Читај ми!

Farmeri traže odštetu

Evropskim farmerima, gnevnim zbog gubitaka izazvanih zarazom ešerihijom koli u Nemačkoj, EU ponudila kompenzaciju od 150 miliona evra. Ministri ugroženih zemalja ponudu odbili, jer su gubici veći od 400 miliona evra - nedeljno.

Veliki proizvođači voća i povrća, Španija, Italija i Francuska, zahtevali su na kriznom sastanku u Luksemburgu nadoknade za svoje poljoprivrednike, ljuti zbog ogromnih gubitaka koje, pre svega proizvođači krastavaca, trpe nakon što je u Nemačkoj izbila zaraza bakterijom ešerihija koli.

Komesar za poljoprivredu EU Dačian Čolos je na početku jučerašnjeg skupa nudio 150 miliona evra kompenzacija, što su ministri poljoprivrede članica EU listom odbili, ističući da farmeri Unije trenutno gube po 417 miliona evra nedeljno, preneo je AP.

Čolos je potom ponudio veće kompenzacije, čija bi visina trebalo da bude poznata ovih dana, a bile bi isplaćene farmerima tokom juna.

Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš je napomenuo da je cena voća i povrća u EU opala za dve trećine i da ovi proizvodi trenutno ne mogu da se plasiraju u Evropi, pri čemu su uzgajivači potpuno nedužni u celoj stvari.

Španska ministarka poljoprivrede Rosa Agilar zatražila je da EU ugroženim farmerima isplati kompenzacije u visini 90 do 100 odsto gubitaka, što je Čolos odbacio kao nerazumno.

Ni Poljska ne namerava da se zadovolji predlogom Evropske komisije i za poljske povrtare traži puno pokrivanje gubitaka.

"Poljska očekuje do Evropske unije pune kompenzacije ratarima koji ne mogu da prodaju svoje povrće ili ih prodaju znatno jeftinije", rekao je poljskim medijima ministar poljoprivrede Marek Savicki, procenujući da je šteta milijardu evra na godišnjem nivou.

Komesar za zdravlje EU Džon Dali je na jučerašnjem skupu opomenuo Nemačku da više ne istupa u javnosti sa preuranjenim i netačnim zaključcima o izvoru zaraze, jer time unosi strah u stanovništvo, a proizvođačima voća i povrća nanosi ogromne štete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво