Pobunjenici u naletu

Posle osvajanje Adždabije, libijski pobunjenici stigli do grada Brege. Gadafijeve snage granatiraju Misuratu. Libijska vlada optužila Zapad da direktno pomaže pobunjenicima.

Operacija "Odisejeva zora" i danonoćni vazdušni udari zapadne koalicije počinju da daju opipljive rezultate na kopnu, pošto Gadafijeve trupe polako, ali sugurno, gube tlo pod nogama. Libijska vojska je, tokom noći, izgubila kontrolu nad Adždabijom, strateški važnim gradom na putu Tripoli-Bengazi.

Posle jučerašnjeg koalicionog bombardovanja odbrambenih položaja i uništenja Gadafijeve oklopne mehanizacije i artiljerijskog oruđa u Adždabiji, pobunjeničke trupe žestoko su napale preostale branioce.

Opozicione snage su sinoć uspele da preuzmu kontrolu nad istočnim obroncima grada, a do jutros su zauzele i gradski centar. Tokom cele noći Adždabiju su nadletali koalicioni avioni koji su u nekoliko navrata bombardovali preostalu oklopnu mehanizaciju.

Pobunjenici su tako izvojevali svoju prvu pobedu nad Gadafijevim trupama od početka "Odisejeve zore".

Libijska vojska, koncentrisana samo u zapadnom delu grada, odlučila se za postepeno napuštanje položaja i povlačenje prema Bregi. 

Zamenik šefa diplomatije Libije Kaled Kaim rekao je da su zapadne sile velikim delom odgovorne za uspeh pobunjenika, optužujući ih za direktno učešće u okršajima i pomaganje opozicionim trupama.

Kaim je naglasio i da je dejstvovanje koalicionih snaga u koordinaciji sa pobunjenicima u suprotnosti sa ranijim tvrdnjama Zapada o njihovoj, isključivo, zaštitnoj ulozi.

Gadafijeve snage drže gradsko jezgro Misurate u obruču. Za krovova zgrada snajperisti održavaju stanje terora i panike među braniocima. Protekle nedelje u ovom gradu je, prema navodima agencije Rojters, poginulo 115 ljudi.

Međunarodna koalicija bombardovala je, tokom noći, grad Zliten, 160 kilometara istočno od libijske prestonice, oblast Al Vatia na zapadu kao i vojne mete u Tadžuri, istočnom predgrađu Tripolija, javila je libijska televizija.

Vojni položaji Gadafijevih snaga u Tadžuri rano jutros bili su u plamenu nakon što su ovo predgrađe potresle tri snažne eksplozije. Prema rečima stanovnika na meti je bio prostor na kome se nalazi vojni radar.

U tom istočnom predgrađu libijske prestonice nalazi se više vojnih objekata koje koalicija svakodnevno bombarduje od početka operacije u Libiji, 19. marta, navodi agencija Frans pres.

Pentagon je ranije saopštio da je, prema izveštajima kojima raspolaže, Gadafi počeo da naoružava dobrovoljce za borbu protiv opozicije, da praktično nema nikakvu protivvazdušnu odbranu i da je, posle sedam dana vazdušnih udara, umanjena njegova sposobnost komandovanja i održavanja trupa na terenu.

Rusija je još jednom ponovila da NATO ne može računati na njenu podršku kada je u pitanju vojna operacija u Libiji i da kopnenu invaziju ocenjuje kao okupaciju.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u, Aleksandar Rogozin upozorio je da bi Alijansa mogla biti uvučena u Libiji u rat velikih razmera, kao što su konflikti u Iraku i Avganistanu.

Bombardovanje Libije počelo je 19. marta. Prema navodima libijskog ministarstva zdravlja, u bombardovanju je od nedelje do srede poginulo najmanje 114 ljudi a 445 povređeno.

Број коментара 186

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво