Pola veka od invazije u Zalivu svinja

Vojnom i civilnom paradom Kuba obeležava 50 godina od odbijanja invazije u Zalivu svinja. Taj događaj označava se kao definitivna pobeda komunističkih snaga na ostrvu.

Na Kubi je počeo kongres Komunističke partije velikom vojnom i civilnom paradom, kojom je obeleženo 50 godina od odbijanja invazije u Zalivu svinja.

Taj istorijski događaj na Kubi se i dalje slavi kao najvažnija pobeda nad moćnim severnim susedom SAD, kojom je mlada kubanska revolucija potvrdila socijalistički karakter. 

Hiljade Kubanaca, od ostarelih veterana do fabričkih radnika, došli su da gledaju paradu na velikom Trgu revolucije u Havani.

Kongres Komunističke partije, koji će početi govorom kubanskog predsednika Raula Kastra posle parade, trajaće četiri dana.

Očekuje se da će delegati na kongresu glasati za ekonomske reforme i nove lidere stranke, pošto je Fidel Kastro prošlog meseca objavio da više nije prvi sekretar partije.

Reforme treba Kubi da pomognu da izbegne ekonomski potop i dobije novu generaciju političara.

Kubanci očekuju da vlada da veći značaj privatnom sektoru, kao glavnom izvoru prihoda u privredi. Od ukidanja zabrana na privatno preduzetništvo, pre godinu dana, više od 100.000 Kubanaca otvorilo je picerije, butike, kafiće, a mnogi planiraju proširenje posla uz pomoć vladinih kredita.

Invazija u Zalivu svinja bio je pokušaj invazije naoružanih kubanskih izbeglica u južnoj Kubi koju su planirale i finansirale Sjedinjene Američke Države sa ciljem zbacivanja režima Fidela Kastra 1961. godine.

Posle propasti invazije, sovjetski lider Nikita Hruščov sastao se sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem.

Prema tvrdnjama penzionisanog analitičara Si-Aj-Eja Brajana Latela, sovjetski lider je, govoreći o reakciji Kenedija na poraz u Zalivu svinja, rekao da je imao posla sa "bogatim plejbojem i slabićem".

Nekoliko dana posle sastanka, Hruščov je naredio dostavljanje i instaliranje nuklearnih projektila srednjeg i dugog dometa na Kubu, čime je počela Kubanska kriza 1962. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво