Neonacisti zamalo u parlamentu

Svega 5.000 glasova nedostajalo Nacionaldemokratskoj partiji Nemačke, koja okuplja neonaciste, da uđe u skupštinu nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt. Sporenja oko metoda kojim bi se omogućila zabrana stranke.

Ekstremno desnoj Nacionaldemokratskoj partiji Nemačke (NPD), koja u svojim redovima okuplja desnicu i neonaciste, na nedavno održanim pokrajinskim izborima u Saksoniji - Anhalt, nedostajalo je 5.000 glasova za ulazak u parlament u Magdeburgu, piše nemačka štampa.

Tačno 46.000 ljudi u toj centralnoj nemačkoj pokrajini sa oko 2,3 miliona stanovnika je pretprošle sedmice glasalo za NPD, koji je osvojio 4,6 odsto glasova, a analitičari kažu da taj neuspeh nije ni u kom slučaju "signal za prestanak opasnosti".

Kada je reč o regionima u kojima se glasalo za NPD, analize pokazuju da je ta partija u velikim gradovima, poput Magdeburga ili Halea, loše prošla i dobila svega oko dva odsto biračkog tela, dok je u malim i ruralnim sredinama zabeležila uspeh.

U mestu Lauha NPD je osvojio čak 16,3 odsto glasova.

U Nemačkoj se godinama "lome koplja" oko pitanja zabrane NPD-a, partije čiji poslanici već sede u par istočnonemačkih pokrajinskih skupština. Tu partiju, osnovanu pre četrdesetak godina, već drugu deceniju vodi bivši vojnik Bundesvera Udo Fojg.

Specijalci Službe za zaštitu Ustava, koji su ubačeni u redove NPD-a, trebalo bi da prikupe još informacija pre ponovnog pokretanja postupka za zabranu delovanja te partije, smatraju stručnjaci.

Drugi, opet, misle da je partija dala dovoljno "štofa" da se i bez tih informacija može utvrditi da deluje protivustavno, treći se zalažu pre za političku, nego za pravnu pobedu nad NPD-om.

Ovi treći smatraju da zabrana ne bi rešila problem NPD-a, jer bi tada simpatizeri i članovi stranke 'bili aktivni na drugim stranama', kao i da bi još jedan eventualni pravni neuspeh samo osokolio desničare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво