Zaustavljeno isticanje radioaktivne vode

Radnici oštećene nuklearke "Fukušima" koji su danima pokušavali da spreče katastrofu većih razmera, dobili su trku sa vremenom i zaustavili isticanje radioaktivne vode iz nuklearke u Tihi okean.

Tokijska elektroenergetska kompanija "Tepko", zaustavila je isticanje radioaktivne vode iz oštećene nuklearke "Fukušima" u Tihi okean.

Curenje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora zaustavljeno je ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum-silikata (čiji je rastvor poznat i kao vodeno staklo) u zemljište u blizini jame, kako bi se stvrdnulo.

Nakon što je zatražio pomoć od Francuske i SAD u otklanjanju posledica, Japan je sada zatražio od Rusije da pošalje plutajuće postrojenje za odlaganje radioaktivne vode, koje je korišćeno za dekontaminaciju ruske atomske podmornice u blizini Vladivostoka.

To je jedno od najvećih postrojenja u svetu za tretman radioaktivnih tečnosti.

U najnovijim nalazima, "Tepko" je saopštio da voda uzeta u blizini reaktora 2 pokazuje koncentraciju radioaktivnog joda, koja je 7,5 miliona puta veća od dozvoljene, ali japanske vlasti tvrde da ne predstavlja neposrednu opasnost.

Radioaktivna voda prestala je da curi u okean sinoć oko 21 čas po srednjoevropskom vremenu.

Zbog prisustva radioaktivnosti u morskoj vodi, juče je u Japanu uveden standard za dozvoljeni nivo radioaktivnosti u ribama.

U razornom zemljotresu i cunamiju koji je potom usledio, prema poslednjim zvaničnim informacijama, do sada je poginulo 12.009 ljudi, a u šest prefektura prijavljen je nestanak 15.472 osobe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи