Читај ми!

Prevrtljivi pesak Afrike

Zauzimanjem Brege libijska vojska uspostavila kontrolu nad većinom strateških mediteranskih naftnih luka. Pobunjenici, nezadovoljni efikasnošću i učinkom koalicionih vazdušnih udara, traže od komande NATO-a agresivniji pristup.

Pre samo nedelju dana, pobunjenici su, nošeni pobedničkim zanosom, kucali na vrata Gadafijevog rodnog grada Sirta. Međutim, uloge su sada potuno zamenjene. Libijska vojska preuzela je sve strateške naftne mediteranske luke i pomerila liniju fronta bliže pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

Pobunjenici, koji ne mogu da nađu recept za pobedu protiv superiornog naoružanja libijske vojske, juče su izgubili kontrolu nad Bregom i povukli se prema Adždabiji.

Posle celodnevnog bombardovanja Brege iz minobacača i višecevnih raketnih lansera "grad", pobunjenici jednostavno nisu mogli više da izdrže beskonačne salve.

Iako su u Bregi bile koncentrisane iskusnije i okorelije opozicione jedinice, njihov broj u odnosu na ostale regularne pobunjenike bio je premali.

Ipak, šest dana, koliko je Gadafijevim trupama bilo potrebno da zauzmu Bregu, pokazuje da ni libijska vojska nema kapacitete da preuzme inicijativu na bojnom polju.

Pogotovo imajući u vidu da čim izađu iz gradskog okruženja njihova udarna pesnica - tenkovi i mobilna artiljerija - poprimaju oblik zeca na koga se momentalno obrušavaju čelične grabljivice zapadnih sila.

Misurata - podeljeni grad 

Na drugom frontu kod Misurate libijska vojska i dalje drži grad u kopnenom obruču, vršeći pritisak na pobunjenike svakodnevnim višečasovnim artiljerijskim bombardovanjem grada.

Misurata je jedini grad na zapadu zemlje još uvek pod kontrolom pobunjenika i predstavlja trn u oku libijskoj vojsci, pošto leži na strateškom putu od Tripolija ka istoku zemlje.

Na početku sukoba Gadafijeve snage žestoko su se obrušile na Misuratu kako bi što pre osigurale zapadni deo zemlje i nesmetan transport oružja, municije i mehanizacije na istok.

Ipak, u trećem po veličini gradu u zemlji borba za svaku ulicu i zgradu ispostavila se kao nimalo lak zadatak. Posle zauzimanja južnog dela Misurate Gadafijeve snage nisu uspele da osvoje luku i severni deo grada.

Libijska vojska odlučila se za drugačiju taktiku. Okružiti grad, blokirati luku i svakodnevno bombardovati pobunjeničke položaje u severnom delu grada.

Međutim, početkom operacije "Odisejeva zora" koalicioni avioni su razbili blokadu luke u Misurati. Trenutno je luka jedina veza grada sa svetom i glavni razlog što Gadafijeve snage još uvek nisu zauzele grad.

Francuska je obećala da će otvoriti morski koridor do Misurate za brodove koji prevoze pomoć libijskim pobunjenicima i zalihe koje su potrebne tom opkoljenom libijskom gradu na Sredozemnom moru.

"Mi ćemo se pobrinuti za stizanje pomoći u Misuratu iz pobunjeničkog uporišta Bengazija i snage lojalne libijskom vođi Muameru el Gadafiju neće moći da je zaustave ni u jednom trenutku", izjavio je francuski ministar odbrane Žerar Longe francuskom radiju Inter.

Pobunjenici prete Zapadu

Vazdušni udari koalicionih snaga za sada održavaju ravnotežu na bojnom polju, sprečavajući Gadafijeve snage da preuzmu inicijativu i savladaju pobunjenike.

Ipak, NATO, koji je preuzeo komandu nad koalicionim snagama, nikako ne uspeva da omogući opozicionim trupama da odnesu prevagu.

Vođa pobunjeničkih snaga u Libiji Abdul Fatah Junis optužio je NATO da previše sporo reaguje, ističući da će, ukoliko ne budu "valjano radili svoj posao", to pitanje izneti pred Savet bezbednosti UN.

"Ili će NATO da radi kako treba, ili ću da zatražim od pobunjeničkog nacionalnog saveta da to pitanje pokrene pred Savetom bezbednosti", rekao je Junis sinoć u pobunjeničkom uporištu Bengaziju, prenosi agencija Rojters.

Takvo ponašanje NATO-a omogućava snagama lojalnim Moameru el Gadafiju da napreduju i svakodnevno ubijaju narod u Misurati, rekao je Junis.

"NATO je postao naš problem", naglasio je Junis.

Sa druge strane, general Mark van Um istakao je da su vazdušni udari do sada uništili više od 30 odsto vojnih kapaciteta libijske vojske.

Navodeći promenu taktike Gadafijevih trupa kao najveći problem, Van Um napominje da se tenkovi, oklopna mehanizacija i artiljerija libijske vojske sklanjaju u gradove, gde koalicioni avioni ne smeju da intervenišu zbog civilnog stanovništva.

Novi libijski šef diplomatije 

Libijska vlada imenovala je Abdelatija Obeidija za novog ministra spoljnih poslova, koji će zameniti Musu Kusu koji je prošle sedmice iznenada otišao u Britaniju.

Imenovanje Obeidija za novog ministra potvrdio je sinoć zamenik ministra spoljnih poslova Haled Kaim.

Obeidi je pre nekoliko dana krenuo u misiju po inostranstvu, gde sa zvaničnicima razgovara o mogućim načinima rešavanja krize u Libiji. Pre toga je bio u Grčkoj i Turskoj.

U međuvremenu, škotsko tužilaštvo potvrdilo je da će bivši libijski šef diplomatije Musa Kusa, u narednih nekoliko dana, biti ispitan u vezi sa obaranjem aviona iznad Lokerbije, kada je poginulo 270 osoba.

Sin libijskog lidera Moamera el Gadafija, Seif el Islam, izjavio je, međutim, da je Kusa bolestan i star i da njegov iznenadni odlazak u Veliku Britaniju ne predstavlja izdaju Libije.

Број коментара 105

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи