Читај ми!

Gadafi: Bitka do smrti

U obraćanju na državnoj televiziji, Gadafi poručio da će ostati u Tripoliju - živ ili mrtav. Serija eksplozija potresla libijsku prestonicu. Moguća aktivnija uloga Pekinga u dešavanjima u Libiji, ali je još uvek nejasno kojoj će se strani Kina prikloniti. NATO demantuje da je u ponedeljak pogodio državnu televiziju.

21.521 - Libijska televizija objavila snimke, koji prikazuju susret Gadafija sa plemenskim vođama na nepoznatoj lokaciji.

20.49 - Libijski ministar rada i zapošljavanja El Amin Manfur saopštio da odlazi iz vlade libijskog lidera Moamera el Gadafija i da prelazi u redove libijskih pobunjenika, javio švajcarski portal Svis info.

20.07 - Na Tripoli palo 60 projektila NATO-a, poginulo 29 ljudi, saopštila Vlada Libije.

17.55 - Predsednik SAD Barak Obama i kancelar Nemačke Angela Merkel rekli da će se pritisak na Gadafija pojačavati dok ne ode s vlasti.

17.32 - Nema predaje, u Tripoliju ostajem živ ili mrtav, poručio Moamer el Gadafi u obraćanju na libijskoj državnoj televiziji.

16.48 - Rusija ne preuzima na sebe glavnu posredničku ulogu u konfliktu u Libiji, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da glavni posrednik ostaje Afrička unija.

Libijski predsednik Moamer el Gadafi, u obraćanju naciji na libijskoj državnoj televiziji, putem audio-snimka, poručio je da će ostati u Tripoliju - živ ili mrtav.

„Nećemo se predati. Radujemo se smrti, mučeništvo je milion puta bolje", rekao je libijski predsednik.

Gadafi je rekao da je Libiji rat nametnut i da će neprijatelji biti poraženi.

„Jači smo od vaših raketa i aviona. Glas libijskog naroda je glasniji od eksplozija", poručio je libijski predsednik NATO-u.

On je rekao da je spreman da pošalje između 250.000 i pola miliona naoružanih Libijaca da preplave zemlju i očiste je od „bandi", misleći na pobunjenike koji kontrolišu istok Libije.

U međuvremenu, intenzivirani su napadi NATO-a na Tripoli. Eksplozije se čuju na svakih nekoliko sati. Poslednja eksplozija čula se u blizini Gadafijevog vojnog kompleksa Bab el Azizija u centru Tripolija, a prema poslednjim izveštajima, pogođeni su i kompleksi Narodne i Revolucionarne garde.

Uloga Pekinga u sukobima u Libiji mogla bi da bude izraženija, ali se još uvek ne zna koju će stranu Kina zastupati.

Libijski ministar inostranih poslova Abdul-Ati el Obeidi otputovao je u posetu Pekingu, nekoliko dana pošto su kineski zvaničnici saopštili da su uspostavili veze sa libijskim pobunjenicima koji se bore protiv vlade u Tripoliju.

Ministarstvo u Pekingu navodi da su kineske diplomate stacionirane u Egiptu nedavno posetile Bengazi, kako bi se sastale sa zvaničnicima Prelaznog nacionalnog saveta, vladajućeg tela libijskih pobunjenika, "da bi imale uvid u međunarodne humanitarne napore u tom delu Libije".

Kina je saopštila da se njen ambasador u Kataru sastao u petak u Dohi sa šefom Prelaznog nacionalnog saveta, što je prvi kontakt dve strane, koji je poznat javnosti.

Još uvek nije jasno da li se to Kina nada medijatorskoj ulozi u sukobima u Libiji ili razmatra da li da podrži pobunjenike.

Peking se od sukoba u Libiji držao po strani. Kina je izbegavala da se pridruži pozivima libijskom vođi Moameru el Gadafiju da se povuče sa vlasti, uz ocenu da je libijski narod taj koji treba da donosi odluke.

Peking je, takođe, bio suzdržan kada se u Savetu bezbednosti UN glasalo za rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazdušne sile protiv libijskih trupa, i više puta je kritikovao bombardovanja koja čini NATO u znak podrške libijskim pobunjenicima.

Izaslanik ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Mihail Margelov doputovao je u Bengazi, gde će se sastati sa liderima libijskih pobunjenika.

"Došli smo u Bengazi da bismo olakšali dijalog između dva tabora. Rusija je u jedinstvenom položaju, jer već ima jednog ambasadora u Tripoliju i danas se sastajemo sa liderima pobunjenika", dodao je Margelov.

U međuvremenu, NATO je demantovao izveštaje da su njegovi avioni juče pogodili libijsku državnu televiziju u Tripoliju, tvrdeći da je meta bilo sedište Vojne obaveštajne službe.

"Nismo ciljali, niti pogodili prostorije libijske televizije", izjavio je portparol NATO-a Majk Breken.

"Ono što jesmo ciljali je sedište Vojne obaveštajne službe u centru Tripolija", rekao je Breken agenciji Frans pres, dodajući da su postrojenja obaveštajne službe "relativno blizu" televizije.

Libijsko ministarstvo informisanja saopštilo je ranije juče da su avioni Alijanse u nedelju napali kancelarije državne televizije.

Breken je optužio da su navodi koje je izneo režim libijskog lidera Moamera el Gadafija propagandno sredstvo.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво