Uklanjanje radioaktivne vode

Oko 60.000 tona radioaktivne vode iz nuklearke "Fukušima" biće uklonjeno i smešteno u specijalne rezervoare, kako bi se sanirale posledice katastrofe. Voda je poplavila podrume zgrada u kojima su smešteni rekatori, kao i podzemne hodnike koji ih spajaju.

Japanski ministar za industriju Banri Kaied rekao je da će, da bi se sanirale posledice katastrofe u "Fukušimi", biti neophodno da se ukloni oko 60.000 tona radioaktivne vode, koja je potopila podrume zgrada u kojima su smešteni reaktori i podzemne hodnike koji ih spajaju.

Portparol Tokijske energetske kompanije (TEPKO) saopštio je da je juče počelo ispuštanje 11.500 tona radioaktivne vode u Tihi okean, kako bi bio oslobođen prostor za odlaganje vode koja je većeg stepena radijacije.

Do podneva, po japanskom vremenu, ispumpano je oko 3.430 tona vode za koju je rečeno da je "malo kontaminirana". Operacija će trajati nekoliko dana, javila je agencija Kjodo.

Ministar Kaieda je rekao da kontaminirana voda ne predstavlja veći rizik po zdravlje, ali se izvinio zbog rastuće zabrinutosti u javnosti, posebno među ribarima.

Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost saopštila je da će 60.000 tona vode, po 20.000 tona iz svakog potopljenog reaktora i zgrada, biti uskladišteno u rezervoare u blizini centrale gde se odlažu otpadne vode.

Rezervoari će biti dopremljeni u "Fukušimu" do kraja meseca.

Nakon što su zatražili pomoć od Francuske i SAD u otklanjanju posledica, Japan je sada zatražio od Rusije da pošalje plutajuće postrojenje za odlaganje radioaktivne vode, koje je korišćeno da za dekontaminaciju ruske atomske podmornice u blizini Vladivostoka.

To je jedno od najvećih postrojenja u svetu za tretman radioaktivnih tečnosti.

U međuvremenu TEPKO zaustavlja curenje visokoradioaktivne vode iz reaktora 2 u more u kome su se šipke goriva delimično istopile.

U najnovijim nalazima TEPKO je saopštio da voda uzeta u blizini reaktora 2 pokazuje koncentraciju radioaktivnog joda, koja je 7,5 miliona puta veća od dozvoljene.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво