Читај ми!

Od luksuznog hotela do ćelije

Prvi čovek MMF-a Dominik Stros-Kan smešten u zatvor na ostrvu Rikers, između Kvinsa i Bronksa, nakon što je sud odbio njegov zahtev za puštanje na slobodu uz kaucuju. Zbog sopstvene bezbednosti odvojen od ostalih zatvorenika, među kojima su članovi bandi i druge osobe osuđene za najteže zločine.

Za samo dva dana izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan, zbog optužbi da je seksualno napao sobaricu njujorškog hotela, iz luksuznog apartmana završio je u jednom od najzloglasnijih američkih zatvora.

Nakon što je sud u Njujorku juče odbacio njegov zahtev da bude pušten na slobodu uz kauciju, Stros-Kan je prebačen u zatvorski kompleks na ostrvu Rikers, u ćeliju površine 3,5 sa četiri metra.

Za razliku od apartmana koji se plaća 3.000 dolara za noć u kojem je boravio pre samo tri dana, u zatvoru mu je obezbeđeno samo osnovno - posteljina, šolja za kafu, sapun, šampon i pasta za zube.

Zvaničnici su saopštili da je Stros-Kan zbog sopstvene bezbednosti odvojen od ostalih zatvorenika, među kojima su članovi bandi i druge osobe osuđene za teške zločine, javio je Rojters.

Šef MMF-a neće morati da u svojoj ćeliji boravi sve vreme, ali će, kada iz nje izlazi, uvek biti u pratnji čuvara, a i tada će biti držan podalje od ostalih zatvorenika.

Bi-Bi-Si piše da će za njega verovatno važiti isti uslovi kao i za ostale zatvorenike, što u osnovi znači da se ustaje u šest sati, a da se svetla gase u 23 sata.

Između Kvinsa i Bronksa

U zatvoru u blizini aerodroma "Lagvardija" u Ist Riveru, između opština Kvins i Bronks, kaznu izdržava oko 11.000 zatvorenika pod kontrolom više hiljada čuvara.

Zatvorski kompleks podeljen je na 10 jedinica gde su zatvorenici razvrstani po polu i starosti, a Stros-Kan se nalazi u najmanjoj od njih.

"Pretrpano je, a hrana je užasna. Jedna od opasnosti je da tamo poznati ljudi postaju žrtve", rekao je advokat odbrane Džerald Lefkur za Rojters, govoreći o ovom zatvoru, kao i o pritvorskoj jedinici njujorškog suda, iz koje je Stros-Kan prebačen.

Njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 20. maj.

Optužnica Stros-Kana tereti za pokušaj silovanja, seksualno zlostavljanje, protivzakoniti seksualni čin i zadržavanje i nedopušteno dodirivanje sobarice hotela "Sofitel", a za ovakve optužbe preti mu zatvorska kazna u trajanju od pet do 25 godina.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво