Povratak u Adždabiju

Gadafijeve snage i pobunjenici vode žestoke borbe za kontrolu Adždabije. Sukobi na istočnim prilazima gradu, ali i oko centralne gradske ulice. Vladine snage oborile dva helikoptera, koja su koristili ustanici.

Vladine snage počele su, plotunima artiljerijske vatre i baražom iz raketnih bacača, novu ofanzivu na Adždabiju, vraćajući liniju fronta na mesto na kojem se nalazila pre nego što su koalicione snage pokrenule operaciju vazdušnih udara na Gadafijeve jedinice.

U prvom naletu vladinih snaga ubijena su najmanje četvorica ustanika, a oborena su i dva helikoptera koje su u bitku ubacili pobunjenici. Borbe se vode oko istočnog ulaza u grad.

Gadafijeva nova ofanziva usledila je nakon nekoliko dana sporadičnih borbi i prilične panike u redovima pobunjenika, što je, kako se ispostavilo, bila idealna scenografija za novi, najžešći napad vladinih snaga na Adždabiju.

Pobunjenici su ratnu sreću pokušali da preokrenu napadom helikoptera, ali su vladine snage oborile obe letelice koje su se pojavile na nebu iznad Adždabije.

Jurišni Mig-23, takođe u posedu ustanika, poleteo je sa aerodroma u Bengaziju, ali samo da bi naišao na lovce NATO, koji su ga naterali da se vrati nazad u bazu iz koje je krenuo.

Zaseda za pobunjenike

Nekoliko projektila eksplodiralo je i u samom gradu, ali za pobunjenike najveći problem predstavlja činjenica da su njihove snage veštim manevrima vladinih snaga u nekoliko navrata upadale u zasede.

Pobunjenike je, ne prvi put, zahvatio napad panike, pa su ponovo pobegli put Bengazija, ostavljajući odbranu grada u rukama nevelikog broja iskusnijih boraca.

Ta grupa boraca i nešto preostalog stanovništva zauzelo je položaje oko centralne gradske ulice, dok se glavnina tokom jutra nalazila na desetak kilometara oko grada.

Prvi put, izveštači sa tog fronta bili su svedoci nasumičnih likvidacija, koje su izveli pobunjenici, koji su ubili najmanje jednu osobu koju su prethodno izveli iz vozila koje se povlačilo iz Adždabije.

Mirovna misija Afričke unije

Libijski lider Moamer Gadafi primio je u svojoj rezidenciji u Tripoliju delegaciju Afričke unije koja pokušava da pronađe rešenje za okončanje sukoba u toj zemlji.

Nakon sastanka u šatoru Gadafijeve rezidincije u Bab al-Aziziji, predsednici Južne Afrike, Malija, Mauritanije i Konga, kao i ministar spoljnih poslova Ugande, pozirali su fotografima, ali niko od njih nije davao izjave novinarima.

Oni su nakon toga ušli u minibus iz koga je Gadafi pozdravio svoje pristalice koji su bili okupljeni u blizini njegovog šatora.

Frans pres navodi da je minibus otišao u nepoznatom pravcu, kao i da je jedan predstavnik libijskih vlasti rekao da će se sastanak nastaviti.

Predstavnici zemalja Afričke unije izjavili su u subotu da je cilj njihove misije hitni prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i početak dijaloga između libijskog režima i pobunjenika.

Oni će posle Tripolija otići u Bengazi gde će pobunjenike pokušati da ubede da polože oružje.

To će, prema oceni Frans presa, biti teško postići, s obzirom da su pobunjenici odbili predlog o prestanku vatre koji je podrazumevao ostanak na vlasti Gadafija ili predaju vlasti jednom od njegovih sinova.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво