Libija u plamenu

Koalicione snage žestoko bombarduju položaje Gadafijevih snaga, dok se broj žrtava intervencije i istovremenih borbi oko Misurate, Brege i Adždabije popeo na više od 200. Vladine snage polako gube snagu na istočnom frontu, ali je na zapadu situacija mnogo komplikovanija. NATO preuzeo komandu, rat se nastavlja.

Pritisak koalicionih snaga na trupe Moamera el Gadafija ne popušta, iako libijski lider još uvek čvrsto drži kontrolu nad najvećim delom države. Čini se, ipak, da je posle skoro šest dana bombardovanja opao borbeni moral vladinim snagama u Adždabiji, ali su pregovori sa ustanicima propali.

Koaliciona avijacija u proseku dnevno obavi oko 100 borbenih letova iznad Libije, nadajući se da će pronaći Gadafijeve tenkove, koji su, posle ozbiljnih gubitaka u prva 24 časa akcije, jednostavno nestali sa lica zemlje. 

Umesto tenkova, u najveći uspeh francuske avijacije ubraja se "obaranje" školskog aviona "galeb", koji je više od pola veka mlađi "rafal" uništio na pisti nedaleko od Misurate. "Galeba" su otkrili "avaksi" tokom kraćeg leta iznad Misurate. (Reč je o tipu letelice koja se do 1985. godine proizvodila u fabrici "Soko" kod Mostara, a jedan broj aviona SFRJ je, još ranije, prodala Libiji i Zambiji). Rashodovani modeli "galeba" služili su tokom NATO bombardovanja SRJ kao namerno ostavljeni mamci na pistama.

Portparol Pentagona saopštio je da nema koordinacije između pobunjeničkih snaga na zemlji i vazdušnih operacija koalicije. Kako piše Bi-Bi-Si to predstavlja očigledan kontrast u odnosu na rat na Kosovu (1999. godine), kada su snage OVK pružale informacije NATO-u koji je bombardovao srpske snage.

Na većem delu fronta, pobunjenici su uspeli da se oporave od prošlonedeljne ofanzive vladinih snaga, ali im ni podrška koalicione avijacije nije pomogla da ozbiljno ugroze Gadafijeve snage, pa ustanici već danima pokušavaju da uđu u Adždabiju, na istoku zemlje.

Ranije u četvrtak, činilo se da bi ustanici mogli da zabeleže prvi značajniji uspeh, pošto su komandanti Gadafijevih snaga u Adždabiji pristali na početak pregovora sa ustanicima i da se sa položaja oko grada povuku dalje na zapad.

Pregovori su, međutim, propali, pošto vladine snage nisu želele da se povuku bez oružja.

Istovremeno, u okolini Misurate, koja već danima važi za poprište najozbiljnijih sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika, vode se žestoke borbe sa promenljivom srećom za obe strane. Vladine snage su u četvrtak izjutra još jednom uslele da tenkovima prodru u centar grada i utvrde se oko bolnice, ali samo da bi se našli na meti serije protivnapada pobunjenika.

U tim okršajima je, prema navodima izvora iz tamošnje bolnice, ubijeno 100 osoba, dok je 1.300 ranjeno. U pokušaju da preseče linije snabdevanja Gadafijevih snaga, Francuzi su u nekoliko navrata bombardovali baze duboko u libijskoj teritoriji, što je samo donekle oslabilo pritisak na pobunjenike u gradu.

Nakon toga, Gadafijeve snage su nakratko u bitku uvodile tenkove "T-72", koje bi, odmah zatim, povlačili kako bi izbegli udare francuskih aviona. Takav pristup nijednoj strani, kako se čini, nije doneo nikakve značajne rezultate, jer su se vladine snage naizmenično povlačile i napredovale, dok pobunjenici ne uspevaju da uspostave čvrste linije odbrane.

Do četvrtka uveče, obe strane tvrdile su da kontrolišu luku u koju bi narednih dana, kako kažu zvaničnici NATO-a, trebalo da uplovi brod sa humanitarnom pomoći.

Kako navode vojni analitičari, najnovija odluka NATO-a da embargo na isporuke oružja Libiji osigura kontrolom brodova mogla bi naneti više štete pobunjenicima nego Gadafijevim snagama, posebno posle serije najava da bi neke od zapadnih država mogle početi program obuke za ustanike, posebnu u borbi protiv oklopnih vozila.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da će libijski zvaničnici iz vlade Moamera el Gadafija i predstavnici opozicije u petak prisustvovati sastanku Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji.

Ban je rekao da je njegov specijalni izaslanik za Libiju Abdelilah el Hatib, lično upozorio vladu Gadafija da bi Savet bezbednosti mogao doneti "dodatne mere", ako se Libija ne povinuje prošlonedeljnom zahtevu UN za prekidom vatre.

 

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво