Читај ми!

Pink revolucija u Libiji!

Pobunjenici ofarbali krovove vozila u drečavo roze, kako bi piloti NATO-a mogli da ih prepoznaju. Sjedinjene Američke Države tvrde da Libija nije presedan za druge intervencije na Bliskom istoku. NATO pojačava napade. Gadafijeve snage ponovo napadaju Misuratu. Amerikanci razmišljaju o slanju kopnenih trupa.

Pobunjenici su ofarbali krovove vozila u drečavo roze, kako bi piloti NATO-a mogli da ih prepoznaju i razlikuju od Gadafijevih trupa, a sve u nadi da više neće biti žrtve "prijateljske vatre".

Američki sekretar odbrane Robert Gejts izjavio je da vojna akcija međunarodnih snaga u Libiji nije presedan za bilo kakve druge intervencije u zemljama na Bliskom istoku koje se suočavaju sa nemirima.

"U Libiji je, pre svega, jedinstven zahtev Arapske lige za intervenciju na Bliskom istoku, prema jednoj arapskoj vladi koja loše tretira svoj narod", rekao je Gejts, dodavši da je teško zamisliti da bi takve okolnosti nastale bilo gde drugde.

Istovremeno, prema rečima komandanta akcije NATO-a u Libiji Rasela Hardinga, Alijansa pojačava tempo operacija u toj zemlji. Međutim, ni Gadafijeve snage ne posustaju i od ranog jutra napadaju istočni deo Misurate.

Pobunjenici tvrde da su uspeli da odbiju napad i potisnu Gadafijeve vojnike, ali civilno stanovništvo iz tog dela grada bilo je primorano da beži.

Gadafijeve snage su bombardovale i područje oko strateški važnog puta za Tripoli, koji sa zapada prolazi kroz sam centar grada. Građani Misurate kažu da je situacija u gradu, jedinom pobunjeničkom uporištu na zapadu zemlje, veoma teška. Struje i vode ima tek povremeno, nema dovoljno hrane, a bolnice su prepune.

Na istočnom frontu, pobunjenici već danima ne uspevaju da stabilizuju linije, a njihovo samopouzdanje je poljuljano i posle greške NATO avijacije, koja je sručila tovar bombi na kolonu oklopnih vozila ustanika. Tom prilikom, poginulo je 13, a ranjeno deset boraca.

NATO je, međutim, odbio da se izvini zbog te greške, jer, kako je naveo Rasel Harding, oni do juče nisu bili upoznati sa činjenicom da pobunjenici imaju tenkove.

Haos koji vlada u redovima libijskih pobunjenika ozbiljno je zabrinuo američke vojne planere, koji smatraju da ustanici bez kopnene intervencije neće uspeti da zbace Moamera Gadafija.

Amerikanci bi mogli da razmotre kopnenu intervenciju u Libiji, pošto je sve očiglednije da akcija NATO-a u toj državi nije dovoljna da se izbegne dugotrajan sukob pobunjenika i pristalica Moamera Gadafija. Najveći problem predstavlja činjenica da Amerikanci ne žele još jedan fijasko u muslimanskim državama, kao i nedostatak informacija o ustanicima.

Komandant kopnenih snaga SAD, general Karter Hem, upozorio je da američka intervencija ne bi bila baš idealno rešenje, pošto bi za takvu akciju bilo teško obezbediti podršku arapskih država.

"Upotreba međunarodnih kopnenih snaga je jedna od mogućnosti", rekao je general Hem, mada je administracija Baraka Obame u nekoliko navrata odbacivala mogućnost da pošalje vojnike u libijski rat.

Izjava američkog generala usledila je nakon što su libijski pobunjenici glasno negodovali zbog nedostatka valjane vazdušne podrške od kako su Amerikanci komandovanje operacijom vazdušnih udara predali u ruke NATO-a.

Od tada, u dva zlosrećna napada koalicionih aviona na liniju fronta ubijeno je dvadesetak pobunjenika, što je izazvalo talas gneva u njihovim redovima, ali i opštu paniku koju su, još jednom vešto iskoristili dobro utrenirani borci pukovnika Gadafija.

Amerikanci, pak, tvrde da odgovornost za slabiji učinak operacije NATO-a leži u činjenici da su se Gadafijeve snage "adaptirale" na vazdušne udare, pa sada veštije kriju tenkove i artiljeriju, dok koalicione snage imaju ozbiljne probleme da po lošem vremenu identifikuju strane u haotičnim ofanzivama pobunjenika.

"Osim toga treba računati i sa oko 20.000 lakih projektila zemlja-vazduh sa kojima raspolaže Gadafi", kaže američki general, navodeći da razlog za brigu predstavlja i namera Al Kaide da umeša prste u rat u Libiji.

Dok se Amerikanci nećkaju da li da se vrate u sukob ili ostanu po strani, kako im savetuju skeptični analitičari, poput Daga Bendoua sa Kejto instituta, sa ozbiljnim problemima se suočava i NATO, pošto su se samo Francuska i Britanija odazvale na poziv za pojačanjima.

"Administracija treba da se što pre izmakne od Libije. Vašingtonu ne treba još jedna katastrofa na Bliskom istoku", rekao je Bandou.

Istovremeno, Britanci su pozvali članice NATO-a da "popune prazninu" koja je nastala delimičnim odlaskom Amerikanaca, pa je premijer Dejvid Kameron pozvao svoje kolege u Belgiji, Italiji i Španiji da u sukob ubace još koji avion.

Број коментара 139

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво