Читај ми!

Bin Laden nije bio naoružan

SAD zvanično saopštio da Osama bin Laden nije bio naoružan prilikom likvidacije. Bela kuća odbacila navode da se do informacija o Bin Ladenu dolazilo mučenjem zatvorenika. Lider Al Kaide smaknut hicem u glavu, tvrde Pakistanci.

Bela kuća je saopštila da Bin Laden prilikom likvidacije nije bio naoružan, čime su opovrgnuti nagoveštaji koje su prethodnog dana dali američki zvaničnici, da je Bin Laden učestvovao u razmeni vatre i da je koristio jednu od žena kao živi štit.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da se Bin Laden opirao zarobljavanju i da opiranje ne podrazumeva upotrebu vatrenog oružja.

Karni je izneo i nove detalje o akciji američkih specijalaca, prema kojima je žena koja se nalazila u sobi sa Bin Ladenom nasrnula na vojnike, ali da je ustreljena u nogu i da nije mrtva.

Lider Al Kaide pogođen je sa dva metka u sobi na trećem spratu glavne kuće, jednim u glavu iznad levog oka, a drugim u grudi, prenose svetski mediji.

Prethodno su u prepadu na prvom spratu zgrade likvidirani jedna žena, dvojica kurira i jedan od Bin Ladenovih sinova.

Odmah posle ubistva Osame bin Ladena, američki specijalci su na brzinu pretresli prostorije i iz njegove kuće u Pakistanu odneli pet kompjutera, 10 hard diskova i oko 100 CD i DVD diskova, javljaju američki mediji.

Centralna obaveštajna agencija CIA je već odredila tim koji će da pregleda materijal, prenose mediji, pozivajući se na zvaničnike administracije.

Ranije je javljeno da kuća u kojoj je Bin Laden živeo nije imala priključke na telefon ni Internet.

Direktor Centralne obaveštajne agencije CIA Leon Paneta rekao je da nije bilo vremena za pregovaranje između pripadnika američkih specijalnih jedinica i Bin Ladena, jer se radilo o donošenju odluke u deliću sekunde.

"Bin Laden je načinio neke preteće pokrete koji su predstavljali jasnu pretnju našim momcima i zato je ubijen", rekao je direktor CIA.

U međuvremenu su se oglasili i avganistanski talibani, koji su saopštili da još nisu dobili dovoljno dokaza da je lider Al Kaide ubijen, a visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Nevi Pilaj pozvala je SAD da dostavi više detalja o operaciji koja se zbila u Pakistanu u noći između nedelje i ponedeljka.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean rekao je da ta zemlja strahuje da će biti meta odmazde i želje za osvetom zbog ubistva Bin Ladena. Gean je dodao da je izdao instrukcije patrolama i da su mere predostrožnosti pojačane.

Pretnje zbog ubistva Bin Ladena već je uputio vođa ogranka Al Kaide u južnom Jemenu, najavljujući nastavak džihada. "Osvetićemo se za smrt našeg šeika Osame bin Ladena i to dokazati neprijateljima Boga", izjavio je on za Frans pres.

Tehnika "ojačanog isleđivanja"!

Bela kuća je ocenila lakovernim tvrdnje da je neka pojedinačna informacija dobijena surovim tehnikama isleđivanja mogla dovesti do lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

"Činjenica je da nijedna pojedinačna informacija nije dovela do uspešne misije u nedelju, a mnogi zarobljenici su dali uvid u tu mrežu ljudi koji su mogli biti bliski Bin Ladenu", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Šef CIA Leon Paneta rekao je da su tako dobijeni podaci bili među onima korišćenim da bi se ušlo u trag Bin Ladenu.

"Imali smo više izvora koji su pružili informaciju u vezi sa tom situacijom. Jasno, neke od njih došle su od zarobljenika, a bile su korišćene te ojačane tehnike isleđivanja protiv nekih od njih", rekao je Paneta.

On je potvrdio da u te tehnike svrstava i takozvano simulirano davljenje. Paneta, koji je 2009. godine, kada je došao na čelo CIA, rekao da simulirano davljenje predstavlja mučenje i da je pogrešno, u intervjuu mreži En-Bi-Si je ocenio da će se debata o tome u SAD nastaviti.

Republikanski kongresmen Piter King, koji je u Predstavničkom domu na čelu odbora za unutrašnju bezbednost, izjavio je ranije da je informacija o skrovištu Bin Ladena dobijena simuliranim davljenjem.

"Tako da oni koji kažu da simulirano davljenje ne funkcioniše, koji kažu da ga treba prekinuti i nikada više ne koristiti, treba da znaju da smo tako dobili ključnu informaciju koja nas je dovela do Bin Ladena", rekao je King.

Američke vlasti su potvrdile da su simuliranom davljenju bili podvrgnuti Halid Šeik Mohamed i Abu Faradž al Libi, koji su poznavali Bin Ladenovog kurira čiji je nadimak bio Al Kuvajiti. Amerikanci su kasnije otkrili da je njegovo pravo ime Šeik Abu Ahmed i njegovim praćenjem došli do otkrića skrovišta lidera Al Kaide.

Obami raste popularnost, Amerikanci nervozni

Predsedniku SAD Baraku Obami popularnost je porasla za devet odsto u odnosu na prošli mesec pošto je obznanio naciji da je Osama bin Laden ubijen, pokazala su istraživanja javnog mnjenja.

Prema tim anketama, čije su rezultate objavili listovi Vašington Post i Ju-es-ej tudej, Obamu sada podržava 56 odsto Amerikanaca.

Iako je predsednik SAD, zbog likvidacije Bin Ladena, dobio široku podršku i među demokratama i među republikancima, istraživanja ukazuju da su se pojačali strahovi od terorizma, pa tako najmanje šest od 10 ispitanih u Ju-es-ej tudejevoj anketi strahuje da će do osvetničkog napada Al Kaide doći u predstojećim sedmicama.

"To je najveći stepen javne nervoze u poslednjih osam godina", ocenili su anketari.

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje se lagano oporavljaju od Svetske ekonomske krize, stopa nezaposlenosti je i dalje oko devet odsto, a cene benzina su visoke, skočivši na gotovo dolar po litru, što je otprilike za trećinu viša cena nego pre šest meseci.

Popularnost koju Obama uživa sada, možda, neće mnogo značiti kada dođu predsednički izbori, a to je za 18 meseci, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи