Stros-Kan u kućnom pritvoru

Uz kauciju od milion dolara, bivšem direktoru MMF-a Dominiku Stros-Kanu odobren kućni pritvor, zbog optužbi za seksualni napad. Stros-Kan jutros podneo ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a. Kao mogući naslednik, spominje se francuska ministarka finansija Kristin Lagard.

Njujorški sudija Vrhovnog suda Majkl Obus rekao je da Dominik Stros-Kan može biti oslobođen uz kauciju od milion dolara. Stros-Kan će, kako su predložili njegovi advokati, biti pod 24-časovnim nadzorom u kućnom pritvoru.

Sudija je, takođe, rekao da pored Stros-Kana mora neprestano biti naoružani čuvar, čije troškove snosi optuženi, javlja Rojters.

Bivši direktor MMF-a, koji je ostavku na tu funkciju podneo jutros, provešće u zatvoru još jednu noć.

Međunarodni monetarni fond je ranije danas saopštio da je Stros-Kan ostavku podneo u pismu koje je uputio upravnom odboru MMF-a, kao i da je ta odluka odmah stupila na snagu.

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", naveo je Stros-Kan u svom pismu.

On je na funkciju prvog čoveka MMF-a došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina.

Stros-Kan je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Sud mu je u nedelju odbio zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju i od tada je u pritvorskoj jedinici na ostrvu Rajker.

Sobarica (32), poreklom iz zapadne Afrike, koju je Stros-Kan navodno pokušao da siluje, juče je svedočila pred sudom, koji treba da odluči da li ima dovoljno dokaza za formalno podizanje optužnice.

Ko će naslediti Stros-Kana?

Francuska ministarska finansija Kristin Lagard je možda vodeći kandidat da nasledi Dominika Stros-Kana na mestu izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

U tom slučaju, Lagardova (55) bi postala prva žena na čelu MMF-a, ili bilo koje velike finansijske institucije, piše Njujork tajms u izveštaju iz Pariza.

Bivši vodeći ekonomista MMF-a, Kenet Rogof, koji sada predaje na Harvardu, kaže da je ona impresivna, politički pronicljiva i snažna ličnost. "Na finansijskim skupovima širom sveta tretiraju je praktično kao rok zvezdu", dodao je Rogof.

U Francuskoj niko ne sumnja u ambicije Lagardove da se preseli u Vašington, gde je sedište MMF-a. Živela je 25 godina u SAD i ima kontakte i poštovanje u Vašingtonu, na Vol stritu, kao i u Evropi, navodi američki list.

Lagardova je, komentarišući promene u MMF-u, rekla da smatra da bi Evropa trebalo da ponudi zajedničkog kandidata, koji bi imao podršku čitave Evrope.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 20. maj 2011, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

beli i crni bogovi:

Lekari i sudije!

(petak, 20. maj 2011, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

Nameštaljka

salžem se da USA ima dobre sudove ... ali postoji još nešto. amrekanci su nacija koja apsolutno veruje medijima a dotični gospodine je već medijski linčovan ... a pored svega je USA izdala preporuku svojjim gradjanima da izbegavaju Francusku narednih meseci, razlog "nepoznat" :)))

(petak, 20. maj 2011, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

Намештаљка

jesi li to kontaktirao Tarota pa sve znas...???
Amerika je zemlja sa Zakonom pred kojim su svi jednaki...jedino to nisi znao...

(četvrtak, 19. maj 2011, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

Намештаљка

Како је лако некоме наместити аферу ове врсте. Довољно је да потплаћена собарица само каже да јој је он понудио новац, и дежурни новинари ће га до сутра увече разапети на крст. Ако су се договорили са онима који стоје иза тога. Док он докаже да није, оде све дођавола.

(četvrtak, 19. maj 2011, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

jednom nogom u grobu

Dok nije podneo ostavku nije bilo kaucije..kakva sprdacina..

(četvrtak, 19. maj 2011, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Amerikanci

mu namestili vidi se koliko mrze Evropljane.
A verujem i da je Sarkozi umesan,jer mu je glavni protivnik na izborima.
Gore nego u vreme Al Capona .

(četvrtak, 19. maj 2011, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

nema logike

covek je placao 3000 dolara prenociste,mogo je angazovati tri prostitutke,a on napao sobaricu,los nacin da se ustedi novac.

(četvrtak, 19. maj 2011, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

Re arogancije

Bravo za komentar vidi se da pise jeda pametan i kulturan covek ili (zena) Jos jednom bravo.

(četvrtak, 19. maj 2011, 11:37) - R.Zivkovic,Rotterdam [neregistrovani]

Kan

Sve ide svojim redosledom,jasam duboko ubedene daje tom coveku,napravljena namestaljka?!To je i bio cilj dase on kompromituje,pa stpa u zatvor,pa niti ce biti na celi mfa niti cese kandidovati za pretsednika Francuske,sa jednim udarcem dve muhe!?Sumljam da bi on tako nesto uradio,da bi rizikovao svoju karijeru i svoj polozaj,?!Jedna ""normalna""osoba u tim godinama?

(četvrtak, 19. maj 2011, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

ArOgAnCiJa

Nema kraja Francuskoj aroganciji, ovaj čovek kaže nije kriv a svi materijalni dokazi pokazuju suprotno, a u Francuskoj misle da je neka teorija zavere protiv njih, a nisam video ni malo poštovanja prema žrtvi, jer u glavnom svi moćni ljudi misle da im je sve dozovoljeno i da za njih zakon ne važi, ja smatram da je sudija pametno postupio i to je dobar ali redak primer da je ZAKON ISTI ZA SVE bez obzira na koju funkciju bio,i ako ne nosim amerikance u srcu ali kod nas bi mogli ovi tužioci i sudije da se ugledaju malo na njih, jer da je i kod nas barem malo pravna država sadašnji političari nebi smeli da pljačkaju narod i da misle da su nedodirljivi.