Читај ми!

Pakistanci pucali na NATO

Pakistanski vojnici pucali na helikoptere NATO-a, koji su preleteli granicu te države. U pucnjavi koja je usledila, ranjena dva vojnika, letelice se vratile u Avganistan. Pakistan traži hitan sastanak sa predstavnicima NATO-a.

Helikopter NATO-a napao je kontrolni punkt pakistanske vojske u Severnom Vaziristanu i ranio dva vojnika, u trenutku kada su odnosi te države i Zapada na najnižem nivou u poslednjih dvadesetak godina.

"Pakistanske snage otvorile su vatru na dva helikoptera NATO-a koja su prešla iz Avganistana u Pakistan. U razmeni vatre koja je usledila, ranjena su dva pakistanska vojnika", saopštila je pakistanska vojska.

"Uložili smo snažan protest i zahtevamo sastanak na najvišem nivou", navodi pakistanska vojska.

Istovremeno, nekoliko pakistanskih helikoptera poletelo je iz baze u Miranšahu prema mestu na kojem se dogodio incident, ali razlozi tog pokreta trupa još uvek nisu sasvim razjašnjeni. Osim sukoba oko kontrolnog punkta, tokom dana nisu zabeleženi drugi incidenti.

Pakistanska televizija Ekspres 24/7 navela je da se kontrolni punkt nalazi blizu granice sa Avganistanom.

Prema pakistanskoj verziji, pošto se NATO još uvek nije oglasio, helikopteri su "upali" nekoliko stotina metara u vazdušni prostor Pakistana, posle čega su vojnici otvorili vatru. Vojnici su ranjeni u odronu koji su pokrenuli hici ispaljeni iz NATO letelice.

Taj incident dogodio se svega 24 časa pošto je 12 osoba, navodno radikalnih islamista, ubijeno u napadu američke bespilotne letelice u tom regionu.

Odnosi Pakistana i Amerike srozani su gotovo do netrpeljivosti, posle akcije američkih specijalaca u kojoj je, u Abotabadu, ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden, što su Pakistanci doživeli kao ponižavanje.

Akcija protiv Bin Ladena, međutim, samo je jedan od mnogih incidenata koji su remetili odnose dve države. U januaru je agent CIA ubio dvojicu Pakistanaca u Lahoreu, dok su dvojica Pakistanaca ubijena u napadu NATO helikoptera, nekoliko meseci ranije. 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи