Читај ми!

Povratak u Adždabiju

Posle nekoliko dana “jahanja” na krilima koalicionih vazdušnih udara i zauzimanja naftnih mediteranskih gradova, pobunjeničke trupe se "taktički" povlače prema Adždabiji. Izgleda da najveći Gadafijevi aduti nisu avioni, tenkovi ili artiljerija, već moral i loša disciplina pobunjenika.

Slabo obučeni pobunjenici izgubili su momentum koji im je doneo početak vazdušnih operacija koalicionih snaga i, posle nekoliko dana munjevitog napredovanja dali su se u skoro paničan beg pred trupama Moamera Gadafija, koje su ih sačekale na pedesetak kilometara daleko od rodnog grada lidera, Sirte.

Samo u utorak, pobunjenici su potisnuti nekoliko desetina kilometara kroz pustinju, pošto su pred Sirtom naleteli na baražnu vatru Gadafijeve artiljerije, praćenu jednako žestokim naletom pešadije i oklopnih vozila.

Svedoci opisuju juriš desetina oklopnih vozila, praćenih kanonadama teške artiljerije, što je, kako se čini, prestravilo slabo obučene pobunjenike, koji su jednostavno pobegli iz Bin Džavada i Ras Lanufa, nadajući se da će silovit udar Gadafijevih snaga izgubiti snagu pre nego što ih vladine trupe sustignu.

Prema ranijim informacijama, pobunjenici, koji se povlače vozeći se kamionetima, neće stići predaleko, jer već dva dana imaju ozbiljne probleme sa logističkom podrškom, pre svega doturanjem goriva, pa su benzin dobijali u plastičnim flašama od dva litra.

Istovremeno, vojni analitičari postavljaju i pitanje sposobnosti pobunjenika da se uspešno nose sa vladinim snagama, pošto su se do sada davali u beg svaki put kada bi nailazili na ozbiljniji otpor.

Kako javlja Al Džazira, Gadafijeve snage oslanjaju se na sledeću taktiku - najpre se šalju mobilni minobacački timovi na nekoliko kilometara od glavnog puta da izvedu bočne napade na neorganizovane pobunjeničke trupe. Potom sledi granatiranje iz daljine, što pobunjenike navodi na povlačenje.

Takođe, valja spomenuti da koalicione snage često ne mogu da razlikuju iz vazduha Gadafijeve minobacačke timove u džipovima od pobunjenika.

Veliko napredovanje vladinih snaga može se objasniti i vremenskim prilikama. Naime, juče je oko Ras Lanufa besnela peščana oluja, pa avioni koalicionih snaga nisu mogli da napadnu položaje Gadafijeve vojske, koja je to iskoristila da potisne pobunjenike iz grada.

Međutim, očekuje se da će već danas biti nastavljeni napadi iz vazduha.

Osim oko Ras Lanufa, žestoke borbe su vođene i oko Misurate, gde je američka mornarica napala brodove libijske obalske straže i uništila jedno manje plovilo, dok su ostala dva napuštena posle istovremenog napada razarača i aviona mornarice SAD.

Ova akcija bila je, kako je objasnila mornarica SAD, usmerena ka neutralisanju brodova koji su nasumično pucali po Misurati, posebno po delu grada Az Zavabi oko kojeg se, navodno, ceo dan vode besomučne borbe.

Gadafijeve snage uspele su da "prežive" početne udare francuske avijacije oko tog grada, pa su u poslednja 24 časa ponovo uvele tenkove u igru, što je dodatno otežalo položaj pobunjenika u gradu u kojem je za devet dana sukoba ubijeno najmanje 120 osoba.

Munje nad Libijom 

Amerikanci su, u pokušaju da dodatno pojačaju pritisak na Gadafijeve snage, u zonu dejstava "doterali" jurišne avione "A-10 Munja" i "AC-130 Herkules", spore, ali teško oklopljene ubitačne letelice.

Za razliku od aviona korišćenih proteklih deset dana, ove dve letelice ne ispaljuju rakete iz daljine, već su namenjeni niskom letenju i uklanjanju tenkova i drugih oklopnih vozila. Idealni su za "hirurško" odstranjivanje neprijateljskih oklopnih jedinica koji su u neposrednoj blizini prijateljskih trupa, pošto neprijatelje napadaju sa 300 metara visine.

Vojni analitičari napominju da učestvovanje ovih "teškaša" nikako ne ide u prilog izjavi američkih generala o smanjivanju uloge SAD u Libiji.

"Gromovi" su danas već dejstvovali, u razbijanju blokade luke u Misurati, uništivši dva broda libijske mornarice.   

Cilj kampanje odlazak Gadafija

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je cilj vojne kampanje protiv Libije da se vrši stalni pritisak na Moamera Gadafija, kako bi on na kraju otišao sa vlasti.

Obama, kojeg mnogi američki kongresmeni optužuju da je ušao u libijsku operaciju bez jasnog cilja, rekao je u intervjuima za televizijske kuće En-Bi-Si, Ej-Bi-Si i Si-Bi-Es da su napadi i sankcije značajno oslabili Gadafijevu moć da kontroliše veći deo svoje zemlje.

On u tim intervjuima nije odbacio mogućnost da SAD počne da vojno snabdeva libijske pobunjenike.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da "Britanija ne isključuje mogućnost naoružavanja libijskih pobunjenika, ali još nije doneta odluka da se to učini".  

Što se tiče nemira u Siriji, Jemenu i Bahreinu, Obama je rekao da na njegovu politiku prema Libiji ne treba gledati kao na "Obaminu doktrinu" i dodao da je svaka zemlja u tom regionu drugačija i da ne znači da "ćemo ići okolo i vojnom silom nametati oblik vladavine".

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Rusija smatra da nijedna zemlja nema pravo da naoružava pobunjenike u Libiji.

Број коментара 240

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво