Читај ми!

Zabranjena zona oko "Fukušime"

Japanska vlada uvela zabranjenu zonu prečnika 20 kilometara oko nuklearke "Fukušima". Odluka doneta da bi se sprečilo nepotrebno izlaganje radijaciji i eventualne krađe. Prekršiocima prete novčane kazne i zatvor.

Zona zabrane pristupa prečnika 20 kilometara uvedena je danas oko oštećene nuklearne elektrane "Fukušima Daići" u Japanu, a građanima koji ne budu poštovali zabranu prete zatvorske i novčane kazne.

Šef kabineta japanske vlade Jukio Edano izjavio je da naređenje stupa na snagu u ponoć i treba da spreči neograničen ulazak u uglavnom opustelu oblast, prinudno evakuisanu posle zemljotresa i cunamija, koji su 11. marta pogodili severoistok Japana i doveli do oštećenja nuklearne elektrane "Fukušima 1".

Kršenje naredbe o evakuaciji, ranije nije bilo kažnjivo po zakonu, ali prema novom propisu, građani koji uđu u zabranjenu zonu moraće da plate kaznu od 100.000 jena (oko 1.000 evra), uz moguću zatvorsku kaznu od 30 dana.

Nova odluka japanskih vlasti nije posledica promene situacije u nuklearnoj elektrani, već je namera da se ograniči izloženost radijaciji i spreče krađe.

Edano je rekao da će vlasti organizovati kratke posete za stanovnike koji će moći da obiđu svoje kuće, ali u oblast u prečniku od tri kilometra oko elektrane neće moći da se pristupa.

Iz oblasti oko "Fukušime" evakuisano je više od 85.000 ljudi iz 27.000 domaćinstava.

Uprkos takvom nalogu vlade, mnogi žitelji iz zone evakuacije vraćaju se da bi uzeli svoje stvari, uprkos riziku od zračenja radioaktivnih materija, koje se i dalje oslobađaju iz elektrane "Fukušima".

U međuvremenu, Tokijska elektroenergetska kompanija, koja upravlja tim postrojenjem, saopštila je da je količina radioaktivnih materija koja je iscurela u more iz "Fukušime" u roku od šest dana od 1. do 6. aprila, kada je curenje zaustavljeno, bila 20.000 puta veća od godišnje dozvoljene granice za to postrojenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи