Читај ми!

Kasetnim bombama na Misuratu

Libijska vojska gađala pogone prehrambene industrije u Misurati kako bi taj grad ostavila bez hrane, tvrde pobunjenici. Pobunjenici zauzeli istočna predgrađa Brege, ali nije izvesno da će uspeti da zadrže pozicije. Zapad i posle samita u Berlinu ostao podeljen.

Artiljerijski baraži gađali pogone prehrambene industrije u Misurati sa ciljem da ljude iz tog grada ostavi bez hrane, saopštio portparol pobunjenika Gemal Salem, napominjući da je troje ljudi poginulo i najmanje 20 povređeno u napadu. 

„Izgleda da Gadafi želi da nas izgladni. Njegove trupe gađale su fabriku mlečnih proizvoda, ulja i tri pekare", rekao je Salem.

Humanitarni tim Crvenog krsta, koji je došao u Tripoli početkom nedelje na poziv libijskih vlasti, stigao je u Misuratu kako bi procenio situaciju.

Šest pobunjenika je poginulo na putu između Adždabije i Brege kada je na njih otvorila vatru libijska vojska.

Opozicioni pokušaji da se probiju kroz liniju istočnog fronta i zauzmu Bregu zaustavljeni su, uprkos učestalim udarima NATO aviona.

Pobunjenici tvrde da su zauzeli pozicije u istočnim predgrađima Brege, ali pošto su im pojačanja zaustavljena na putu Adždabija-Brega nisu bili u mogućnosti da krenu u dalje zauzimanje grada.

Tokom dana vojni komandant pobunjenika Abdel Fatah Junes rekao je da su se njegove jedinice sukobile sa libijskom vojskom u Bregi.

Snage libijske vojske i protivnici režima vode žestoke borbe zapadno od Adždabije i u blizini Brege. Dve suprostavljene strane razmenjuju vatru iz minobacača i automatskog oružja, a u bolnicu u Adždabiji su prebačena dvojica ranjenika.

Pobunjenici u Libiji optužili Gadafijeve snage da koriste kasetne bombe u oblastima naseljenim civilima. Pozivajući se na svedoke, Hjuman Rajts Voč potvrdio da je u Misurati eksplodiralo nekoliko kasetnih bombi koje su zabranje u više od 100 zemalja sveta.

Prema navodima Njujork Tajms-a kasetna municija je bila jasno vidljiva u jučerašnjim napadima. Tri mine kalibra 120 milimetara eksplodirale su u vazduhu izbacujući kišu malih projektila.

Ostatci istrošenih mina pokazali su da se radi o municiji tipa MAT-120", od kojih svaka u sebi sadrži i naknadno izbacuje 21 projektil. Nažalost, oružje je izuzetno efikasno u gusto naseljenim područjima i namenjeno je ubijanju žive sile.

Sudeći prema oznakama američki list navodi da su minobacački projektili proizvedeni u Španiji 2007. godine, tačno godinu dana pre nego što je ta zemlja potpisala međunarodnu Konvenciju protiv korišćenja kasetne municije i obećala da će uništiti sve do tada napravljene projektile.

Korišćenje kasetne municije od strane libijske vojske na ovakav način moglo bi da pomogne i da na važnosti argumentima Britanije i Francuske da NATO mora da pojača intenzitet napada na Gadafijeve snage.

Ipak, ovakva argumentacija za pojačavanje vazdušnih napada na trupe libijske vojske je pomalo licemerna, imajući u vidu da su SAD koristile kasetnu municiju u Afganistanu, Iraku i Jemenu, komentariše Njujork Tajms.

Upitana da prokomentarište tvrdnje Hjuman Rajts Voča državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je da nije obaveštena o upotrebi kasetne municije u Libiji, ali da nijedan potez libijskog lidera više ne može da je iznenadi.

Bez jasne poruke saveznika

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da još nije dobio jasno obećanje za dodatne avione potrebne za međunarodnu misiju nad Libijom, ali da uskoro očekuje pojačanje dodatnim avionima zemalja uključenih u akciju.

"Postoje indikacije da će zemlje isporučiti ono što je potrebno - avione", rekao je Rasmusen posle dvodnevnog sastanka ministara inostranih poslova članica NATO u Berlinu.

NATO je naveo da mu je potrebno više vojnih bombardera da bi izvodili precizne vazdušne udare po snagama libijskog lidera Moamera Gadafija, uz izbegavanje civilnih žrtava.

"NATO je apsolutno rešen da nastavi svoju operaciju onoliko dugo koliko postoje napadi na libijske civile i nemoguće je zamisliti da će pretnja nestati sa Gadafijem na vlasti", rekao je Rasmusen.

Tokom boravka u Berlinu američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je "svet intervencijom u Libiji sprečio masakr kao što je bio onaj u Srebrenici.

"Sa nama nije bio Ričard Holbruk da nas posavetuje u vezi sa Libijom ali nas vode njegovi principi. Međunarodna zajednica nije čekala da se dogodi nova Srebrenica u libijskom gradu Bengaziju", rekla je Klintonova.

Prema njenim rečima, umesto toga, uvedene su sankcije Libiji, uspostavnjena zona neletenja, embargo na uvoz oružja i radi se na zaštiti civila.

"Za samo nedelju dana sprečili smo masakr, napredovanje Gadafijeve armije i proširili našu koaliciju", ocenila je Klintonova.

Rusija traži diplomatsko rešenje

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je NATO da je izašao izvan mandata Ujedinjenih nacija u Libiji i pozvao na hitne korake ka političkom rešenju konflikta.

"Možemo da vidimo akcije koje su u velikom broju slučajeva izašle izvan mandata Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov u Berlinu posle razgovora sa ministrima inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

Šef ruske diplomatije istakao je da je važno da se hitno prebaci problem na politički kurs i nastavi ka političkom i diplomatskom rešenju i podržao inicijativu Afričke unije za medijaciju među zaraćenim stranama u Libiji, prenela je agencija AFP.

Ruski ministar je rekao da je protiv upotrebe "prekomerne vojne sile koja bi mogla da dovede do daljih dodatnih žrtava među civilima".

"Potreban je hitan prekid vatre i da dovedemo zaraćene strane za pregovarački sto, tako da mogu da se dogovore o uređenju sopstvene zemlje", istakao je Lavrov.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара