Читај ми!

Gadafi se povlači iz Misurate

Libijski zvaničnici najavili povlačenje vojske iz Misurate. Borbu sa pobunjenicima nastavljaju lokalna plemena. Tri osobe poginule u napadu NATO-a na rezidenciju Moamera Gadafija, saopštio portparol libijske vlade.

Gadafijeva vojska se povlači iz Misurate, koja je pod opsadom gotovo dva meseca, a lokalna plemena će nastaviti okršaje sa pobunjenicima, najavilo je ministarstvo inostranih poslova Libije.

Portparol pobunjenika Gemal Salem izjavio je da je Misurata oslobođena od Gadafijevih snaga, ali za sada nema nezavisne potvrde o povlačenju libijske vojske iz tog grada, iako zarobljeni vojnici tvrde da su dobili naređenje za povlačenje.

"Misurata je slobodna, pobunjenici su pobedili. Neki pripadnici gadafijevih snaga su ubijeni, dok drugi beže", rekao je Salem.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Libije Kaled Kaim ranije je rekao da će situacija u Misurati postati lakša, s obzirom na to da će kontrolu nad situacijom preuzeti plemena u Misurati i ostatak naroda Misurate, a ne vojska.

"Videćete kako će oni biti brzi i hitri i libijska vojska će se povući iz ove situacije u Misurati, jer libijski narod u Misurati ne može više da podnese", rekao je Kaim.

Kaim je rekao da je libijskoj vojsci dat ultimatum da ukoliko ne mogu da reše problem u Misurati, onda će ljudi iz okolnih gradova doći i pokušati da pregovaraju sa pobunjenicima. Ukoliko oni ne budu želeli da se predaju, onda će nastati borbe, rekao je Kaim.

Ranjeni libijski vojnik Kaled Dorman, koga su zarobili pobunjenici u Misurati, rekao je da je vojsci juče naređeno da se povuče iz tog grada, javlja Rojters.

Na pitanje novinara da li je vlada izgubila kontrolu nad Misuratom, jedan vojnik odgovorio je sa "da".

Bombardovan centar Tripolija

Nekoliko sati nakon što su Gadafijeve snage objavile promenu taktike u Misurati, avioni NATO-a pogodili su centar Tripolija, u blizini sedišta libijskog vođe Moamera Gadafija, a prema rečima portparola vlade Muse Ibrahima poginulo je troje civila.

Ibrahim tvrdi da je reč o parkiralištu, dok agencija Rojters javlja da je je u pitanju bunker.

Svedoci govore da je na praznom prostoru bilo parkiranih vozila, ali da je okružen zidom i da ga čuvaju vojnici pa smatraju da nije reč o praznom zemljištu.

Istovremeno, libijski pobunjenici kažu da su avioni NATO-a proteklih dana pojačali napade na oblasti koje kontrolišu vladine trupe.

Komentarišući to što je NATO avijacija u Libiji počela da koristi bespilotne letelice "predator" naoružane projektilima "helfajer", koje Amerikanci već godinama koriste u misijama protiv radikalnih islamista u Iraku i Avganistanu, pomoćnik ministra inostranih poslova Libije Kaled Kaim osudio je američku administraciju zbog politike prema Libiji.

"Predsednik Obama je umešan u jednu prljavu igru. Odlukom da pošalje bespilotne letelice uradiće se isto što i u Avganistanu, Iraku i Pakistanu, a to je novi zločin protiv čovečnosti'', izjavio je Kaim.

Libijski premijer Al Bagdadi Al Mahmudi rekao je posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom da bi Rusija uskoro mogla da pošalje posmatrače koji bi nadgledali sprovođenje prekida vatre.

Državna agencija Jana navodi da je Lavrov rekao da je "Rusija privržena mirnom rešenju sukoba u Libiji i da je spremna da pošalje posmatrače koji bi nadgledali prekid neprijateljstava".

"Rusija je već poslala predlog i obavestila UN", rekao je Lavrov.

Posle razgovora sa Lavrovom, libijski premijer potvrdio je, u telefonskom razgovoru sa grčkim kolegom Jorgosom Papandreuom, da je njegova zemlja privržena principima UN i saglasna sa mirovnom inicijativom Afričke unije, javlja državna agencija Jana.

"Kolonijalna krstaška agresija pogazila je sve principe i rezolucije UN", istakao je Mahmudi u razgovoru.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво