Читај ми!

Opala podrška nuklearkama

Podrška nuklearnoj energiji u svetu opala sa 57 na 49 odsto, posle nuklearne katastrofe u Japanu. Ipak, pobornika te vrste energije i dalje ima više nego protivnika.

Posle nuklearne katastrofe u Japanu, podrška nuklearnoj energiji u svetu opala je na 49 odsto, sa 57 odsto, ali pobornika te vrste energije i sada ima više nego protivnika, pokazalo je istraživanje agencije "VIN-Galup internešenel".

Od 47 zemalja koje su učestvovale u ispitivanju, podrška je najviše smanjena u Japanu - sa 62 odsto pre zemljotresa, na 39 odsto. Broj Japanaca koji se protive atomskoj energiji je istovremeno povećan sa 28 na 47 odsto, prenela je agencija Kjodo.

Ispitivanjem je koordinirao "VIN-Galup" za Pakistan, koji trenutno predsedava toj međunarodnoj istraživačkoj grupaciji.

Stručnjak te agencije Iljaz Šafi Gilani je, sumirajući rezultate istraživanja, rekao da je javna podrška nuklearnoj energiji stabilno rasla u poslednjih 10 godina i da je imala znatnu prednost sa 57 odsto, u odnosu na protivnike, kojih je bilo 32 odsto.

"Sada je ta razlika smanjena na 49 prema 43 odsto, sa izgledima daljeg zaoštravanja nuklearne debate", kaže Gilani.

Od više od 34.000 ispitanika, 11 odsto nije promenilo mišljenje o nuklearnoj energiji nakon zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Japanu. "Nuklearni sektor je izgubio 300 miliona pobornika", ističe Šafi Gilani.

Prema tom istraživanju, podrška atomskoj energiji opala je u 42 od 47 zemalja. U osam zemalja: Japanu, Kanadi, Holandiji, Rumuniji, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Hongkongu i Kamerunu, pobornici nuklearne energije izgubili su većinu.

Nasuprot njima, u pet zemalja: Španiji, Azerbejdžanu, Fidžiju, Južnoafričkoj Republici i Maroku, podrška je povećana za nekoliko procenata.

Oko 48 odsto anketiranih, pri tom, veruje da će se Japan uskoro oporaviti i vratiti ekonomsku aktivnost na nivo od pre zemljotresa ili čak izaći još jači. Takvo uverenje je naročito jako u Finskoj, Letoniji, Holandiji, Rumuniji, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Turskoj i Vijetnamu.

U japanske ekonomske izglede, međutim, sumnja 38 odsto ispitanika, pri čemu su naročito pesimistični u Keniji, Bangladešu, Kini i Hongkongu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво