Читај ми!

Gadafijev gambit

Libijska vojska slomila otpor pobunjenika i zadržala položaje u Zaviji. Ponovo otvoren istočni front Brega-Adždabija. Gadafi ugostio predsednika Međunarodne šahovske federacije Kirsana Iljumžinova.

20.50 - U slučaju da se oružani sukobi u Libiji produže posle leta britanska flota neće moći da održi toliki obim operacija, rekao britanski admiral ser Mark Stenhoup za Gardijan. 

20.41 - Šest raketa pogodilo pobunjeničku rafineriju u okolini Misurate. Projektili nisu pogodili skladišta nafte, javlja Rojters. 

20.34 - Koalicioni avioni bombardovali grad Al Džufra, javlja državna libijska televizija. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.

19.21 - U sukobima kod Adždabije između libijske vojske i opozicionih snaga poginuo 21 pobunjenik, dok je dvadesetak ranjeno.

Libijski vojni zvaničnici navode da su posle skoro tri dana borbi libijske oružane snage slomile otpor pobunjenika u Zaviji. Predstavnici NATO-a izjavili su da preduzimaju sve da zaštite civile u tom delu Libije.

Tvrdnje libijskih vojnih zvaničnika da su odbili napad opozicionih trupa na Zaviju verovatno će se ispostaviti kao tačna, navodi Rojters izvlačeći zaključak iz toga što se njihov glavni pobunjenički izvor iz tog grada više ne javlja.

Drugi pokazatelj jeste činjenica da grupa stranih novinara putujući iz Tripolija prema zapadu zemlje nije bila primorana da ide zaobilaznim putem oko Zavije, što je bio slučaj tokom vikenda dok su borbe trajale.

Portparol libijske vojske Musa Ibrahim kaže da vladine snage kontrolišu zemlju od Adždabije do Tunisa i od mora do juga Libije.

"Plemena su i to stalno ponavljamo, na strani legitimne Vlade Libije", izajvio je Ibrahim.

Istočni front ponovo otvoren

Situacija na liniji fronta Brega-Adždabija ponovo se usijala, pošto su pobunjenici pokušali da, posle gotovo mesec dana mirovanja, zauzmu naftnu luku Bregu.

Uprkos vazdušnoj podršci NATO aviona opozicione snage nisu načinile bilo kakav proboj niti su imale uspeha u svojoj nameri.

Dobro ukopane trupe libijske vojske prvo su zadržale napad pobunjenika, a odmah nakon toga prešle su u kontru. Najmanje četiri pobunjenika su poginula, dok je 65 ranjeno, bilans je najnovijeg pokušaja opozicionih snaga da probiju front na istoku zemlje.

Da je ovo bio preveliki zalogaj svedoči i jedan od pobunjenika navodeći da je njihov pokušaj da stignu do Brege vrlo brzo zaustavljen, a da je nakon toga jedini plan bio povlačenje prema Adždabiji.

Kako javlja Frans pres, libijska vojska teškom artiljerijom bombarduje grad Zenten, a istočno od tog grada opustošena su i mesta Jefren i Kaleh. Kako javlja reporter te agencije, sve ukazuje na to da Jefren sada kontrolišu pobunjenici.

NATO je ponovo gađao predsedničku rezidenciju u centru Tripolija, kao i vojni aerodrom u istočnom delu prestonice. Vlast nije saopštila da li je bilo žrtava, niti kolika je materijalna šteta.

Gadafi: Nema povlačenja

U međuvremenu, libijska državna televizija emitovala je snimak lidera Moamera Gadafija, koji se sastao s predsednikom Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Kirsanom Iljumžinovom.

Prvi čovek FIDE kaže da je libijski vođa i njemu rekao ono što gotovo svakodnevno ponavlja, da nema nameru da napusti zemlju jer je to njegova otadžbina u kojoj su mu poginuli deca i unuci.

Gadafi je, tvrdi Iljumžinov, rekao i da ne razume koji to položaj treba da napusti, pošto nema nikakvu funkciju.

"'Nisam ni premijer ni predsednik, ni kralj. Nemam nikakvu funkciju u Libiji i iz tog razloga nemam položaj s kojeg treba da se povučem', rekao mi je Gadafi", izjavio je Iljumžinov.

Nova priznanja pobunjenika

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele doputovao je iznenada u Bengazi. Vestervele je rekao da Nacionalni tranzicioni savet predstavlja legitimnog predstavnika libijskog naroda.

''Mi delimo isti cilj, a to je Libija bez Gadafija", rekao je Vestervele, a prenosi Rojters.

Nemačka, inače, vojno ne učestvuje u Libiji zbog čega je Berlin bio kritikovan od Vašingtona i Pariza.

Ujedinjeni Arapski Emirati priznali su libijski Nacionalni savet za tranziciju kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Abdulah bin Zajed al Nahijan.

"Nacionalni savet je postao predstavnik Libije i svih Libijaca", rekao je Al Nahijan i dodao da će u Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika uskoro biti otovoreno predstavništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво