Читај ми!

Smrtonosna bakterija nađena u smeću

Patogena bakterija ešerihija koli nađena u smeću obolele porodice u Nemačkoj. Najgore je prošlo, kaže nemački ministar zdravlja Danijel Ber. Postoje prve indicije da se mutirana bakterija prenosi sa čoveka na čoveka.

Nemački eksperti pronašli su na ostacima krastavaca, pronađenim u smeću jedne obolele porodice iz Magdeburgana, prisustvo mutirane forme bakterije enetrohemoragične ešerihije koli, tip 01014, saopštio je portporol Ministarstva zdravlja pokrajine Saksonija-Anhalt Holger Paeh.

Za sada je nejasno kako su bakterije dospele u kontejner, da li su bile na svežim krastavcima ili su naknadno tu dospela, tako da je, kako prenose danas mediji tvrdnje stručnjaka, to otkiriće od veoma malog značaja za dalju potragu za izvorima zaraze, od koje je u Nemačkoj do sada umrlo najmanje 25 osoba.

Ostaci krastavaca su bili u đubretu oko nedelju i po dana, javljaju mediji i ističu da je otac porodice bio lako inficiran, majka lečena u bolnici pa otpuštena, dok je ćerka u teškom stanju, sa hemolitičko-uremijskim sindormom.

Nemački ministar zdravlja Danijel Ber saopštio je da opada broj novoinficiranih, ali da se nove žrtve ne mogu, nažalost, isključiti.

"Najgore je, međutim, prošlo", rekao je Bar koji je juče sa pokrajinskim ministrima zdravlja i zaštite potrošača razgovarao o suzbijanju bolesti, za koju postoje prve indicije i da je preneta sa čoveka na čoveka.

Profesor Jirgen Hezeman sa Petenkofer-Instiuta u Minhenu je, naime,  kako prenose mediji, izneo u javnost slučaj jednog bračnog para, koji je bio na odmoru na baltičkom ostrvu Usedom, a prošlog vikenda se prvo muž inficirao EHEC bakterijom, a malo kasnije je i kod žene utvrđena dijagnoza, prenose mediji, što, kako se pretpostavlja, može biti prvi slučaj prenošenja bolesti sa čoveka na čoveka.

Crevna infekcija, čiji je izvor i dalje nepoznat, počinje prolivima, a u najtežim slučajevima dolazi do otkazivanja bubrega i moguće smrti.

Lekari nemaju standardnu terapiju za lečenja pacijenata, bolnice traže dodatna finansijska sredstva, nadležne institucije apeluju na dobrovoljne davaoce krvi, a potrošači su postali nesigurni, piše štampa i prenosi preporuke zdravstvenih službi o izbegavanju svežeg povrća u ishrani i pridržavanju higijenskih mera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво