Читај ми!

Stros-Kan u kućnom pritvoru

Uz kauciju od milion dolara, bivšem direktoru MMF-a Dominiku Stros-Kanu odobren kućni pritvor, zbog optužbi za seksualni napad. Stros-Kan jutros podneo ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a. Kao mogući naslednik, spominje se francuska ministarka finansija Kristin Lagard.

Njujorški sudija Vrhovnog suda Majkl Obus rekao je da Dominik Stros-Kan može biti oslobođen uz kauciju od milion dolara. Stros-Kan će, kako su predložili njegovi advokati, biti pod 24-časovnim nadzorom u kućnom pritvoru.

Sudija je, takođe, rekao da pored Stros-Kana mora neprestano biti naoružani čuvar, čije troškove snosi optuženi, javlja Rojters.

Bivši direktor MMF-a, koji je ostavku na tu funkciju podneo jutros, provešće u zatvoru još jednu noć.

Međunarodni monetarni fond je ranije danas saopštio da je Stros-Kan ostavku podneo u pismu koje je uputio upravnom odboru MMF-a, kao i da je ta odluka odmah stupila na snagu.

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", naveo je Stros-Kan u svom pismu.

On je na funkciju prvog čoveka MMF-a došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina.

Stros-Kan je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Sud mu je u nedelju odbio zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju i od tada je u pritvorskoj jedinici na ostrvu Rajker.

Sobarica (32), poreklom iz zapadne Afrike, koju je Stros-Kan navodno pokušao da siluje, juče je svedočila pred sudom, koji treba da odluči da li ima dovoljno dokaza za formalno podizanje optužnice.

Ko će naslediti Stros-Kana?

Francuska ministarska finansija Kristin Lagard je možda vodeći kandidat da nasledi Dominika Stros-Kana na mestu izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

U tom slučaju, Lagardova (55) bi postala prva žena na čelu MMF-a, ili bilo koje velike finansijske institucije, piše Njujork tajms u izveštaju iz Pariza.

Bivši vodeći ekonomista MMF-a, Kenet Rogof, koji sada predaje na Harvardu, kaže da je ona impresivna, politički pronicljiva i snažna ličnost. "Na finansijskim skupovima širom sveta tretiraju je praktično kao rok zvezdu", dodao je Rogof.

U Francuskoj niko ne sumnja u ambicije Lagardove da se preseli u Vašington, gde je sedište MMF-a. Živela je 25 godina u SAD i ima kontakte i poštovanje u Vašingtonu, na Vol stritu, kao i u Evropi, navodi američki list.

Lagardova je, komentarišući promene u MMF-u, rekla da smatra da bi Evropa trebalo da ponudi zajedničkog kandidata, koji bi imao podršku čitave Evrope.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво