Gadafijeve snage u rasulu

Avioni koalicionih snaga večeras gađali ciljeve u Tripoliju i Sirtu. Libijske protivazdušna odbrane dejstvovala u Tripoliju. NATO preuzeo komandu nad vojnim operacijama u Libiji. Pobunjenici napreduju ka Sirtu. Danas zauzeti Brega, Ras Lanuf i Bin Džavad.

Dejstvovanje libijske protivazdušne odbrane čulo se večeras u Tripoliju, gde je odjeknulo i nekoliko snažnih eksplozija. Očevici su, agenciji Frans pres, rekli da su meta vazdušnih napada bili put do aerodroma, oko 10 kilometara od centra Tripolija i sektor Ain Zara, oko 14 kilometara od centra grada.

Prema njihovim rečima, intezivna paljba protivazdušne odbrane čula se iz obe zone. Libijska televizija javila je ranije večeras da su avioni međunarodne koalicije gađali Tripoli i Sirt, rodni grad libijskog lidera Moamera Gadafija.

Avioni su večeras nadletali Sirt, grad između Tripolija i Bengazija, javio je Frans pres i dodao da su se u tom gradu, posle podne, čule dve jake eksplozije.

Francuski avioni bombardovali su posle podne libijska oklopna vozila i veliko skladište oružja na području Misurate i Zintana, na zapadu Libije, saopštio je Generalštab francuske vojske. Belgija je međunarodnoj koaliciji stavila na raspolaganje šest aviona F-16, koji su danas prvi put dejstvovali po ciljevima u Libiji.

Komandu nad svim vazdušnim operacijama u Libiji od međunarodne koalicije, koju predvodi SAD, preuzeće NATO, potvrđeno je u Briselu posle sastanka 28 ambasadora zemalja članica. Alijansa će sprovoditi nadzor zone zabrane letova nad Libijom i embargo na uvoz oružja pomorskim putem.

"Zajedno sa svojim partnerima van Alijanse, NATO će učiniti sve da spreči bilo kakvu upotrebu sile iz vazduha, što će činiti veoma brižljivo i precizno, kako bi izbegao da narod Libije bude povređen", izjavio je kanadski general Šarl Bušar, koji komanduje operacijama.

Preokrenute pozicije

Nedelju dana od početka "Odisejeve zore" i pozicije zaraćenih snaga poptuno su se preokrenule. Posle jučerašnjeg osvajanja Adždabije, pobunjenici, podržani žestokim vazdušnim udarima zapadne koalicije, zauzeli naftne luke Bregu i Ras Lanuf.

Pobunjenicu su stigli do Ras Lanufa i u njega se bukvalno "ušetali". Libijska vojska je napustila položaje u ovom gradu, i povukla se prema Sirtu, gde se očekuje da će biti postavljena nova odbrambena linija.

"Nastavljamo dalje prema drugim gradovima na zapadu. Ubili smo izdajnike a neki su pobegli. Njihova tela su na ulazima u gradove Bregu i Adždabiju. Dobili su što su zaslužili", rekao je jedan pripadnik snaga pobunjenika.

Osvajanje Adždabije, Brege i Ras Lanufa popravilo je moral među pobunjenicima koje sada očekuje mnogo teži zadatak - osvajanje Sirta, ocenjuju vojni analitičari.

Stručnjaci upozoravaju i da pobunjenici nemaju neke preterane šanse kada se suoče sa bolje utvrđenim odbrambenim položajima u gradovima kao što je Sirt. Pored toga, kad pobunjeničke snage stignu do Ras Lanufa i Sirta snabdevanje će već početi da predstavlja problem, pošto će tada biti više od 400 kilometara udaljeni od Bengazija.

Reporter Al Džazire u Ukajli ukazuje da dodatni problem pobunjenicima predstavlja rezolucija UN o zoni zabranjenog leta. Naime, iako je omogućila intervenciju "Odisejeva zora", rezolucija je donešena kako bi se, pre svega, zaštitili civili, komentariše reporter arapske televizije.

Pobunjenicima, dok su se branili, rezolucija je išla na ruku, pošto su Gadafijeve snage napadale gradove u kojima su se nalazili civili, pa je koaliciona avijacija dejstvovala u cilju njihove zaštite.

Sada će u obrnutim ulogama, kada se libijska vojska u gradovima brani a pobunjenici napadaju, Zapad teže opravdati vazdušne udare po Gadafijevim snagama, a da ne dođe u koliziju sa rezolucijom UN o zaštiti civila, zaključuje reporter Al Džazire.

Pobunjenički Nacionalni odbor postigao dogovor sa Katarom o prodaji nafte proizvedene u istočnom delu zemlje.

Ali Tarhuni, visoki zvaničnik pobunjeničkog Nacionalnog odbora sa sedištem u Bengaziju, istakao da je sa Katarom postignut dogovor o prodaji nafte i njenom plasmanu na tržište.

"Naša prva isporuka biće spremna za manje od nedelju dana", rekao je Tarhuni, dodajući da trenutna proizvodnja iznosi 130.000 barela dnevno, ali da može biti podignuta na 300.000 barela.

Koalicioni udari ne jenjavaju

Međunarodne koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama bombardovale su noćas libijske kopnene snage i druge ciljeve duž obale Mediterana. Prema saopštenju Pentagona, gađani su ciljevi u prestonici Tripoliju, Misurati, Adždabiji, Sabri na istoku Libije i Sirt.

Francuski avioni uništili su pet libijskih vojnih aviona tipa "galeb" i dva helikoptera "Mi-35" u vazduhoplovnoj bazi kod Misurate, dok su britanski borbeni avioni razneli pet oklopnih vozila libijske vojske.

U centralnom delu Libije ponovo je bombardovana Saba, a prema informacijama libijske državne televizije nastradali su vojnici ali i civili. Takođe su na udaru bili i ciljevi u okolini Gadafijevog rodnog Sirta, na obali Mediterana.

U vazduhoplovnim napadima koalicionih snaga ubijaju se vojnici i civili duž 400 kilometara dugog puta između Adždabije i Sirta, na istoku, rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.

Vašington je odbacio navode o civilnim žrtvama akcije, optužujući vlasti u Tripoliju da "podmeću leševe".

"Imamo mnogo obaveštajnih izveštavanja da Gadafijeve snage prenose tela ljudi koje su ubile i stavljaju ih na mesta koja smo mi napali", rekao je američki sekretar za odbranu Robert Gejts u intervjuu američkoj televiziji Si-Bi-Es njuz.

Italija želi prekid vatre

Italija će predložiti Nemačkoj da zajedno izrade plan vezan za Libiju koji uključuje prekid vatre, povratak izbeglica i silazak sa vlasti Moamera Gadafija, istakao je italijanski šef diplomatije Franko Fratini u intervjuu za La Republiku.

Fratini je rekao da će Rim pokušati da ubedi Berlin da podrži plan i da ga zajedno iznesu pred ostale članice NATO alijanse.

"Imamo plan oko kojeg bi voleli da postignemo dogovor sa Nemačkom, kako bi mogli zajedno da ga prezentujemo u utorak u Londonu", navodi Fratini.

Plan uključuje prekid vatre koji bi nadgledale Ujedinjene nacije i postavljanje koridora preko kojeg bi pristizala humanitarna pomoć. Turska već neko vreme pokušava da otvori ovakav koridor, kako bi se ublažila humanitarna katastrofa i omogućio povratak izbeglica iz okolnih zemalja.

Italija će zahtevati snažnu posvećenost Arapske lige i Afričke unije ovom projektu, koje imaju kontakte i sa pobunjenicima i sa Gadafijem, napomenuo je Fratini.

Fratini je u intervjuu naglasio da je "nezamislivo" bilo koje rešenje kojim bi Gadafi ostao na vlasti, dodajući da Afrička unija već pokušava da ubedi libijskog lidera da siđe sa vlasti.

Osvrćući se na Britansku i Francusku inicijativu za vojnom akcijom protiv Libije, Fratini je istakao da je "u ovim teškim danima Evropa izgubila jedinstvo".

Број коментара 197

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво