Borba za prvo mesto MMF-a

U trci za mesto prvog čoveka MMF-a, SAD predlaže savetnika u Beloj kući, Dejvida Liptona. Evropa čeka rasplet situacije. I zemlje u razvoju zainteresovane za mesto šefa MMF-a.

Uhapšeni direktor Međunardonog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku na taj položaj.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner kaže da Kan više nije u mogućnosti da predvodi tu finansijsku instituciju i da bi bord direktora trebalo da imenuje privremenog čelnika Fonda.

Sjedinjene Američke Države za to mesto predlažu Dejvida Liptona, savetnika u Beloj kući, ranijeg zvaničnika Ministarstva finansija.

Zemlje u razvoju počele su sa pritiskom kako bi na čelo Međunarodnog monetarnog fonda, čiji je izvršni direktor u zatvoru, došao neko ko nije Evropljanin, javljaju američki mediji.

Izjave iz Kine, Brazila, Turske i Južne Afrike, sve uticajnijih privreda u usponu, mogu da odrede ton potencijalne bitke za mesto na čelu MMF-a.

Evropski zvaničici, koji se u borbi sa dužničkom krizom oslanjaju i na MMF, insistiraju na tome da zadrže položaj izvršnog direktora, što je rezultat džentlmenskog sporazuma Evropljana i SAD iz vremena posle Drugog svetskog rata.

Taj dogovor obezbeđuje da Evropljanin bude na čelu MMF-a, a Amerikanac na čelu Svetske banke.

Kinesko Ministarstvo spoljnih posova odbilo je da komentariše optužbe protiv Dominika Stros-Kana, ali je portparolka mintarstva rekla da izbor lidera MMF-a treba da bude zasnovan na principima pravednosti, transparentnosti i zasluga.

Brazil i Južna Afrika insistiraju, takođe, na kvalifikovanosti kandidata, umesto što se vodi računa iz koje zemlje dolaze.

Viši zvaničnik brazilske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da njegova zemlja želi da sledeći šef MMF-a bude iz neke velike zemlje u usponu, ali priznaje da će Evropljani najverovatnije zadržati taj položaj.

"Mislimo da bi Indija i Brazil bili dobre opcije. Ali, takođe, verujem da će Evropa verovatno zadržati svoj položaj, tako da ne planiramo da se previše guramo u to pitanje", dodao je zvaničnik brazilske vlade.

Ministar finansija Južne Afrike Pravin Gordan izjavio je da je institucijama poput MMF-a neophodno da se reformišu i da u potpunosti budu odraz svog članstva, a ne samo industrijalizovanih nacija.

Turski ministar finansija Mehmet Šimšek izjavio je da bi u narednom periodu šef MMF-a trebalo da dođe iz neke zemlje u razvoju, poput Turske ili Rusije, a govoreći o sebi, rekao da mu ne nedostaju ni znanje ni iskustvo.

Dominik Stros-Kan i dalje uživa tu mesto izvršnog direktora, ali su sve raširenija očekivanja da podnese ostavku.

"Nismo imali kontakt sa izvršnim direktorom od njegovog hapšenja u Njujorku. Očigledno je da ćemo uskoro morati da razgovaramo sa njim", izjavio je portparol MMF-a Vilijem Marej.

U međuvremenu Kan se nalazi u zatvoru Rajkers Ajlend i stavljen je pod režim nadgledanja, da ne bi izvršio samoubistvo, pišu američki mediji.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 19. maj 2011, 01:36) - anonymous [neregistrovani]

hm

ameri zele da postave svog covjeka na celu mmf odma mi je jasno da su mu oni smestili kako bi zastitili svog podanika sarkozija koji je americki sluga na narednim izborima a ujedno stavili na tu funkciju svog covjeka to su ti ameri zlo sveta mogli su da ga zamole da sam da ostavku a ne vako da maltretiraju covjeka bez ikakvog razloga ja sam uvjeren da ovaj covjek nije nista uradio ko sto tvrde zli ameri on ima puno novca da je zeleo zenu kupio bi u nekom salonu za lepote pa jos tvrde da je zeleo da se samoubije ko jos vjeruje ovim zlim i bezmoralnim neljudskim amerima sva zla koja su se dogodila u svetu potice iz ovih ljudi vec godinama unazad ratovi siromastija skupoca skupo gorivo rasna i vjerska netrpelivost i sta jos ne trebalo bi mi deset dana da sve navedem

(sreda, 18. maj 2011, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

???

Kažeš da su u Americi svi jednaki i da imaju dobar krivični zakon. Pa kako onda da mnogi osućenici u Gvantanamu godinama sede i ćekaju da im bude sudjeno. A uostalom zašto već predlažu svoga kandidata za predsednika MMF. Znači da smatraju da je ovaj kriv iako mu se nije sudilo.

(sreda, 18. maj 2011, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

???

Kažeš da su u Americi svi jednaki i da imaju dobar krivični zakon. Pa kako onda da mnogi osućenici u Gvantanamu godinama sede i ćekaju da im bude sudjeno. A uostalom zašto već predlažu svoga kandidata za predsednika MMF. Znači da smatraju da je ovaj kriv iako mu de nije sudil.

(sreda, 18. maj 2011, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

sojic

Nece da moze po sojicu

(sreda, 18. maj 2011, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

pravda

pa zasto je doticni gospodin izabran za predsednika MMF kad je i u proslosti imao slicne afere, drugo dok se ne osudi on nije kriv i nemora se odmah traziti njegov zamenik.
Po svim ovim rakcijama oko MMF pocinjem da sumnjam u celu istinitost i pravednost, pa zar niko do sada nije posetio svog direktora u zatvoru , ili su mu to smestili pa sad da vidimo sta cemo. Zasto je pod prismotrom da ne bi izvrsio samoubistvo; Zar za takvu osobu je tesko naci zamenu sumnjam a i razocaran sam u kakvom okruzenju zivim i sa kakvim ljudima.
Ceo zivot mi prodje u postenju i ostade fukara, vazno da mi je obraz cist-pa sta

(sreda, 18. maj 2011, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

zakoni Amerike

pojedini ovde koji nagadjaju nesto a nemaju pojma...neznaju da je Amerika zemlja sa Najboljim Zakonom na Svetu...u Americi su pred sudom svi jednaki....isto je da li pred sudom sedi Obama ili Cistac ulice ...a ovom Francuzu nije prvi put da je imao neke Seksualne afere...no u njegovoj drzavi je mogao da se odbrani ...kao i Berluskoni...a u Americi e nece moci...sto bi rekao Soic...

(sreda, 18. maj 2011, 12:52) - поморавац [neregistrovani]

Један и једини:

Палма!

(sreda, 18. maj 2011, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

Pa da...

Pa da, na celu MMF-a mora da bude Amerikanac, ko drugi?!

(sreda, 18. maj 2011, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Djelić.