Читај ми!

Svet o hapšenju Mladića

Srbija shvatila važnost potpune saradnje sa Haškim tribunalom, poručuje Brisel. Glavni Haški tužilac Serž Bramerc pozdravio hapšenje Ratka Mladića, odavši priznanje srpskim vlastima. Predsednik SAD Barak Obama rekao da će se Mladić suočiti sa svojim žrtvama i svetom.

Reagujući na hapšenje Ratka Mladića, Evropska unija poručila je da je Srbija shvatila važnost potpune saradnje sa Haškim tribunalom. Počinje nova era odnosa Srbije i EU, rečeno u Briselu.

Glavni Haški tužilac Serž Bramerc pozdravio je hapšenje bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, odavši priznanje srpskim vlastima za ono što su učinile i rekao da je uveren da će to doprineti pomirenju u regionu.

"Čekamo da se obezbede uslovi za njegovo prebacivanje u Hag, gde će mu biti suđeno. Odajemo priznanje srpskim vlastima, a posebno Nacionalnom savetu za bezbednost i Akcionom timu za saradnju s Tribunalom", navodi se u saopštenju glavnog tužioca.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton pozdravila je hapšenje Ratka Mladića i zatražila da on bude bez odlaganja prebačen u Haški tribunal.

Eštonova je izjavila u Beogradu da je hapšenje Mladića važan dan za celokupnu međunarodnu pravdu i pohvalila srpske vlasti za ono što su učinile u privođenju pravdi Ratka Mladića. Međutim, visoka predstavnica EU je naglasila da se danas treba setiti i porodica žrtava.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, takođe je pozdravio hapšenje Ratka Mladića kao "istorijski potez Srbije koji pokazuje da je shvatila suštinski značaj regionalnog pomirenja".

"Hapšenjem Mladića uklonjena je velika prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Srbija je danas bliža članstvu u EU, ali mora da nastavi sa reformama. Takođe, nema razloga da sumnjamo da će i Hadžić biti uhapšen", rekao je File.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je zadovoljan hapšenjem Mladića.

"Ovo su sjajne vesti. Bio sam u Beogradu pre samo nedelju dana i imao veoma dubok i iskren razgovor sa predsednikom Tadićem. Obećao mi je da će učiniti sve da Mladić bude uhapšen", izjavio je Barozo.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek rekao je da je hapšenje Mladića dobra vest za Srbiju, stabilnost regiona i da daje novi elan procesu pristupanja Srbije EU.

Zatvoreno ružno poglavlje

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravio je hapšenje Ratka Mladića i nazvao ga "istorijskim danom" za međunarodnu pravdu.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da pozdravlja hapšenje Ratka Mladića i da smatra da je to prilika da pravda bude zadovoljena. 

Povodom hapšenja Mladića, predsednik SAD Barak Obama rekao je da će se Mladić sada u sudu suočiti sa svojim žrtvama i svetom.

"Danas je važan dan za porodice Mladićevih žrtava, za Srbiju, za Bosnu, za SAD, za međunarodnu pravdu. Iako nikada nećemo moći da vratimo ubijene, Mladić će sada morati da odgovori svojim žrtvama i svetu u sudu", izjavio je Obama.

Posle vesti da je Srbija uhapsila Ratka Mladića, potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rečeno je u Tadićevom kabinetu.

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozdravivši hapšenje Ratka Mladića rekla da očekuje da će to olakšati približavanje Srbije Evropskoj uniji. Ona je odala priznanje predsedniku Borisu Tadiću, Vladi, službama bezbednosti i svima onima koji su godiinama radili na privođenju Mladića pravdi.

Poslanica holandskog parlamenta Mariko Peters izjavila je da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića istorijski dan za Srbiju i da je time uklonjena glavna prepreka na putu njene dalje evrointegracije.

"Glavna prepreka pred Srbijom je uklonjena i verujem da će holandski parlament podržati nastavak evrointegracija Srbije, sada kad je Mladić uhapšen", rekla je Peters, dodajući da su holandski parlamentarci sumnjali u napredak Srbije sve dok Mladić ne bude u Tribunalu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je da je odluka predsednika Srbije Borisa Tadića da uhapsi Ratka Mladića veoma hrabra. "Ovo hapšenje primaklo je Srbiju Evropskoj uniji", istakao je Sarkozi.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Dimitrios Kipreos rekao je da je hapšenje Mladića veliki uspeh u dugogodišnjim naporima da se privedu pravdi svi haški optuženici, to pokazuje posvećenost srpskih vlasti punoj saradnji sa Haškim tribunalom, kao i odlučnost srpskog društva da se suoči sa bolnim nasleđem prošlosti.

"Hapšenje Ratka Mladića ojačava poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici i predstavlja značajan doprinos regionalnom pomirenju i služi zadovoljenju pravde za žrtve ratnih zločina", ocenio je Kipreos.

Velika Britanija ocenjuje da ovo istorijski trenutak za region. Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je da je reč je o čoveku koji je osumnjičen za najužasnije ratne zločine. Medjunarodna zajednica nije bez razloga tražila njegovo izručenje tako dugo.

Svetla evropska budućnost 

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt kaže da od srca čestita predsedniku Srbije Tadiću na hapšenju Mladića, jer zna koliko je naporno radio na tome. "Evropska budućnost Srbije nikad nije bila svetlija", naglasio je Bilt.

Predsednik Italije Đorđo Napolitano pozdravio je hapšenje Ratka Mladića, a predsedniku Srbije Borisu Tadiću uputio pismo u kome mu je čestitao na značajnom rezultatu, saopštila je Italijanska ambasada u Beogradu.

"Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića dodatno približava Srbiju Evropi i Evropskoj uniji", izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, takođe je pozdravila hapšenje Mladića, ocenivši da je to dobra vest za celu Evropu i dobra osnova za pomirenje i evropsku budućnost regiona.

"Hapšenje Mladića je dobra vest, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za Srbiju, zapadni Balkan i time za celu Evropu'', navedeno je izjavi Merkelove koju je saopštila nemačka vlada.

I šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozdravio je hapšenje Ratka Mladića i rekao da je to veoma dobra vest za pravdu u Evropi i da time Srbija ispunjava dugogodišnje zahteve Evropske unije.

Svetski mediji o hapšenju Mladića

Bi-Bi-Si je preneo komentar svog nekadašnjeg analitičara za Balkan Gebrijela Partosa, koji je rekao da je predsednik Srbije Tadić delove svog govora imao i na engleskom jeziku, što je dokaz da se obraćao međunarodnoj javnosti.

Skaj njuz prenosi izjavu pukovnika Boba Stjuarta, nekadašnjeg komandanta snaga UN u Bosni, koji kaže da je apsolutno oduševljen što je Mladić uhapšen, i to dok je još živ.

"Mladića je trebalo uhapsiti još davno. Siguran sam da moje oduševljenje dele i svi u Bosni kojima je on doneo bol", rekao je Stjuart.

Svi vodeći nemački mediji su preneli izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, uz gotovo jedinstveni komentar štampe da je to hapšenje bilo uslov za pristup Srbije Evropskoj uniji.

"Sada je sigurno - uhapšena osoba je Mladić", piše nedeljnik Špigl u onlajn izdanju, ukazujući na Mladićevu odgovornost za masakr u Srebrenici.

Rojters je objavio biografiju Ratka Mladića pod nazivom "Bosanski koljač". U njoj piše da se Mladić tereti za pokolj 8.000 muslimana u Srebrenici, koja se opisuje kao najgori masakr u Evropi još od Drugog svetskog rata. Agencija navodi da je Mladić, pored Radovana Karadžića, i dalje uzor tvrdom jezgru agresivnih srpskih šovinista.

Hapšenje Ratka Mladića udarna je vest i na vodećim ruskim agencijama. Itar-tas je preneo izjavu predsednika Borisa Tadića da njegovo hapšenje otvara vrata Srbiji ka Evropskoj uniji, a RIA Novosti ukazala da je Tadić odbio da iznese detalje hapšenja.

Svetske agencije su vest o hapšenju Ratka Mladića prenele pod oznakom "hitno". Vest su, između ostalih, objavili Bi-Bi-Si, Si-En-En, Foks njuz, Gardijan, Vašington post, ruski mediji i Al Džazira.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара