Читај ми!

Otvara se vazdušni prostor

Vazdušni prostor nad Nemačkom, koji je u velikom delu zemlje bio zatvoren za avio-saobraćaj, ponovo se otvara. Prestala erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu, tvrde zvaničnici Velike Britanije.

Ponovo se otvara vazdušni prostor nad Nemačkom, koji je od jutros u velikom delu zemlje bio zatvoren za avio-saobraćaj, zbog oblaka pepela vulkana sa Islanda.

Posle višečasovne obustave letova, aerodrom u Bremenu je ponovo počeo da radi, a aerodrom u Hamburgu biće uskoro otvoren.

Aerodrom u Berlinu, koji je zatvoren od 11 časova, prema procenama, biće ponovo otvoren za sletanje i poletanje aviona u 14 sati.

Vazdušni prostor nad Austrijom nije pogođen oblakom pepela vulkana Grimsvetn i prema procenama kontrole leta "Austro kontrol", ostaće pošteđen mera zatvaranja.

Erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu okončana je, tvrde zvaničnici Velike Britanije. Vulkan Grimsvetn trenutno izbacuje samo dim i zabrinutost zbog pepela se smanjuje, prenosi Rojters.

Još jutros je Institut za meteorologiju u Rejkjaviku saopštio da Grimsvetn izbacuje manje pepela u atmosferu, te da predstoji kraj erupcije.

Seizmolog Instituta "Vodart Svenson" istakao je da su aktivnosti vulkana opale tokom noći, kao i prethodnog dana. Dok su dim i pepeo iz vulkana u početku dostizali visinu od 20 kilometara, danas je smanjena na tri do pet kilometara.

Inače, nadležne vlasti u Nemačkoj zabranjuju korišćenje vazdušnog prostora, kada koncentracija pepela u vazduhu pređe 2,0 miligrama po kubnom metru.

Izuzeci su mogući samo ako postoji odobrenje proizvođača aviona i motora letelica.

Oblak pepela koji dolazi iz islandskog vulkana već u utorak je doveo do otkazivanja brojnih letova, pre svega, u Velikoj Britaniji.

Ukupno oko 500 letova u Evropi juče je otkazano zbog erupcije vulkana na Islandu, koja je izazvala slične probleme kao i one sa kojima se suočio avio-saobraćaj u svetu pre dvanaest meseci usled erupcije vulkana Ejafjalajekul.

Portparol islandske Agencije za krizne situacije Torir Hrafnson izjavio je ranije da se stub pepela iz vulkana Grimsvetn, koji je pre tri dana dostigao visinu od 20 kilometara, spustio na dva kilometra i da bi tokom vikenda mogao potpuno da nestane.

U aprilu prošle godine, zbog erupcije islandskog vulkana Ejafjalajokul većina zemalja severne Evrope bila je primorana da prizemlji avione na pet dana.

Stručnjaci kažu da se erupcija vulkana Grimsvetn, koja je počela u subotu, razlikuje od prošlogodišnje, jer su čestice koje sada dospevaju u vazduh krupnije i padaju brže na zemlju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво