Nova drama u Fukušimi

Visok nivo radijacije oko nuklearke "Fukušima". Iako se prethodno sumnjalo da je probušeno jezgro na reaktoru broj 3, japanski zvaničnici to demantuju. Ozračeno 17 radnika nuklearke.

U reaktoru broj 3 nuklearke Fukušima 1 detektovan je visok nivo radijacije, pa su japanski bezbednosni zvaničnici posumnjali da je komora reaktora ozbiljno oštećena.

Međutim, predstavnici japanske agencije negirali su navode o tome da je jezgro reaktora oštećeno, prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na Kjodo.

U agenciji kažu da je verovatno došlo do oštećenja pumpi ili do ključanja u bazenima u kojima se skladišti potrošeno nuklearno gorivo.

Inače, dvojica Japanaca sa ozbiljnim nivoom radijacije smeštena su u bolnicu u Kini, nakon što su doputovala komercijalnim letom iz Tokija. Kineske vlasti za karantin saopštile su da kod njih nivo radijacije ozbiljno premašuje granicu.

Dvojica ozračenih žive 200 do 350 kilometara od oštećene nuklearne centrale "Fukušima", kaže se u saopštenju.

Njihova odeća i prtljag takođe su izolovani, a stručnjaci veruju da oni nisu predstavljali nikakvu opasnost po druge putnike.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navela je da je 17 radnika u "Fukušimi" bilo izloženo dozi radijacije od preko 100 milisiverta.

Trojica radnika koja su juče bila izložena zračenju naredna četiri dana biće nadgledana u bolnici. Oni su radili na postavljanju kablova u turbinama zgrade reaktora 3, a kod njih dvoje ustanovljena je radioaktivnost na nogama.

IAEA navodi da su radnici ignorisali svoje dozimetre, verujući da pokazuju pogrešne podatke, i nastavili da rade, dok su njihove noge bile u kontaminiranoj vodi u kojo je nivo radijacije bio oko 10.000 puta veći od dozvoljenog.

Hladno gašenje reaktora

Tokijska elektroenergetska korporacija "Tepko", koja radi na održavanju nuklearke "Fukušima Daići", saopštila je da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

"Još procenjujemo štetu u postrojenju, tako da ne možemo da damo rok kada će operacije hlađenja ponovo početi. Za to bi moglo da bude potrebno mesec dana", rekao je portparol kompanije za AFP.

Hladno gašenje reaktora nuklearne elektrane podrazumeva spuštanje unutrašnjih temperatura na nivo ispod ključanja i vraćanje sistema hlađenja na atmosferski pritisak.

Dve nedelje posle razornog zemljotresa i cunamija, Nacionalna policijska agencija potvrdila je da je poginulo 10.035 ljudi, dok se nestalima smatra još 17.443 osobe.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво