Читај ми!

Vulkan ugrožava letove

Deo vazdušnog prostora iznad Danske zatvoren zbog erupcije vulkana na Islandu. Sutra moguća obustava letova na severu Britanije. Eksperti upozravaju da bi pepeo mogao sredinom sedmice da stigne i do Francuske i Španije.

Zbog pepela koji je ispustio islandski vulkan Grimsvetn, zatvoren je deo vazdušnog prostora za avio-saobraćaj iznad danske autonomne teritorije Grenland, saopštila je danska Služba za kontrolu avio-saobraćaja "Navier".

Portparolka te službe Hele Kogsbel izjavila je za AFP da je deo vazdušnog prostora iznad Danske zatvoren kasno sinoć.

"Prostor u visini do 6.000 metara od Kulusuka, na severu, do tačke Konstejbl, na istoku, ostaće zatvoren za avio-saobraćaj", rekla je Hele Kogsbel. "Navier" je odgovoran za odvijanje saobraćaja iznad Grenlanda do visine od 6.000 metara, dok Kanada i Island vrše kontrolu iznad te visine.

Danska je prva zemlja koja je, osim Islanda, prinuđena da zatvori deo svog vazdušnog prostora posle erupcije vuklana Grimsvetn, dok službe za kontrolu vazdušnog prostora u drugim evropskim zemljama prate situaciju.

Britanska služba civilnog vazduhoplovstva (CAA) saopštila je danas da postoji mogućnost da letovi u severnim delovima zemlje sutra budu obustavljeni zbog oblaka pepela koji se širi iz islandskog vulkana.

Meteorolozi predviđaju da će oblak pepela tokom noći, do sedam časova po srednjoevropskom vremenu, prekriti čitavu Irsku, Škotsku i delove severne Engleske, javio je Rojters.

Evropski eksperti su upozorili juče da bi, ukoliko se erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo mogao da stigne u četvrtak i petak i do delova Francuske i Španije.

Upozorenje je zasnovano na petodnevnoj vremenskoj prognozi, ali ga treba uzeti sa rezervom, jer su vazdušne struje drugačije nego prošle godine, kada su aviokompanije širom Evrope otkazivale letove zbog vulkanskog pepela.

Norveška aviokompanija "Avinor" saopštila je danas da planira da obustavi letove od kopnenog dela Norveške do arktičkog arhipelaga Svalbard.

Portparol "Avinora" Ove Narvesen izjavio je da postoji izvestan rizik da će zbog pepela biti pogođen i zapadni deo Norveške, ali da je sada suviše rano da se preduzme bilo koja mera.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво