Читај ми!

Krstareće rakete i vijagra

NATO sve žešće bombarduje Tripoli, dok snage odane Gadafiju granatiraju Misuratu. Vlada Libije optužila pobunjenike za pokolj i ljudožderstvo. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda izjavio da je u Libiji "postojala politika da budu silovani oni koji su protiv režima".

19.31 - Međunarodni fond za pomoć libijskim pobunjenicima postao operativan, saopštio Nacionalni prelazni savet. Italija obećala 300 do 400 miliona, Francuska 290 miliona evra.

19.08 - Libija optužila pobunjenike za pokolj i ljudožderstvo, a NATO snage za ratne zločine, odbacujući raniji izveštaj UN u kojem su libijske snage okrivljene za ubistva, mučenja, otmice i seksualna zlostavljanja.

18.39 - Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila da su u toku razgovori sa ljudima bliskim Gadafiju u vezi sa "mogućim prenosom vlasti".

18.03 - Britanija najavila proširenje vojnih operacija u Libiji.

16.56 - Turska osnovala fond od 100 miliona dolara za pomoć pobunjeničkom Nacionalnom prelaznom savetu. To je za škole i bolnice, izjavio ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Snažne NATO eksplozije u blizini Gadafijeve rezidencije Bab al Azizija u Tripoliju čule su se tokom čitave noći, a libijski vođa je poručio da se nalazi u blizini, ali da se nikada neće predati.

Zapadna alijansa više puta je bombardovala iste ciljeve, Gadafijeve rezidencije u centralnom Tripoliju, niz vladinih zgrada i radarskih postrojenja i vojne baze na periferiji prestonice, javlja Al Džazira.

Intenzivno bombardovanje Libije biće nastavljeno, sve dok Gadafi ne podnese ostavku, saopštili su ministri odbrane zemalja NATO-a.

Istovremeno, ponovo su intezivirane borbe za Misuratu, velikom ofanzivom nekoliko hiljada vojnika, koji pokušavaju da proteraju pobunjenike uz pomoć snažne artiljerijske vatre.

U najnovijim borbama za Misuratu najmanje 15 pobunjenika je ubijeno, a 35 ranjeno.

Gadafijeve snage pokušavaju da sa svih strana uću u grad, u čemu još uvek, prema tvrdnjama pobunjenika, nisu uspeli.

Vlada Libije, u međuvremenu, optužila je pobunjenike za pokolj i ljudožderstvo, a NATO za ratne zločine, odbacujući raniji izveštaj UN u kojem su libijske snage okrivljene za ubistva, mučenja, otmice i seksualna zlostavljanja.

Zvaničnik libijskog ministarstva spoljnih poslova Mustafa Šaban je na raspravi Saveta UN za ljudska prava u Ženevi izjavio da se u gradovima koji su u rukama oružanih bandi čine "užasna kršenja ljudskih prava i gnusni zločini".

Libija posle Gadafija

Međunarodna kontakt grupa o Libiji sastala se u Abu Dabiju, kako bi razgovarali o planovima za demokratsku tranziciju u Libiji posle Gadafija.

Treći sastanak te grupe, od njenog osnivanja pre dva meseca, održava se dok vojni, politički i ekonomski pritisak na Gadafija raste, i dok neki svetski lideri, među kojima je i američki predsednik Barak Obama, misle kako je samo pitanje trenutka kada će Gadafi sići sa vlasti.

Na sastanku učestvuje 20 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska i SAD, kao i delegati iz Ujedinjenih nacija, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Sastanak će biti posvećen pitanju pružanja prvenstveno finansijske pomoći libijskom opozicionom Prelaznom nacionalnom savetu.

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini kaže da će Italija obezbediti od 300 do 400 miliona evra pomoći pobunjenicima u Libiji.

"Italija se obavezala da obezbedi pomoć u gotovini i gorivu od zamrznutih sredstava libijske imovine", rekao je Fratini, ističući da je samo Italija zamrzla oko 8 milijardi sredstava, a da to nije novac koji pripada režimu, već libijskom narodu.

Vlada iz senke u Bengaziju

Istovremeno, Nacionalni tranzicioni savet već je imenovao ministre iz senke u svom sedištu u Bengaziju i imenovao civile koji bi preuzeli vojsku, kada Gadafi siđe sa vlasti.

U toku je rasprava o izveštaju Saveta za ljudska prava ujedinjenih nacija u Ženevi, u kome se navodi da je libijski režim počinio ratne zločine, uključujući ubistva, mučenje i nasumične napade na civile, ali i o povredama koje je su učinili pobunjenici.

Libijski izaslanik Mustafa Šaban je optužio pobunjenike i NATO da su počinili ratne zločine, čvrsto poričući izveštaj UN, u kome se navode zločini koje je počinio režim.

"Gradovi u rukama oružanih bandi trpe strašna kršenja ljudskih prava i strašne zločine", rekao je Šaban u Ženevi.

U međuvremenu, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo rekao je da ispituje mogućnost da je Gadafi naredio silovanje stotina žena u nastojanju da obeshrabri ustanike da nastave borbu i da je vojnike snabdeo lekovima tipa vijagra, prenosi Al Džazira.

Okampo je rekao da njegova kancelarija ima "informacije da je u Libiji postojala politika da budu silovani oni koji su protiv režima".

"Postoje svedoci koji tvrde da je libijska vlada kupovala vijagru kako bi sprovela tu politiku i kako bi pospešila mogućnosti za silovanjem", rekao je Okampo.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи