Читај ми!

Al Kaida sprema osvetu

Teroristička organizacija Al Kaida potvrdila da je njen lider Osama bin Laden mrtav i najavila osvetu. Al Kaida najavila da će uskoro objaviti audio-snimak Bin Ladenovog govora snimljenog nedelju dana pre njegove smrti.

Al Kaida je izdala prvu potvrdu smrti svog vođe Osame bin Ladena u saopštenju objavljenom na ekstremističkim vebsajtovima i navela da će se osvetiti za njegovu smrt i nastaviti džihad, prenosi Rojters.

U saopštenju pod naslovom "Živeo si kao dobar čovek, umro si kao mučenik" se navodi da Bin Ladenova krv neće biti uzaludno prolivena i da će ta teroristička mreža nastaviti sa napadima na Amerikance i njihove saveznike u njihovim zemljama i van njih.

"Krv svetog ratnika šeika Osame bin Ladena je suviše dragocena za nas i za sve muslimane da bude prolivena uzalud", kaže se u tekstu.

Navodi se i da će se uskoro radost Amerikanaca i njihovih agenata pretvoriti u tugu i da će njihova krv biti pomešana sa njihovim suzama.

"Vojnici Islama nastaviće delovanje u grupama i ujedinjeni, kujući zavere i planirajući bez zamora, sa odlučnošću, bez odustajanja dok ne zadaju udarac", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da je izuzetno oprezna kada su u pitanju pretnje Al Kaide osvetom.

„Poziv na osvetu dokaz je da je Bin Laden zaista mrtav. Takođe, to je jedan od razloga zašto je predsednik Barak Obama odlučio da ne pokaže fotografije leša", dodao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Al Kaida je takođe navela da će uskoro objaviti zvučni zapis Osame bin Ladena zabeležen nedelju dana pre njegove smrti u kome on upućuje čestitke i savete povodom pobuna u arapskom svetu.

Ova teroristička organizacija je planirala da napadne američke vozove na godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine, ukazuju prve informacije prikupljene iz skrovišta Osame bin Ladena u Pakistanu.

Međutim, američki zvaničnici za antiterorističku borbu smatraju da ovaj plan nije otišao dalje od inicijalne faze, i kažu da skorašnje informacije ne ukazuju da se aktivno sprema jedan takav napad.

Prema obaveštajnim podacima iz zgrade u kojoj su američki komandosi likvidirali vođu Al Kaide, ta teroristička organizacija je u februaru prošle godine počela da razmatra napad na SAD, i to na godišnjicu, 11. septembra.

Jedna ideja, zabeležena rukom na papiru, predviđala je da se nešto uradi sa neimenovanom železničkom prugom u SAD tako da voz iskoči iz šina, a za mesto napada bila bi izabrana dolina ili most, navodi se u cirkularu koji su Federalni istražni biro i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD uputili službama bezbednosti.

Ako bi se za metod napada izabralo prevrtanje voza, naveli su planeri Al Kaide, plan bi uspeo samo jednom, jer bi sledeći pokušaj bio uočen.

Upozorenje FBI i Ministarstva za unutrašnju bezbednost, koje je pribavila i danas objavila agencija Asošijeted pres, ima oznaku "samo za zvaničnike".

Posle ubistva Osame bin Ladena i njegova četiri saradnika, američke snage su u njihovom tajnom skrovištu u Pakistanu konfiskovale kompjutere, pribor i dokumenta.

"Iz njih se mogla videti lista ideja za terorističke napada, kao i namera da se na ciljeve u velikim gradovima SAD izvedu udari velikih razmera, na značajne datume kao što su praznici, ali nema indicija da su ti planovi bilo nešto više od pukih ambicija", rekao je jedan američki zvaničnik.

UN: Živ ili mrtav, ili samo mrtav? 

Nezavisni istražitelj Ujedinjenih nacija Kristof Hejns zatražio je od SAD više podataka o napadu na skrovište Osame Bin Ladena u Pakistanu kako bi stručnjaci mogli da procene legalnost te akcije u kojoj je ubijen vođa Al Kaide.

Prema Hejnsovim rečima, "naročito bi bilo važno znati da li je plan misije dopuštao mogućnost da se Bin Laden zarobi".  

Hejns, profesor prava iz Južne Afrike, istakao je da bi Vašington trebalo "da otkrije sporedne činjenice kako bi se omogućila procena po osnovu međunarodnih pravnih standarda o ljudskim pravima".

Saopštenje Kristofa Hejnsa slično je pozivima koje Vašingtonu ovih dana upućuju drugi zvaničnici UN, organizacije za ljudska prava i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Američki zvaničnici tvrde da je napad na Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu legalan i po američkom, i po međunarodnom pravu.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи