih helikoptera i mornarice, rat u Libiji traje već puna četiri meseca i bez jasnijih naznaka kada bi se krvoproliće moglo zaustaviti.

Pobunjenici već danima pokušavaju da probiju Gadafijeve linije odbrane kod Zlitana, gde je u poslednja 24 časa poginulo najmanje osam pobunjenika, koji su, kako se čini, stradali pošto je njihova dobro isplanirana akcija krenula naopako.

Ustanici su, u petak posle podne, pokušali da iznenade protivnike akcijom kojoj je trebalo da prethodi ozbiljna artiljerijska priprema, ali se momenat iznenađenja raspršio onog trenutka kada su na obaraču laki pobunjenici izgubili strpljenje i zapucali po dvadesetak kilometara udaljenim Gadafijevim snagama.

Plan pobunjenika da artiljerijom izbuše prolaz u Gadafijevom frontu, tako, pretvorio se u još jedan artiljerijski dvoboj, ali se prva borbena linija nije pomerila ni za milimetar.

Gotovo istovremeno, Tripoli je potreslo šest snažnih eksplozija, u kojima je, kako javlja državna agencija Jana, ubijeno četvoro ljudi.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво