Читај ми!

Varnice između SAD i Pakistana

Pakistan najavio da će preispitati saradnju sa SAD u slučaju novog kršenja suvereniteta. Amerika postavlja pitanje kako je Bin Laden mogao godinama udobno da živi nedaleko od Islamabada. Misteriozni helikopter američkih specijalaca pao tokom povlačenja iz Pakistana.

Vojska Pakistana zapretila je da će preispitati ključnu saradnju sa SAD ako Vašington izvede još jedan unilateralni napad kao što je bilo ubistvo Osame bin Ladena.

Viši savetnik za bezbednost u Pakistanu rekao je da su trupe SAD "hladnokrvno" ubile Bin Ladena, time podgrevajući globalnu kontroverzu i zatežući odnose sa Vašingotonom, koji smatra da je ubistvo Bin Ladena bilo ključ za uništenje Al Kaide, prenosi Rojters.

U težnji da učvrsti narušene veze, američka sekretarka Hilari Klinton rekla je da Vašington i dalje želi da održi savezništvo sa Islamabadom.

Istovremeno, načelnik generalštaba pakistanske vojske Ašfak Kajaniji, u prvom obraćanju posle američke operacije u Abotadu, poslao je odlučno upozorenje.

Kajani je "jasno stavio do znanja da bi bilo kakva slična akcija kršenja suvereniteta Pakistana zahtevala reviziju nivoa vojno-obaveštajne saradnje sa SAD", saopšila je vojska.

Ipak, pakistanska vojska je saopštila i da će sprovesti istragu o neuspesima svojih službi u otkrivanju svetski najtraženijeg čoveka na sopstvenom tlu.

Amerika, na drugoj strani postavlja pitanje kako je lider Al Kaide mogao godinama udobno da živi u gradu koji se nalazi nedaleko od Islamabada. Neki čak pozivaju na ukidanje pomoći, koja se meri milijaradama.

Istovremeno, u javnost su "procurele" fotografije trojice ubijenih saradnika Bin Ladena, a sudeći po fotografijama, muškarci su bili nenaoružani.

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da, kako kaže, zbog interesa nacionalne bezbednosti, ne dozvoli objavljivanje fotografija ubijenog lidera Al Kaide Osame bin Ladena, dok je Rojters objavio fotografije trojice ubijenih muškaraca koji su u trenutku racije američkih specijalaca bili u Bin Ladenovoj kući, u pakistanskom gradu Abotabadu.

Snimci su veoma potresni i ne bi trebalo da ih gledaju deca ili osetljive osobe.

Na fotografijama koje je objavio Rojters vide se trojica ubijenih muškaraca, ali ne i oružje. Fotografije je napravio jedan od pripadnika pakistanske službe bezbednosti, koji je ušao u kompleks sat vremena posle napada.

Međutim, uprkos pritiscima javnosti da objavi fotografije koje bi bile potvrda ubistva lidera Al Kaide, američki predsednik je to odbio, navodeći da bi fotografije mogle poslužiti "raspirivanju nasilja" i kao "sredstvo propagande ekstremista".

"Mislim da bi, s obzirom na prirodu tih fotografija, to predstavljalo izvestan rizik po bezbednost", izjavio je Obama u emisiji 60 minuta televizijske mreže Si-Bi-Es.

Sumnja u Bin Ladenovu smrt

Pojedini stanovnici Abotabada tvrde da je odluka američkog predsednika da ne objavljuje fotografije dokaz da Bin Laden nije mrtav.

"To je zavera, Osama nikada nije bio ovde. To je američka zavera kako bi našli način da pobegnu iz Avganistana. Ali Osamina smrt ne pravi razliku, jer je svaki musliman Osama", kažu pojedini stanovnici tog grada.

Bela kuća provobitne dezinformacije o tome da je Bin Laden bio naoružan, pripisuje pometnji i suženoj percepciji učesnika u akciji, koja je uobičajena za takve situacije. Bela kuća upozorava da su komandosi bili na "opasnom terenu".

Vest da je Bin Laden bio nenaoružan u trenutku ubistva navelo je neke u Evropi, a posebno na Bliskom Istoku da optuže Vašington za kršenje međunarodnog prava, navodi Rojters, napominjući da u SAD malo ko dovodi u pitanje ispravnost te operacije.

Pozivajući se na američke zvaničinike, televizijska mreža En-Bi-Si juče je objavila da su četvorica od pet ljudi ubijenih u operaciji, uključujući Bin Ladena koji je pogođen u glavu, bili nenaoružani i da nisu ispalili nijedan hitac, što se razlikuje od prvobitne zvanične verzije da su američki komandosi bili angažovani u oružanoj borbi protiv Bin Ladena i njegove pratnje.

Novi detalji o akciji američkih "foka" ukazuju na mogućnost da je akcija bila "jednostrana", piše Njujork tajms.

Američka administracija je prvobitno rekla da su se pucnji na specijalce čuli na početku "operacije", kada je Bin Ladenov kurir Abu Ahmet Al Kuvaiti počeo da puca iz druge kuće, koja se nalazila do one u kojoj se nalazio Bin Laden, ali da na komandose potom nije ispaljen nijedan metak, piše Njujork tajms. Te informacije potpuno su suprotne od onih po kojima su marinci bili prinuđeni da pucaju tokom cele akcije. 

Direktor CIA Leon Paneta rekao je televiziji Pi-Bi-Es da je do razmene vatre došlo kada su komandosi pokušali da uđu na posed.

Nakon što su ušli u kuću, marinci su ubili Kuvajtijevog brata koji je, kako navode, sprečavao put do stepenica i koji se pripremao da puca, a zatim su ugledali Bin Ladenovog sina koji se "bacio" na tim specijalaca.

Čim su stigli na sprat, specijalci su, prema tim navodima, videli Osamu bin Ladena koji je "na dohvat ruke" imao pištolje. Komandosi su pucali i ranili ženu koja je bila sa njim.

U trenutku upada američkih specijalaca u njegovu kuću, Osama Bin Laden je kod sebe imao 500 evra i dva tajna telefonska broja zašivena u odeći i prema poslednjim informacijama, nije bio naoružan.

Misteriozni helikopter

Jedan od helikoptera korišćenih za prevoz američkih specijalnih jedinica do Pakistana u operaciji hvatanja Osame bin Ladena srušio se, zvanično, usled mehaničkog kvara.

Specijalci koji su se nalazili u njemu evakuisali su se drugom letelicom koja je učestvovala u akciji, dok su srušeni helikopter uništili, ostavljajući od njega samo nekoliko delova u blizini Bin Ladenovog skrovišta.

Italijanski vojni stručnjak David Sensio kaže da nije bio preterano iznenađen kada je saznao da je u pitanju helikopter "UH-60 Crni Jastreb". Ipak, ono što je privuklo pažnju ovog stručnjaka, ali i medijskih kuća jesu fotografije ostataka letelice.

Naime, horizontalni stabilizator i repni rotor sa fotografija, svojim oblikom i položajem, ne odgovaraju ni jednom tipu postojećih helikoptera "Crni Jastreb" ili "Apač".

Još zanimljivije je što repni rotor ima "čudni" pokrivač, koji bi mogao biti manje-više bilo šta, od "stelt" pokrivača do oklopnog pojačanja ili zvučnog prigušivača.

Vojni stučnjak David Sensio ističe da ostatci "misteriozne letelice" mogu da znače jednu od dve stvari: ili je neki postojećih modela helikoptera modifikovan ili je reč o potpuno novoj letelici.

Jedna od najinteresantnijih informacija do koje su uspeli da dođu mediji jeste serijski broj na jednom od ostataka uništenog helikoptera. Tek treba da bude utvrđeno na koji tip letelice se odnosi serijski broj, da li je postojeći tip letelice ili nešto sasvim novo.

U međuvremenu Internet sajt "Aviejšngrafik" napravio je skicu kako bi modifikovani Crni Jastreb trebao da izgleda, sudeći po čudnim pronađenim delovima.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво