Читај ми!

Jurnjava za raketama

Amerikanci i Rusi "jure" rakete pokradene iz Gadafijevih arsenala, kako projektili ne bi pali u ruke Al Kaidi. NATO ponovo napao pobunjenički konvoj, bilans 16 ranjenih. Hajke na Gadafijeve pristalice u Bengaziju.

14.39 - Najmanje desetoro poginulo, dok je 40 ljudi povređeno u žestokom artiljerijskom dvoboju vojske i ustanika nedaleko od Misurate. Nestrpljivi pobunjenici pokvarili iznenađenje, pa posle artiljerijske pripreme nije usledio napad pešadije. 

13.38 - NATO saopštio da nije u mogućnosti da potvrdi ili porekne da je greškom napao pobunjenički konvoj i ranio 16 ljudi. "Trenutno proveravamo sve detalje", rekao portparol NATO-a Majk Breken.

12.41 - Najmanje šest eksplozija odjeknulo Tripolijem. Gust dim prekrio nebo nad gradom.

01.38 - Nova serija napada NATO avijacije na Tripoli. Eksplozije dopiru iz južnog dela grada. U nekim delovima Tripolija čuje se pucnjava. 

SAD su za milion dolara angažovale dve evropske firme da u Libiji uđu u trag i unište protivvazdušne projektile, kako ih se ne bi dokopali teroristi.

Ipak, dva tima stručnjaka iz Britanije i Švajcarske, koje je unajmio Stejt department, teško da mogu da smanje zabrinutost zbog takvih raketa koje su još u rukama snaga Moamera Gadafija, a kojih je skoro 20.000, kako se procenjivalo pre martovskog ustanka u Libiji.

Ono što posebno zabrinjava zapadne vlade jesu navodi predstavnika britanske i švajcarske firme da su skoro svi magacini oružja u Libiji koje su oni pregledali poslednjih nedelja imali jasne tragove pljačke.

Skoro svo korisno oružje su pokupile libijske opozicione snage na početku sukoba, a ostalo je malo dokumenata na osnovu kojih bi se ustanovilo šta je nestalo.

Navodi švajcarskih i britanskih stručnjaka idu u prilog tvrdnjama iz Rusije da je veća količina protivavionskih projektila "strela" pokradena i odnesena iz arsenala libijske vojske. Sergej Lavrov rekao da se broj nestalih sistema meri u desetinama.

Poslednjih nedelja pojavile su se izjave nekih zvaničnika iz Alžira i Čada da je više protivavionskih projektila, ukradeno iz libijskih vojnih magacina, došlo do Al Kaidine terorističke grupe u islamskom Magrebu.

Uprkos tome što Amerika još uvek nije potvrdila ove navode, da ih shvata veoma ozbiljno svedoči činjenica da su američki i saveznički zvaničnici libijskoj opoziciji dali na znanje da je njena saradnja na tom planu biti ključan faktor koji će usloviti buduću saradnju.

Većina američkih vojnih aviona ima elektronske sisteme izbegavanja raketa i mogu da lete iznad dometa raketa, ali to ne važi i za putničke avione.

SAD su od 2003.godine u okviru svog programa uništavanja oružja koje može da dospe do terorista, uništile 32.500 raketnih sistema u 30 država, ali smatraju da za još više hiljade raketa postoji takva opasnost, pošto ih je od kraja 1960-ih godina proizvedeno oko million.

Opet greška 

Avioni NATO-a još jednom su, greškom, napali pobunjenike nedaleko od Adždabije, ranili 16 ustanika i uništili šest vozila na koja su bili montirani protivavionski topovi. NATO, za sada, bez komentara.

Incident se dogodio kod mesta Amrer Gabs, trideset kilometara severozapadno od Adždabije, gde je u napadu avijacije uništeno šest vozila i ranjeno ukupno 16 pobunjenika. Ustanici smatraju da je kolonu pogodio avion NATO-a.

Libijska televizija pustila je audio snimak Gadafijevog obraćanja prilikom kog se zakleo da će pobediti NATO savez koji pokušava da ga skine sa vlasti.

"Ovo je prvi put da se Alijansa suočava sa naoružanom nacijom miliona ljudi", rekao je Gadafi, napomenuvši da će "NATO biti poražen".

Osveta u Bengaziju

Iako je Bengazi sve dalje od prvih linija fronta, grad koji već peti mesec predstavlja prestonicu ustanka protiv Moamera Gadafija, svake noći, potresaju eksplozije i pucnjava iz vatrenog oružja, što posmatrači tumače kao pokušaj da se u gradu iskorene poslednje pristalice režima u Tripoliju.

Sukobi su, kako se čini, proizvod frustracije pobunjenika izazvane činjenicom da ne uspevaju da slome linije fronta koje drži libijska vojska, pa su za nasilje u Bengaziju, za koje su najverovatnije krive rivalske bande, skloni da okrive ostatke režima.

Iako lideri pobunjenika na sve načine pokušavaju da uspostave kontrolu nad Bengazijem, gradom noću patroliraju naoružane grupe ljudi, koje predstavljaju realnu opasnost, kao i "osvetnici" koji promene pokušavaju da iskoriste kako bi izravnali račune sa navodnim Gadafijevim pristalicama.

Broj žrtava ovih obračuna, međutim, nemoguće je precizno utvrditi.

Američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton zatražila je opsežnu i detaljnu istragu o navodima da su Gadafijeve snage umešane u sistematsko silovanje žena - navodnih pristalica ili simpatizera pobunjenika.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво