Opsada Misurate

Gadafijeve snage opet pokrenule ofanzivu na položaje pobunjenika u Misurati. Pobunjenici još ne kreću na Adždabiju, iako je zapadna koalicija eliminisala tenkove i artiljeriju libijske vojske u okolini grada. NATO od sledeće nedelje na čelu "Odisejeve zore". Pregovarači libijske vlade prihvatili uslove Afričke unije o reformama.

Od početka napada koalicionih snaga na libijsku vojsku prošlo je skoro nedelju dana, a vazdušni napadi nastavljaju se nesmanjenom žestinom.

Francuski avioni uništili su artiljerijsku bateriju Gadafijevih snaga u Adždabiji, prenosi Rojters.

Rano jutros, avioni zapadnih snaga preletali su Tripoli. Očevici tvrde da su čuli eksploziju i rafal protivvazdušne odbrane.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su njihovi avioni tipa "tornado" tokom noći pucali na vozila libijske vojske.

U međuvremenu, NATO je postigao dogovor da za nekoliko dana od SAD preuzme komandu nad sprovođenjem zone zabrane leta nad Libijom, izjavio je generalni sekretar zapadne vojne alijanse Anders Fog Rasmusen. On je dodao da će NATO snage imati i pravo samoodbrane.

Prema rečima Rasmusena, dok NATO preuzima sprovođenje zone neletanja, razmatra se da li da preuzme i širu odgovornost, ali ta odluka još nije doneta.

Kanadski general Šarl Bušar komandovaće operacijom sprovođenja zone zabrane letova iznad Libije, za koju će biti zadužen NATO, izjavio je kanadski ministar odbrane Piter Mekej.

Operacija će krenuti početkom sledeće sedmice i trajaće otprilike tri meseca, a u njoj će učestovati više desetina aviona iz zemalja članica NATO.

Američka komanda će i dalje biti glavni supervizor napada na zemaljske mete, iako je već juče manje američkih aviona učestvovalo u njima.

"Oko 75 odsto borbenih i misija podrške zoni zabrane leta sada izvode naši koalicioni partneri", rekao je viceadmiral Vilijem Gortni u Pentagonu. SAD će nastaviti da leti u borbenim misijama kada zatreba, ali će njihova misija prvenstveno biti da pružaju podršku kao što je punjenje aviona gorivom u letu i nadgledanje vazdušnog prostora Libije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da će tehnička i operativna koordinacija intervencije u Libiji biti na nivou NATO-a, ali da će politička koordinacija biti na nivou koalicije zemalja koju predvode SAD, Britanija i Francuska.

To će omogućiti i zemljama koje nisu članice NATO-a, poput arapskih partnera, da učestvuju u donošenju odluka, pojasnio je Sarkozi.

Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su 12 aviona (šest "F-16" i šest "miraža") koji će se pridružiti međunarodnoj koaliciji za sprovođenje zone zabranjenih letova nad Libijom, izjavio je sinoć francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Emirati su tako druga arapska država koja je poslala svoje avione na Libiju, posle Katara koji je već uputio dva vojna aviona i dva vojno-transportna aviona da se pridruže snagama koalicije.

Šansa za pregovore

Libijska vlada je "spremna da primeni preporuke" koje je predložila Afrička unija kako bi se okončala neprijateljstva u zemlji, potvrdili su predstavnici Tripolija na sastanku afričke organizacije u Adis Abebi.

"Mi smo spremni da sprovedemo nacrt" koji je predložila Unija za Libiju, "uključujući usvajanje i primenu politike koja zadovoljava težnje libijskog naroda", rekao je u toku sastanka član libijske delegacije.

Delegaciju libijske vlade predvodio je generalni sekretar Kongresa libijskog naroda, Muhamed Abu el Kasim Zuaij.

Na sastanku nema predstavnika libijskih pobunjenika, dok na njemu učestvuju predstavnici UN, EU, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije. Sastanak je deo napora da se postigne primirje i političko rešenje u Libiji.

U međuvremenu, Evropska unija je saopštila da je spremna da blokira sve prihode od nafte i gasa od kojih bi mogao da profitira režim libijskog lidera Moamera el Gadafija.

"Evropska unija je spremna da usvoji nove sankcije, uključujući mere kojima bi osigurala da prihodi od nafte i gasa ne dođu do Gadafijevog režima", naveli su lideri Unije u jednoglasno usvojenoj deklaraciji na samitu u Briselu.

Број коментара 202

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво