Читај ми!

Bitka za Misuratu

Gadafijeve snage, praćene artiljerijom, u sredu poslepodne počele ofanzivu ka Misurati. Šok za pobunjenike. Iz dana u dan NATO sve češće bombarduje delove Tripolija gde se nalaze Gadafijeve rezidencije.

01.47 - Međunarodni krivični sud tvrdi da poseduje dokaze da je Gadafi naredio silovanje stotina žena u  nastojanju da obeshrabri ustanike da nastave borbu. Vlada u Tripoliju, za sada, bez komentara.
 

00.36 - Ukupno 15 pobunjenika ubijeno, 35 ranjeno u borbama oko Misurate. Pobunjenici tvrde da Gadafijeve snage nisu ušle u grad. Nema preciznijih informacija o trenutnom stanju na frontu.

19.17 - Najmanje 40 vazdušnih napada na Tripoli u poslednjih 12 časova.

18.00 - Pobunjenici odbili napad Gadafijevih snaga. Najmanje 12 pobunjenika poginulo za nekoliko sata borbi. Ozbiljni gubici i na strani vojske. NATO i dalje bombarduje položaje Gadafijevih snaga.

 15.21 - Hiljade vojnika, praćenih snažnom artiljerijskom vatrom, nadire ka Misurati. Pobunjenici šokirani. Najmanje 12 mrtvih na strani ustanika.

13.53 - Španija priznaje pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, izjavila ministarka spoljnih poslova Španije Trinidad Himenez tokom posete Bengaziju.

13.40 - Čelnici NATO-a, na sastanku u Briselu, tražili da više zemalja učestvuje u vojnoj kampanji u Libiji. Od 28 zemalja koje učestvuju u akciji, napade izvodi samo osam.

Velika ofanziva Gadafijevih snaga, koju posmatrači nazivaju poslednjim pokušajem da se iz Misurate proteraju ponunjenici, počela je u sredu posle podne, praćena snažnom artiljerijskom vatrom i napadom nekoliko hiljada vojnika.

Napad, u kojem je do sada ubijeno 12 pobunjenika, usmeren je ka centru ovog grada, a vojska napreduje sa tri strane - južne, zapadne i istočne. 

Intenzivno bombardovanje Tripolija nastavljeno je i noćas, a snažne eksplozije su se čule u sektoru u kojem se nalazi rezidencija libijskog vođe u centru grada, javio je Frans pres.

Prema rečima portparola libijske vlade Muse Ibrahima, "NATO je izveo napad pun mržnje na Tripoli, izbacivši više od 60 bombi na grad". Ibrahim je na konferenciji za novinare rekao da je u tim napadima poginula 31 osoba, a da je više desetina ranjeno.

Napadi su izvedeni na dan kada je, pre 69 godina rođen libijski vođa.

"Bombardovanja su blizu mene, ali ja se ne dam", rekao je Gadafi pozivajući još jednom narod da pruži otpor. Kako je ranije navela libijska agencija Džana, Gadafi se juče sastao s plemenskim vođama.

Američki predsednik Barak Obama juče je u Vašingtonu poručio da Gadafi mora da napusti vlast i da je preda Libijcima.

"Sve dok to ne učini, pritisak na njega će jačati", rekao je Obama.

Libijski režim napustio je još jedan visoki zvaničnik.

Ministar rada Al Amin Manfur koji se nalazi u Ženevi, pružio je podršku opozicionom Prelaznom nacionalnom savetu i ponudio političkom vođstvu tog tela pobunjenika svoje usluge.

U Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, boravio je i specijalni ruski izaslanik Mihail Margelov koji je rekao da je Moskva spremna da preuzme ulogu posrednika kako bi se omogućio dijalog Gadafija i pobunjenika.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u međuvremenu je napomenuo da Rusija, ipak, ne namerava da preuzme ključnu ulogu posrednika u libijskom konfliktu, uz ocenu da taj zadatak pripada Afričkoj uniji.

Predstavnici Afričke unije međutim, već sedmicama pokušavaju da posreduju u tom konfliktu, ali, za razliku od režima u Tripoliju, gde ih rado dočekuju, u Bengaziju opozicija odbija svaki razgovor dok Gadafi ne ode sa vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od polovine februara kada je počela pobuna protiv libijskog lidera Moamera Gadafija i njegove vlade, u Libiji je poginulo između 10.000 i 15.000 ljudi, a 890.000 je napustilo zemlju.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво