Misurata pod opsadom

Gadafijeve snage okružuju Misuratu i Adždabiju. Ni libijska vojska, ni pobunjenici nisu u stanju da odnesu prevagu na frontu. NATO podeljen - Britanija i Francuska traže jače napade na Gadafija, Italija i Španija se nećkaju.

Misurata je i dalje pod opsadom Gadafijevih snaga. Na zapadnoj kapiji grada, dva vozila libijske vojske upala su u zasedu pobunjenika i zarobljeno je nekoliko vojnika lojalnih libijskom predsedniku.

Pobunjenici su saopštili da je u današnjem grantiranju stambenih delova Misurate poginulo najmanje 23 civila, uključujući troje Egipćana, i upozorili na mogući masakr, ukoliko NATO ne intenzivira svoje napade.

Portparol pobunjenika je izjavio da su Gadafijeve snage namerno gađale civile u tom gradu na zapadu Libije, prenosi Rojters.

Pobunjenici su ranije saopštili da im je zbog udara raketa dalekog dometa izuzetno teško da nađu bezbedno mesto u gradu, ali i u luci, odakle im stižu hrana i lekovi.

U međuvremenu, pobunjenički humanitarni komitet uspostavio je redovnu liniju isporuke pomoći između Bengazija i Misurate. Kako stvari stoje, ribarski brodovi, u koordinaciji sa NATO-om, prenose namirnice, a plovidba od grada do grada traje 40 sati.

U vazdušnim udarima tokom podneva odjeknule su četiri ekspolozije u Tripoliju, a državna televizija javlja da ima mnogo civilnih žrtava.

Libijska televizija emitovala je i snimak u kome se vidi Gadafi dok se vozi kroz Tripoli i koji je, navodno, snimljen za vreme napada NATO-a na taj grad.

Al Džazira, međutim, piše kako je malo verovatno da je to snimljeno za vreme bombardovanja, zbog pretpostavke da bi ljudi bežali u zaklon, umesto da su na ulicama u vreme vazdušnih napada.

Istovremeno, opsada se nastavlja i u Adždabiji, gde se Gadafijeve snage nalaze 40 kilometara od grada, pošto su ih pobunjeničke snage potisnule odatle.

NATO podeljen

Pobunjenici i Gadafijeve snage ukopali su se u svoje pozicije, bez izgleda da se čvor uskoro rasplete. Ukoliko ne želi da se zaglibi u preskupom konfliktu kome se ne nazire kraj, NATO će morati ubrzo da dođe do nekakvog rešenja.

Međutim, o pobunjenicima u Libiji se premalo zna, oni su previše fragmenitisani, zbog čega se Sjedinjene Američke Države ne usuđuju da ih organizuju, obučavaju, a naročito naoružavaju, prenosi Rojters.

Američke i savezničke obaveštajne službe veruju da će zona zabrane leta i vazdušni udati biti efikasni u sprečavanju ubijanja civila i proterivanju pobunjenika iz Bengazija od strane Gadafijevih snaga.

Ipak, realni izgledi su, prema rečima američkih i evropskih zvaničnika, da nastane bezizlazna situacija za pobunjenike, koji su podržani napadima NATO-a, s jedne i za Gadafijeve snage, s druge strane.

Jedna od ideja bila je da se osnuje međunarodni fond za pomoć pobunjenicima, kako bi mogli da uspostave funkcionalnu administraciju. Ipak, to bi zacementiralo podelu Libije na dva dela.

Kopnena intervencija je nešto o čemu se niko ne usuđuje da javno progovori.

U međuvremenu, Velika Britanija i Francuska pokušale su da ubede ostale članice da intenziviraju vazdušne napade na Gadafijeve snage.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg izjvio je da se nada da će druge članice NATO-a obezbediti još borbenih aviona za operacije u Libiji.

Upitan da li je moguće da SAD obnovi svoje učešće u vazdušnim napadima na Libiju, Hejg je rekao da je SAD već dao veliki doprinos i da nije nerazumno tražiti od drugih članica NATO-a da i one daju svoj doprinos.

Potrebni ubedljiviji argumenti

Italija je saopštila da su joj neophodni ubedljiviji argumenti pobunjenika da bi se aktivnije uključili u vojnu intervenciju.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da ne mogu sebi da dozvole nehotične civilne žrtve u slučaju bombardovanja.

"Italija se već izvinila libijskom narodu za zločine koje su počinili fašisti i to je vrlo osetljiva situacija", rekao je Fratini.

Ministarka inostranih poslova Španije Trinidad Himenez rekla je da Španija pomaže NATO-u time što kontroliše sprovođenje zabrane letova nad Libijom i trgovine oružjem i da ne planira to da menja.

Iako je SAD prepustio dirigentsku palicu NATO-u, Pentagon je saopštio da američki avioni i dalje bombarduju položaje libijske protivvazdušne odbrane.

"Brutalni napadi Gadafija na svoj narod se nastavljaju. Proteklih dana, dobili smo izveštaj o novim grozotama", izjavila je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

O konfliktu u Libiji raspravlja se i na sastanku Afričke unije i Islamske konferencije u Kairu, kome prisustvuju i generalni sekretar UN Ban Kimun, čelnik Arapske lige Amr Musa i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

U međuvremenu, libijski ministar finansija Abdulhafid Zlitni optužio je međunarodnu zajednicu za "finansijsku pirateriju" zato što, navodno, 120 milijardi dolara zamrznutih državnih sredstava želi da prebaci pobunjenicima.

Katarski zvaničnici saopštili su da snabdevaju pobunjenike u Bengaziju francuskim protivtenkovskim raketama "milan".

Premijer Katara šeik Hamad bin Jasem ocenio je da Rezolucija 1973 UN o Libiji dozvoljava snabdevanje opozicije "odbrambenim oružjem".

Jedan visoki katarski zvaničnik rekao je da se Libijcima mora poslati oprema, kako bi mogli da se brane. To su civili koji su primorani da zbog situacije postanu borci.

Libijske vlasti u više navrata su kritikovale i optuživale katarske vlasti da snabdevaju pobunjenike. Zamenik šefa diplomatije Kale Kaim istakao je da se 20 katarskih specijalaca već nalazi u Bengaziju.

Zamenik šefa diplomatije Libije Kaled Kaim optužio je Katar da šalje vojne instruktore da obučavaju pobunjenike u Bengaziju. Kaim, takođe, smatra da pobunjenicima pomaže libanska militantna organizacija "Hezbolah".

Број коментара 119

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво