Читај ми!

Opasna bakterija u soji?

Iako je juče saopšteno da su klice pasulja uzgajane na severu Nemačke najverovatniji uzrok zaraze ešerihijom koli, od koje su u Evropi umrle 22 osobe, smrtonosna bakterija, nalazi se najverovatnije u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom biovrtu u Donjoj Saksoniji.

Smrtonosna bakterija EHEC - enterohemoragijska ešerihija koli od koje je u Nemačkoj umrla najmanje 21 osoba, nalazi se, najverovatnije, u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom biovrtu u Donjoj Saksoniji, koji je već zatvoren.

Definitivna stručna potvrda toga bi, kako javljaju nemački mediji, mogla da bude danas ili sutra.

"Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je pogon iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu", rekao je novi ministar zdravlja Nemačke Danijel Bar televiziji ARD.

Da li se po život opasna EHEC bakterija nalazi u sojinim i klicama drugih žitarica koje se proizvode u tom biovrtu za sada postoji veoma jaka sumnja, a sve dok se ona ne potvrdi, naučnici, prenose mediji, tapkaju u mestu, tražeći put za suzbijanje i lečenje epidemije crevne infekcije, koja se, zbog "medicinske bespomoćnosti" poredi čak sa vremenom kuge.

EHEC infekcija, koja se manifestuje teškim prolivima i, u najtežim slučajevima otkazivanjem bubrega sa smrtnim ishodom, postala je politička tema broj jedan u Nemačkoj i partija Zeleni, kojoj je posle nuklearne katastrofe u Japanu veoma dobro krenulo, žestoko je napala krizni menadžment, odnosno vladu kancelarke Angele Merkel, prebacujući joj da deluje veoma sporo, traljavo i nekoordinirano.

Za epidemiju EHEC-infekcije Nemci su prvo, kao uzročnik, naveli krastavce iz Španije.

I dalje važe preporuke nadležnih institucija o poštovanju higijenskih standarda u pripremi, a eksperti kažu da se još uvek ne zna da li su sojine klice uzrok bolesti i teških infekcija, kojima ne podležu samo stari, već i mlade i zdrave osobe.

Nemačka štampa je pisala da je nemačkim i kineskim naučnicima pošlo za rukom da naprave iskorak i otkriju nove detalje u istraživanju smrtonosne EHEC-bakterije, koja bi, prema njihvoom mišljenju, mogla da potiče iz ukrštanja dve bakterijske vrste.

U Nemačkoj su upućeni i apeli za sakupljanje krvi, pošto je EHE-pacijentima, ukoliko zapadnu u krizu, potrebna nova krv, javljaju mediji, navodeći statističke podatke da se od ukupnog broja obolelih mora računati sa oko pet odsto žrtava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи