Читај ми!

Pregovori Gadafija i ustanika

Predstavnici Gadafija i pobunjenika vode pregovore, glavni uslov Tripolija - obustava vatre. Pobunjenici zauzeli dva strateški značajna sela u zapadnim planinama. NATO ponovo bombardovao Tripoli. Gadafi spreman na izbore pod međunardnim nadzorom, pod uslovom da nema nameštanja glasova, tvrdi njegov sin.

21.18 - Italija će biti domaćin skupa plemenskih vođa iz svih delova Libije u cilju podsticanja pomirenja, rekao šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Skupu, koji će biti održan u Rimu, prisustvovaće 300 predstavnika iz svih delova Libije.

18.53 - SAD odbile ponudu Gadafijevog sina o izborima, uz navode da je kasno za to, prenosi Rojters.

17. 41 - Pregovori između pobunjenika i Gadafijeve vlasti u toku. Dve strane se sastale u sredu u Parizu, rekao ruski izaslanik Mihail Marguelov. 

13.58 - Gadafi ne želi da ode sa vlasti kako bi isposlovao prekid vatre. Završen sastanak libijskog lidera sa ruskim izaslanikom Mihailom Margelovom.

12.45 - Rusija i Kina zabrinute zbog stanja u Libiji i traže striktno poštovanje rezolucije Ujedinjenih nacija.

Ruski izaslanik u Africi Mihail Margelov izjavio je tokom posete Tripoliju da se između Bengazija i Tripolija vode pregovori.

"Rekli su nam da kontakti između Bengazija i Tripolija postoje. Premijer Libije je saopštio da je bukvalno juče održana još jedna runda konsultacija predstavnika Tripolija i Bengazija u Parizu, o čemu je obavešten i predsednik Francuske Nikola Sarkozi", naveo je Margelov. On je ocenio da politički dijalog u Libiji de fakto postoji, ali da bi bio uspešan, potrebno je da se obustavi vatra.

Margelov je, takođe, naveo da Gadafi za sada nije spreman da preda vlast, ali da je za formiranje zajedničke misije Afričke unije i Ujedinjenih nacija, koja bi kontolisala proces predaje oružja suprotstavljenih strana u libijskom konfliktu.

U međuvremenu, snage pobunjenika napravile su novi prodor na teritoriju pod kontrolom libijske vojske u zapadnim planinama, zauzevši dva sela iz kojih su snage lojalne Gadafiju granatirale gradove u rukama pobunjenika.

Portparol pobunjenika u gradu Zintan Abdulrahman rekao je Rojtersu da pobunjenici sada kontrolišu Zavijat al Babour i Al Avinijah pošto su se Gadafijeve snage povukle iz ova dva sela.

Međutim, pobunjenici su i dalje daleko od glavnog uporišta Gadafija u Tripoliju, dok je napredak njihovih saboraca na druga dva fronta, u Misurati i u istočnoj Libiji, u odnosu na bolje naoružane vladine trupe, gotovo neprimetan.

Borbe između vladinih trupa i pobunjenika sa sedištem u Bengaziju, koji kontrolišu istočnu trećinu zemlje i par džepova na zapadu, još nisu donele odlučujući pomak ni jednoj ni drugoj strani.

U međuvremenu, NATO avijacija je žestoko bombardovala okolinu Gadafijeve rezidencije u Tripoliju, zbog čega su popucali mnogi prozori u centru grada, a sa mesta udara uzdiže se dim. Zasad nije poznato šta je tačno pogođeno, a nema informacija o eventualnim žrtvama.

Izbori pod međunarodnim nadzorom?

Gadifijev sin Saif al Islam izjavio je da će Gadafi pristati na izbore pod međunarodnim nadzorom, pod uslovom da nema nameštanja glasova.

"Izbori bi mogli biti održani u roku od tri meseca, a najkasnije do kraja godine, a garanciju transparentnosti može predstavljati prisustvo međunarodnih posmatrača", rekao je Saif al Islam za Koriere dela Sera.

Saif al Islam je rekao da bi izbore mogli da nadgledaju Evropska unija, Afrička unija, Ujedinjene nacije, pa čak i NATO.

"Nemam sumnje da ogromna većina Libijaca podržava mog oca i da vidi pobunjenike kao islamske fundamentaliste, teroriste, plaćenike po naređenju francuskog predsednika Nikole Sarkozija", rekao je Saif al Islam.

Gadafijev sin je rekao da bi njegov otac bio spreman da ode sa vlasti ukoliko bi izgubio izbore, ali da ne bi otišao u izgnanstvo.

U međuvremenu, Bela kuća je, odgovarajući na kritike Kongresa, navela da je predsednik Barak Obama imao ovlašćenje da nastavi američko učešće u operaciji NATO-a protiv Libije i bez dopuštanja najvišeg zakonodavnog tela SAD.

U izveštaju na 30 stranica, koji je uputila Kongresu, Obamina adminstracija tvrdi da je SAD ima ograničenu ulogu u bombardovanju Libije, a pošto američke kopnene snage nisu tamo raspoređene, niti su uključene u borbe, predsednik je ostao u okviru svojih ustavnih ovlašćenja da komanduje misijom.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи