Читај ми!

Pobunjenici odbacili primirje

Mirovna inicijativa delegacije Afričke unije bez uspeha. Iako je Gadafi pristao na predložene uslove primirja, pobunjenici odbili plan. Rat se nastavlja oko Adždabije i Misurate, sve češće stradaju civili i zarobljenici.

Pobunjenici odbili mirovni predlog delegacije Afričke unije zato što predlogom nije predviđen odlazak sa vlasti Moamera Gadafija.

"Narod traži odlazak Moamera Gadafija i njegovih sinova. Svaka inicijativa koja ne uzima taj zathev u obzir nije vredna razmatranja. Gadafi i njegovi sinovi treba odmah da odu, ako žele da im bude spasen život", rekao je predsednik pobunjeničkog Nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil.

"Ne možemo pregovarati sa krvlju naših mučenika. Mi ćemo umreti sa njima ili ćemo pobediti, ali uz Božju volju ćemo izaći kao pobednici", istakao je lider pobunjenika, javlja je AFP.

Organizacija Afričke unije poslala je južnoafričkog predsenika Jakoba Zumu u Libiju, kako bi učinio ono po čemu je njegova država ušla u istoriju, odnosno da pokuša da ubedi zaraćene strane da prestanu sa sukobima, koji iz dana u dan sve više izmiču kontroli.

Zuma se u nedelju uveče sastao sa Gadafijem u Tripoliju, a posle sastanka, južnoafrički predsednik je rekao da je Gadafi pristao na plan koji je načinila Afrička unija, odnosno na prekid vatre, zaštitu afričkih radnika i političke reforme koje, na kraju krajeva, predviđaju i promene na čelu vlasti.

"Primio sam neka obećanja što me ohrabruje sada kad smo okončali misiju kod našeg brata lidera", rekao je Zuma posle višečasovnog sastanka sa Gadafijem. "Brat lider je prihvatio plan koji smo mu predstavili i sada idemo u Bengazi".

Jakob Zuma pozvao je NATO da odmah prekine bombardovanje, kako bi prekid vatre, na koji je Gadafi pristao, imao bilo kakvu šansu za uspeh.

"Moramo da damo šansu prekidu vatre", rekao je Zuma, uoči podjednako napornih razgovora sa pobunjenicima, prilično skeptičnim prema bilo kakvom mirovnom planu koji ne uključuje momentalni odlazak Gadafija sa vlasti.

"Libijski narod nedvosmisleno želi da Gadafi ode. Ipak, razmotrićemo mirovni plan i daćemo naš odgovor", izjavio je portparol pobunjenika Mustafa Geriani.

U međuvremenu, NATO je saopštio da je primio k znanju predlog Afričke unije o primirju i da pozdravlja sve napore da se nasilje nad civilima zaustavi.

"Mi smo oduvek tvrdili da vojna akcija nije jedini način da se reši kriza", rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Uopšteno, mirovni plan uključuje prekid vatre i zaštitu civila, dopremanje humanitarne pomoći za Libijce i strance, posebno Afrikance, početak dijaloga među zaraćenim stranama, sveobuhvatan tranzicioni period i političke reforme, kojima bi bile uslišene želje libijskog naroda.

Šansa pregovarača leži u činjenici da pobunjenici, uprkos zdušnoj pomoći NATO avijacije, ne uspevaju da uspostave stabilnu liniju fronta, pa bi se mogli odlučiti za primirje radije nego da nastave besmislene ofanzive na istoku države.

Ničija Adždabija

Na samom frontu, situacija je i dalje prilično konfuzna, ali su avioni NATO-a serijom napada na Gadafijeve tenkove uspeli da spreče još jedan raspad sistema u redovima pobunjenika.

Ukupno 11 tenkova vlade uništeno je u okolini Adždabije, što je bilo dovoljno da se zaustavi napredovanje Gadafijevih snaga, ali premalo za bilo kakav vojni uspeh pobunjenika.

Borbe se, kako se čini, i dalje vode na nekoliko mesta u Adždabiji, koju su stanovnici već uveliko napustili, ne želeći da se nađu u unakrsnoj vatri u gradu koji je u dosadašnjem toku sukoba u više navrata menjao ruke.

Ipak, čini se da se glavnina Gadafijevih snaga povukla tridesetak kilometara dalje od Adždabije, što je teško potvrditi, jer se pobunjenici, poučeni iskustvima prethodne sedmice, nisu upustili u poteru, a to bi mirovnim posrednicima moglo dati dodatnu šansu za uspeh.

Број коментара 113

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи