Borba za Adždabiju

Novi sukobi na istočnom frontu u Libiji. Gadafijeve snage posle višečasovnog granatiranja započele napad na Adždabiju. EU spremna za slanje "humanitarne misije", koja bi uključila i vojnu komponentu uz saglasnost UN. Misija Afričke unije sutra stiže u Tripoli.

Libijska vojska zasula je artiljerijskom vatrom pobunjeničke položaje na zapadnim obroncima Adždabije.

Kako javlja Al Džazira Gadafijeve trupe su već ušle u nekoliko delova grada i vode ulične borbe sa pobunjenicima. Prema saznanjima katarske televizije libijska vojska mogla bi uskoro da zauzme grad.

Jedan od pobunjenika Hoda Abdel-Hamid rekao je Al Džaziri da su trupe libijske vojske preko noći napredovale sa juga i od jutros iz tog pravca granatiraju grad.

Oko Misurate, jedinog uporišta pobunjenika na zapadu Libije, sa promenljivom srećom za obe strane vode se borbe već nekoliko nedelja. Grad je praktično porušen, a ni jedna od strana ne uspeva da zada odlučujući udarac.

Život u tom gradu je na granici izdržljivosti, s obzorom na to da struje i vode ima tek povremeno, a nema ni dovoljno hrane, kao ni mesta u bolnicama.

Pobunjenici tvrde da su prethodne večeri odbili napad na Misuratu, a da je u žestokim borbama najmanje pet osoba poginulo, a 10 ranjeno.

Evropska unija je najavila da je spremna da dostavi humanitarnu pomoć Misurati, gde oko 300.000 ljudi živi u veoma teškim uslovima.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je navela da je EU spremna da pokrene sva sredstva, "uključujući i vojna" da bi dostavila pomoć stanovništvu Misurate i da bi mogla, ako UN to zatraže, da koordinira međunarodne humanitarne napore. 

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma će, u pratnji još četvorice afričkih lidera, sutra doputovati u Tripoli gde će se sastati sa Muamerom Gadafijem.

Pet afričkih predsednika posetiće i pobunjenički Bengazi i pregovarati sa opozicinom Nacionalnim savetom dan posle sastanka sa libijskim liderom.

Delegaciji Afričke unije, na čijem je čelu Zuma, dobila je odobrenje NATO-a da poseti Libiju i sastane se sa libijskim liderom.

Kako je saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova Južne Afrike cilj pregovora sa zaraćenim snagama u Libiji jeste momentalni prekid vatre i započinjanje političkog dijaloga.

NATO podelio Libiju?

Zapadni zvaničnici priznali su ono što su vojni analitičari još pre nekoliko nedelja govorili, a to je da vazdušni kapaciteti koalicionih snaga neće biti dovoljni da donesu pobedu nedisciplinovanim i loše obučenim pobunjenicima.

Vojni stručnjaci sada napominju da su vazdušni udari zapadnih zemalja, započeti sa ciljem da se zaštite civili od napada Gadafijevih snaga, samo doprineli stvaranju pat pozicije.

Naime, u ovom trenutku nijedna od zaraćenih strana nema dovoljno snage da započne ofanzivu. Libijska vojska ne sme da izađe na brisan prostor zbog koalicionih lovaca, a pobunjenici jednostavno nisu kadri za bilo kakav ozbiljan okršaj.

Eventualna podela zemlje o kojoj se priča kao krajnjem ishodu sukoba, sad je faktički već na snazi, ističu analitičari, dodajući da će buduća granica biti povučena negde između Brege i Adždabije.

Sastanak EU i Nacionalnog saveta Libije

Uprkos tome što u Uniji nema konsenzusa o Nacionalnom tranzicionom savetu Libije, šefovi diplomatija Evropske unije sastaće se sledeće nedelje sa predstavnikom te opozicione grupe.

Savet će predstavljati Mahmud Džibril zadužen za spoljne poslove, koji će se kratko sastati sa ministrima posle radnog ručka, preneo je Frans pres.

Nacionalni tranzicioni savet, koji se trupama libijske vlade od februara suprotstavlja iz svoje baze u Bengaziju na istoku zemlje, jedine su priznale Francuska i Italija.

Inače, prvobitne nade da će akcije koalicionih snaga pomeriti ravnotežu u korist pobunjenika su nestale, pa zapadni lideri naglašavaju političko rešenje.

Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmunsen izjavio je da ne postoji samo vojno rešenje i da je potrebno i politčko rešenje.

NATO je nezadovoljan Gadafijevom taktikom da skriva oružje u područjima u kojima žive civili, zbog čega su umanjeni efekti napada iz vazduha.

Zvaničnici NATO-a su se izvinili zbog incidenta u kome je poginulo pet pobunjenika, a pobunjenici su prethodno ofarbali krovove vozila u drečavo roze, kako bi piloti NATO-a mogli da ih prepoznaju i razlikuju od Gadafijevih trupa, a sve u nadi da više neće biti žrtve "prijateljske vatre".

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво