Enormna radijacija greška u merenju

Radioaktivnost vode kod reaktora 2 oštećene nuklearke Fukušima visoka, međutim, demantovane su ranije tvrdnje da je čak 10 miliona puta veća od uobičajene. Takođe, u uzorcima morske veoma visoka koncentarcija radioaktivnog joda. Demonstranti u Tokiju traže gašenje nuklearki.

Nivo radijacije koji je izmeren u vodi kod reaktora 2 nuklearne elektrane Fukušima zabrinjavajuće je visok, međutim, demantovane su ranije informacije da je radijacija čak 10 miliona puta veća od uobičajene, zbog čega su svi radnici evakuisani.

Greškom je izmeren ogroman skok u nivou radioaktivnostu u vodi u oštećenom nuklearnom kompleksu, saopštili su japanski zvaničnici japanske nuklearke "Fukušima".

Stručnjaci koji rade na centrali su međutim kasnije rekli da voda jeste kontaminirana radijacijom ali da je ekstremno visoki nivo radijacije koji je izmeren greška.

U ostalim delovima nuklearke radnici su fokusirani na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora i pokušavaju da pronađu sigurno mesto za skladištenje i odlaganje te vode.

U toku je upumpavanje sveže vode kako bi se ohladila pregrejana jezgra reaktora.

Takođe, u uzorcima morske vode, uzetim kod nuklearne centrale "Fukušima", količina radioaktivnog joda je 1.850 puta veća od dozvoljene. 

"Trenutno nema mnogo razlike u posledicama u odnosu na nivo od 1.250 puta iznad normale. Sada ne postoji pretnja po evakuisane ljudi u zoni od 20 kilometara.

Kako okeanske struje budu nosile zagađenu morsku vodu, tako će i nivo radijacije opadati, rekao je Hidehiko Nišijama iz japanske Agencije za nuklearnu bezbednost.

Nuklearna kriza u toj zemlji nije ni blizu kraja i biće potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča, rekao je za Njujork tajms generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano.

Prema njegovim rečima, ima "pozitivnih signala" kada je reč o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se posledice nesreće izazvane zemljotresom i cunamijem otklonile.

Amano je dodao i da ga najviše brinu gorive šipke u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih, kako bi se sprečio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala, bilo potpuno uspešno.

"Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala", upozorio je Amano.

Mala količina radioaktivnog materijala iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1" stigla je do Las Vegasa, ali, prema naučnicima, nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво