Читај ми!

Obama upozorava Izrael

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama još jednom poručio Izraelu da bi trebalo da se povuče s palestinskih teritorija, a Hamasu da prizna postojanje Izraela i prestane da pribegava nasilju. Ako ne bude uverljivog mirovnog procesa, Izrael će biti u sve većoj izolaciji, rekao Obama.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da će se Izrael suočiti sa sve većom izolacijom, ako ne bude uverljivog mirovnog procesa na Bliskom istoku. Obama smatra da osnova za takve pregovore treba da bude stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine, uz dogovorenu razmenu teritorija.

Nekoliko časova pred polazak na evropsku turneju, Obama je rekao Američko-izraelskom odboru da granice o kojima je govorio odražavaju stavove SAD još od vremena predsednika Bila Klintona.

"U četvrtak sam rekao javno ono što se dugo privatno priznavalo. Uradio sam to zato što ne možemo da priuštimo još jednu, dve ili tri decenije da dođemo do mira", rekao je Obama u Vašingtonu.

Američki predsednik je ponovio da bi Izrael trebalo da se povuče sa palestinskih teritorija, ali da bi Palestinci trebalo da preuzmu odgovornost za bezbednost.

"Po definiciji, to znači da će Izraelci i Palestinci pregovarati o granici različitoj od one koja je postojala 4. juna 1967. godine", rekao je Obama.

To je bila granica pre nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalim.

On je naveo da je to dobro poznata formula za sve koji su generacijama radili na bliskoistočnom problemu.

Američki predsednik je ukazao na neke ključne činjenice: bez mirovnog sporazuma, demografske realnosti učiniće težim da se Izrael održi kao jevrejska i demokratska država, zatim, tehnologija će u budućnosti otežati izraelsku odbranu, a treće, nova generacija Arapa počela je da preoblikuje region.

"Pravedan i trajan mir više ne može biti postignut sa jednim ili dva arapska lidera. Milioni arapskih građana videli su da je mir moguć i to mir koji će biti održiv", istakao je američki predsednik.

On je ponovio da je snažan i bezbedan Izrael u interesu američke nacionalne bezbednosti i ukazao da je njihova vojna saradnja dostigla nezabeleženi nivo.

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je posle susreta sa Obamom u petak rekao da se ideja o granicama iz 1967. ne može braniti i odbacio taj predlog. Ništa bolje nije prošlo ni kod Hamasa.

Američki predsednik je u govoru održanom u Kongresu pred izraelskim lobistima pozvao palestinski pokret da Izraelu prizna pravo da postoji i da prestane da pribegava nasilju. Hamas je taj poziv odbio.

"Hamas smatra da je SAD grešio u prošlosti i da će grešiti uvek kada bude pokušavao da ubedi Hamas da prizna izraelsku okupaciju", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара