Читај ми!

EU pomaže borbu protiv ešerihije

Ministri poljoprivrede Evropske unije ponudili su pomoć od 150 milona evra proizvođačima pogođenim zarazom ešerihije koli. Uzrok smrtonosne bakterije i dalje se ispituje.

Evropska unija preložiće da se ponudi najmanje 150 miliona evra kao nadoknadu poljoprivrednicima koji su pretrpeli gubitak u prodaji zbog pojave ešerihije koli, izjavio je danas Evropski komesar za poljoprivredu Dačian Čolos.

Pred početak sastanka ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu, Čolos je rekao da će novac otići uzgajivačima svežeg povrća kao što su paradajz, zelena salata i krastavci, na čiji je biznis uticalo širenje te bolesti u Nemačkoj tokom prošlog meseca, preneo je Rojters.

"Naša početna ponuda biće 150 miliona evra", rekao je Čolos novinarima, ali je napomenuo da bi iznos mogao biti i veći i da je to samo polazna tačka za diskusiju.

Španija je već procenila da su njeni uzgajivači izgubili 200 miliona evra u prodaji nakon što je Nemačka inicijalno kao uzrok za širenje ešerihije označila španske krastavce.

Izvor infekcije, od koje je do sada umrlo 22 osobe, još nije identifikovan.

Asocijacija proizvođača svežih proizvoda u EU ističe da poslednje procene stavljaju ekonomski gubitak na nedeljnom nivou na oko 80 miliona evra u Holandiji, 20 miliona u Nemačkoj, četiri miliona u Belgiji i tri miliona u Portugalu, a da se ne pominje tek gubitak od 200 miliona evra u Španiji.

Ministri poljoprivrede EU očekuju da se postigne dogovor o tome kako će bilo koja suma biti isplaćena i kome.

Bilo koja odluka koja danas bude donesena, moguće je da će biti uzeta samo načelno, dok će detalji biti kasnije utvrđeni, istakli su evropski zvaničnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво