Читај ми!

Blickrig na kokainu

Tablete sa visokim sadržajem kokaina i amfetamina služile kao "pogonsko gorivo" Vermahtovih ratnih operacija. "Pervitin", koji je koristio i Adolf Hitler, stvarao je povišeni nivo samopouzdanja i samosvesti kod vojnika u borbi, pokazalo istraživanje Nemačkog udruženja lekara.

Nedavno otkrivena arhiva Ministarstva zdravlja Trećeg rajha otkrala je da su nemačkim vojnicima na frontu davane tablete sa visokim sadržajem kokaina i amfetamina, pod nazivom "pervitin".

U to vreme, "pervitin" se u Nemačkoj koristio kao lek. U vojsci su ga često uzimali avijatičari i tenkisti, zbog čega je tableta bila poznata i kao "kolačić Luftvafea" ili "pancer".

Pervitin je bio "pogonsko gorivo" Blickriga, a osnovni cilj njegove upotrebe bio je da obične pešadince, mornare i avijatičare pretvori u superborce nadljudskih sposobnosti. Vojnicima Vermahta, između 1939. i 1945. godine, bilo je podeljeno oko 200 miliona pilula, piše Dejli Mejl.

Istraživanje Nemačkog udruženja lekara pokazalo je da je taj stimulans na bazi kokaina bio testiran na zatvorenicima u koncentracionim logorima. Droga, pod šifrovanom oznakom "D-IX", testirana je u logoru Šafhauzen, a logoraši su, pod njenim dejstvom, bili u stanju da marširaju više od 100 kilometara bez odmora, navodi londonski list.

Kada je kraj Rajha već bio očigledan, postojao je plan da se svim vojnicima da magična droga izdržljivosti, ali su saveznička invazija u Normandiji, u junu 1944. godine, i stalna bombardovanja koja su je pratila, osujetili taj plan.

Loša strana upotrebe "pervitina" je bilo to da su mnogi vojnici postali beznadežno zavisni od droge, posle čega uopšte nisu bili upotrebljivi na ratištu. Vojnici su nakon besomučnih borbi bili potpuno iscrpljeni, zbog čega su, posle mesec dana, potpuno smoždeni bili vraćani u pozadinu, gde bi njihov oporavak trajao više meseci.

Iza "Pervitin šeme" stajao je vojni doktor Oto Ranke, direktor Instituta za opštu i psihologiju odbrane na Berlinskoj medicinskoj.

Ranke je otkrio da droga korisnicima daje povišeni nivo samopouzdanja i samosvesti, neophodnih u borbi. Nemački vojnici na Istočnom frontu, uzimali su ogormne količine "pervitina", zbog čega prema neprijatelju nisu pokazivali nimalo milosti.

U januaru 1942. godine, grupa od 500 vojnika se zatekla u okruženju Crevene armije, pri temperaturi od -30 stepeni Celzijusa. Iscrepljenim vojnicima, doktor je odlučio da da po tabletu "pervitina", posle čega su oni spontano počeli da ustaju prijavljujući da se osećaju bolje.

"Ubrzo im se moral popravio, pa su krenuli da marširaju svi kao jedan", zapisao je lekar jedinice u svom dnevniku.

Zbog široke rasprostranjenosti "pervitina", istoričari smatraju da ga je koristio i sam Adolf Hitler. Uvidom u njegov zdravstveni karton i prema svedočenju preživelih lekara, Hitler je lek upotrebio dvaput, i to zbog zubobolje.

Opšte mišljenje da su vojnici Vermahta, tokom Drugog svetskog rata, svoju borbenost dugovali indoktrinaciji nacističkom ideologijom ovim bi moglo da bude donekle opovrgnuto.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво