Читај ми!

Dim iznad Tripolija

Novi napadi na Gadafijevu rezidenciju. NATO, lecima, pokušava da obeshrabri libijsku vojsku. "Kada vidite helikoptere... Prekasno je", piše na lecima. Žestoke borbe libijske vojske i pobunjenika na nekoliko frontova u Libiji. Pobunjenici tvrde da napreduju ka Zlitanu i Bregi.

00.32 - Dve snažne eksplozije potresle Tripoli. Stub dima iznad Gadafijevog kompleksa u Bab al Aziziji.

22.04 - Libijska državna televizija saopštila je da je NATO bombardovao vojne i civilne ciljeve u Al Džufrahu, u centralnoj Libiji.

14.36 - NATO zloupotrebljava rezoluciju Saveta bezbednosti UN radi promene režima, političkih ubistava i strane okupacije, ocenio predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

13.20 - Pobunjenici preuzeli kontrolu nad gradom Kikla. Vojska proterana devet kilometara izvan grada, dok se pobunjenici spremaju za eventualni kontranapad.

Jurišni helikoptera NATO bacali su tokom dana letke na položaje za koje su verovali da pripadaju Gadafijevim snagama, pozivajući vojsku da napusti rovove ili se suoči sa napadom.

"NATO će upotrebiti sva sredstva uništi sva oklopna vozila koja ugrožavaju civile. Prekinite brobu. Kada vidite helikoptere, to znači da je za vas prekasno, piše na jednom od letaka kojima je NATO zasuo položaje pobunjenika.

Pobunjenici koji se načaze na linijama fronta oko Misurate su, nedugo zatim, uzmakli, tvrdeći da ne žele da rizikuju napad NATO avijacije, ali su zatražili bolju koordinaciju svoje komande i štaba iz kojeg se vodi operacija vazdušnih udara NATO.

Borbe između snaga odanih Gadafiju i pobunjenika vode se na nekoliko frontova u Libiji, dok pobunjenici tvrde da iz Misurate napreduju prema Zlitanu, koji je jedan od tri grada koji odvaja Misuratu iz glavnog grada Tripolija.

Libijski vojnici ispalili najmanje pet raketa tipa "grad" na teritoriju Tunisa, ne izazivajući nikakvu štetu, tvrde svedoci, a prenosi Rojters.

Napad preti da podigne već visoke tenzije između Tunisa i Libije, jer prethodnog puta kada je Tunis raketiran, 17. maja, Vlada Tunisa zapretila je da će podneti Savetu bezbdenosti UN izveštaj u kome ocenjuje poteze Libije kao "neprijateljske akcije".

NATO nastavlja pritisak na Gadafija bombardovanjem Tripolija. Oblak sivog dima mogao se videti pred zoru u blizini Gadafijvog rezidencijalnog kompleksa Bab al-Azizija.

 

Žestoke borbe vode se i u okolini Brege. Pripadnik libijske vojske Osman al-Magrabi rekao je da pobunjenici napreduju ka Bregi i da se očekuje da uskoro stignu u taj grad, prenosi Rojters.

Najmanje 25 pobunjenika poginulo je juče na liniji između Adžabije i Brege u istočnoj Libiji, a desetine boraca je ranjeno i prebačeno u bolnicu u Adžabiji, tvrde pobunjenici.

Brega inače ima važnu rafineriju nafte koje, kada je operativna može da snabde istok zemlje preko potrebnim gorivom za proizvodnju električne energije.

U jučerašnjem granatiranju rafinerija nafte u Misurati pogođeni su generatori, ali ne i naftna skladišta.

Bitke su vođene i u berberskim planinama jugozapadno od Tripolija, u obližnjem Jafranu i u Dafniji kod Misurate.

I dok, se ponovo intenziviraju borbe na nakoliko frontova, zemlje na čelu zapadne koalicije razmatraju dalje učešće u misiji u Libiji.

Šef kraljevske mornarice Mark Stanhoup kaže da troškovi kampanje NATO-a u Libiji predstavljaju veliki izazov za britansku vladu i da će u vezi sa tim uskoro morati da budu donete važne odluke.

Stanhoup je rekao da će prioritet morati da se promeni, ako operacija bude trajala duže od šest meseci.

Ministar odbrane Lijam Foks prošle nedelje je negirao da je opreacija u Libiju imala rok od šest meseci.

Vrhovni komandant Savezničke odbrane za transformaciju, francuski general Stefan Abrijel rekao je da će u slučaju da libijska kriza potraje, ključno pitanje biti pitanje finansijskih resursa.

"U ovom trenutku savezničke snage i dalje imaju dovoljno sredstava, a ja sam uveren da će operacija u Libiji biti uspešna za implementaciju rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Abrijel u Beogradu, gde učestvuje na Strategijskoj vojnoj konferenciji za partnere.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи