Читај ми!

Zintan na udaru

Oko 40 projektila tipa "grad" ispaljeno na Zintan. Bombardovan grad Gadamis, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine. NATO u planiranju bombardovanja Libije koristi Fejsbuk i Tviter. Gadafi kaže da intervencija NATO predstavlja mešanje u građanski rat.

17.05 - Žestoke borbe se vode između libijske vojske i opozicionih trupa u Zaviji. "Situacija je veoma loša", prenosi Rojters navode pobunjenika u gradu

Pobunjenici su bili primorani da se povuku pred teškim napadom Gadafijevih snaga u kome je na Zintan ispaljeno oko 40 raketa tipa "grad", ali su ubrozo ponovo krenuli u napad kako bi Gadafijeve snage izbacili iz grada, javlja Al Džazira.

U jučerašnjem grantiranju Misurate, poginula je 31 osoba, više od 100 ljudi je ranjeno, a vođene su teške borbe širom zemlje.

Osim u Misurati, žestoki sukobi vođeni su u Zlitanu, koga kontrolišu vladine snage. Zlitan je, inače, značajan jer se nalazi između Misurate i Tripolija i njegov pad bi predstavljao odskočnu dasku za napredak pobunjenika ka Tripoliju.

Po prvi put Gadafijeve snage su granatirale i grad Gadamis, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine, čime je otvaren novi front u petomesečnom građanskom ratu, prenosi Rojters.

Korišćenje socijalnih mreža za organizovanje demonstracija protiv režima bila je uobičajena praksa opozicije u arapskom svetu. Međutim, sada je i NATO saopštio da koristi informacije iz svih mogućih izvora, uključujući Fejsbuk i Tviter u planiranju akcija bombardovanja Libije.

Portparol operacije NATO u Libiji Majk Brejken je u Briselu rekao da ovaj vojni savez koristi informacije iz svih mogućih izvora, ali da izvori sa Interneta nisu dovoljni, već da pomažu kako bi se spoznali predstojeći događaji ili pretnje i kako bi se te informacije posle boljim metodama proverile.

Prema izjavi jednog drugog neimenovanog predstavnika NATO, stanovnici mnogih gradova Libije, među kojima su Misurata, Adždabija i Tripoli, preko Tvitera prenose gde se nalaze snage libijskog predsednika Moamera Gadafija, kao i koje su četvrti bombardovane, prenosi AFP.

Pre akcije vojnih aviona uvek se proveravaju informacije iz kratkih poruka sa Internet-a, uz pomoć satelitskih snimaka ili preko obaveštajnih službi.

Gadafijevo pismo Kongresu

Libijski lider Moamer Gadafi poslao je juče pismo američkom Kongresu u kojem pozdravlja kritiku pojedinih kongresmena upućenu američkom predsedniku Baraku Obami zbog toga što je bez konsultacija sa tim telom odlučio da nastavi vojnu operaciju u Libiji.

Gadafi je u pismu, u kome se potpisao kao "vođa revolucije", naveo da će "istorija umeti da ceni" takav stav pojedinih američkih kongresmena, prenosi Frans pres.

"Ta nezakonita intervencija predstavlja mešanje u nešto što je u suštini građanski rat", naveo je Gadafi u pismu i pozvao na obustavljanje vatre i dopremanje humanitarne pomoći.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je juče rezoluciju kojom se od predsednika Obame traži da u roku od 14 dana podnese detaljan izveštaj o vojnoj operaciji u Libiji.

U međuvremenu, pojedine zemlje koje učestvuju u vojnoj operaciji NATO-a u Libiji najavile su povlačenje iz nje.

Norveški ministar odbrane Grete Faremo najavio da će ta zemlja smanjiti broj borbenih aviona koji učestvuju u akciji u Libiji sa šest na četiri i naveo da će se Norveška do 1. avgusta u potpunosti povući iz te operacije NATO-a.

Garancije za Gadafija

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska ponudila garancije libijskom lideru Moameru Gadafiju ukoliko odmah napusti Libiju, ali da još nije dobila odgovor na tu ponudu.

Erdogan je rekao da Gadafi nema više nikakve alternative sem da napusti Libiju, uz garancije koje će mu biti date.

U zavisnosti od odgovora koji Ankara bude dobila od Gadafija, Turska će izneti to pitanje pred svoje saveznike u NATO-u, rekao je Erdogan

U međuvremenu, tri broda sa 667 afričkih izbeglica iz Libije stigla su na italijansko ostrvo Lampeduzu, a očekuje se dolazak još četiri broda, saopštile su lokalne vlasti.

Zbog nemira na severu Afrike, iz Tunisa i Libije je ove godine na Lampeduzu stiglo nekoliko hiljada emigranata i izbeglica.

 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи