Читај ми!

Borba za hlađenje reaktora

Radnici u japanskoj havarisanoj nuklearnoj elektrani "Fukušima" počeli da uklanjaju visokoradioaktivnu vodu iz objekta reaktora 2, u pokušaju da osposobe sistem za hlađenje.

Iz turbine reaktora 2, u nuklearnoj elektrani "Fukušima" počelo je ulklanjanje visokoradioaktivne vode da bi se popravio sistem za hlađenje tog postrojenja, saopštila je japanska vlada.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednosti (NISA) najavila je da će se oko 10.000 tona kontaminirane vode prebaciti do postrojenja u nuklearki, gde će biti prerađeno, javio je AFP.

"Očekujemo da ćemo pročistiti i ukloniti so iz vode koju prebacimo u postrojenje za preradu otpada, kako bi ona ponovo mogla da se upumpa u jezgro reaktora", rekao je portparol NISA Hidehiko Nišijama.

U snažnom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili severoistok Japana 11. marta prestali su da rade sistemi za snabdevanje električnom energijom u Fukušimi, što je dovelo do oštećenja sistema za hlađenje i niza eksplozija u elektrani.

Da bi se sprečila katastrofa, radnici u nuklearki upumpali su tone morske, a zatim i sveže vode u reaktore i sudove u kojima se oni nalaze kako bi sprečili pregrevanje šipki sa nuklearnim gorivom, posel čega je iz postrojenja u more počela da ističe radioaktivna voda.

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPKO), koja upravlja nuklearkom "Fukušima", ranije je izrazila očekivanje da će smanjiti isticanje radioaktivnih materija iz elektrane u roku od tri meseca i da će omogućiti "hladno gašenje" svih reaktora u roku od šest do devet meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво